Gradska biblioteka Lajkovac: Baštini tradiciju kolubarskog bibliotekarstva od 1847. godine

Gradska biblioteka Lajkovac je krajem prošle godine prigodnim programom obeležila dve decenije rada na adresi u ulici Vladike Nikolaja broj 6. Knjižni fond biblioteke sadrži više od 43.000 knjiga, a može se pohvaliti da je ugostila brojne ugledne srpske književnike. U biblioteci se nalazi i Legat Emilije i Radovana Belog Markovića, a poznata je i po bogatoj izdavačkoj delatnosti i Dečjem odeljenju sa više od 7000 knjiga autora za decu.

Gradska biblioteka Lajkovac, baštini tradiciju kolubarskog bibliotekarstva koja se, uz razumljive padove i uspone, može pratiti od 1847. godine kada je biblioteka manastira sv. Đorđa u Bogovađi, zaslugom nastojatelja Gregorija (Ilića), počela sa izdavanjem knjiga ”mirskim licima”, zapisano je na zvaničnom veb sajtu Biblioteke.

“Posle drugog svetskog rata, lajkovačka biblioteka je, kao knjižnica i čitaonica, delovala u okrilju drugih ustanova kulture (Narodni univerzitet, Kulturni centar), da bi konačno 14. decembra, 1995. godine postala nezavisna ustanova kulture u opštini Lajkovac i ustalila se u adaptiranom prostoru (Trg Vladike Nikolaja 6), razvijajući svoju kulturnu i prosvetnu delatnost”, navode u ovoj ustanovi.

Biblioteka raspolaže sa 186m² prostora u kojem su smešteni Dečje odeljenje sa čitaonicom, čitaonica – medijateka, dva depoa za knjige, kancelarijske i pomoćne prostorije.

“Knjižni fond biblioteke sadrži više od 43.000 knjiga. Čitaoci imaju slobodan pristup većem delu knjižnog fonda o kojem informacije mogu dobiti preko autorskog kataloga. Pored prelistavanja najznačajnijih novina i časopisa, korisnicima Biblioteke su u čitaonici dostupni domaći i satelitski TV programi”, ističe se u tekstu na zvaničnoj internet stranici.

U Gradskoj biblioteci je zaposleno 10 radnika, angažovanih na stručnim bibliotečkim poslovima, organizaciji kulturnih događaja i administrativnim poslovima. Biblioteka čuva knjige, časopise, zapise i drugu građu od opšteg interesa i formira Zavičajni fond.

Pored osnovnih poslova, Gradska biblioteka organizuje niz kulturnih događaja kao što su književne večeri, predavanja, izložbe starih i retkih knjiga, prodajne izložbe knjiga i izložbe likovnih radova.

“U Gradskoj biblioteci su gostovali ugledni srpski književnici, a tradicija je da ubrzo po dobijanju Ninove nagrade aktuelni laureat održi književno veče u Lajkovcu. Mnogi od njih se rado odazovu pozivu lajkovačke biblioteke u kojoj radi i jedan od najpoznatijih savremenih pripovedača na srpskome jeziku (i to specifičnom govoru kolubarskog kraja) Radovan Beli Marković”, ponosni su u ovoj ustanovi kulture.

Plodna je i izdavačka delatnost biblioteke. Osim ostalog, 2013. godine potpisuje se kao izdavač Sabranih dela Radovana Belog Markovića u 13 knjiga. Iste godine, izdala je i knjigu “Lajkovačka biblioteka” koju je priredio Zdravko Ranković. Bibioteka je organizovala dva naučna skupa o prozi Radovana Belog Markovića na osnovu kojih su objavljeni Zbornici Gospodar gištova, 2011. godine i Anatomija romana Putnikova ciglana Radovana Belog Markovića, 2016. godine.

U biblioteci se nalazi Legat Emilije i Radovana Belog Markovića sa više od dve hiljade knjiga i publikacija, kao i slike, skulpture, rukopisi i lični predmeti. Odluka o Legatu potpisana je 5. marta 2011. godine.

Dečje odeljenje Gradske biblioteke Lajkovac raspolaže sa više od 2700 naslova, odnosno sa više od 7000 knjiga autora za decu.

“Noviji trendovi uslovljavaju i specifičan rad sa najmlađim korisnicima koji je edukativno-informativni i kulturno-zabavni i prilagođen je deci do 15 godina”, navodi se na posebnoj veb stranici ovog odeljenja lajkovačke biblioteke.

Na Dečjem odeljenju postoji više sekcija i načina popularizacije knjige, čitanja i recitovanja. Kako navode,  aktivna je dramska sekcija ”Haralampije i drugari”, Čitalište – crtalište, Igramo – stvaramo i Kućica lepih reči, kao i različiti susreti i predavanja, liste najčitanijih knjiga i najaktivnijih korisnika, a mlade literate imaju i svoju promociju u okviru programa Rime.

U biblioteci smatraju da je prvi uslov za dalji razvoj bibliotekarstva u opštini Lajkovac nova namenska zgrada Gradske biblioteke.

“Pod istim krovom valjalo bi naći mesta za primereni Zavičajni muzej, kao i za Galeriju; imajući u vidu istaknute stvaraoce iz ovog kraja, vajare Stanisavljeviće i sveštenoslikara Milutina Rankovića, za čije delo zna najšira kulturna javnost”, zaključuju u Biblioteci.

Gradska biblioteka Lajkovac je nezavisna kulturna i naučna ustanova u bibliotečkom sistemu Narodne biblioteke Srbije.

Ovaj medijski sadržaj deo je projekta “Lajkovac u srcu Kolubarske ravnice” koji je finansijski podržan od strane opštine Lajkovac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu ne izražavaju nužno stavove organa koji je dodelio sredstva.

Kolubarski Info / Gradska biblioteka Lajkovac / Foto: Info24

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *