Održana 4. sednica Skupštine grada Valjeva

Četvrta sednica Skupštine grada Valjeva, održana je danas u Centru za kulturu uz poštovanje svih protivepidemioloških mera zbog virusa Kovid -19. Nakon usvajanja dnevnog reda šefovi odborničkih grupa su predložili efikasniji rad odbornika zbog trenutne epidemiološke situacije.

Prva tačka dnevnog reda današnjeg skupštinskog zasedanja je bilo utvrđivanje prestanka mandata Andrijane Glišić odbornice u Skupštini grada Valjeva, zbog podnošenja ostavke. Za novog odbornika u Skupštini grada Valjeva izabrana je dr Branka Antić.

Nakon toga je usledio izbor novog člana Gradskog veća. Na predlog gradonačelnika Lazara Gojkovića, umesto Miroljuba Milovanovića, poljoprivrednika koji je podneo ostavku izabran je Branko Vuković, diplomirani inženjer ekonomije iz Valjeva.

Odbornici su na današnjem zasedanju razmatrali i usvojili  Izveštaj o izvršenju budžeta grada Valjeva za period januar – septembar 2020. godine.

Odlukom o budžetu grada Valjeva za 2020. godinu planirani su ukupni prihodi i primanja sa prenetim neutrošenim sredstvima iz prethodne godine u iznosu od 3.873.409.097,98 dinara, a ostvareni su u iznosu od 2.331.952.831,16 dinara sa procentom ostvarenja 60,20 posto. Planirani prihodi i primanja sa prenetim neutrošenim sredstvima iz izvora budžeta su 3.682.574.527,82 dinara, a ostvareni u iznosu 2.112.804.744,41 dinara odnosno 57,37 posto od planiranog iznosa, dok je iz ostalih izvora korisnika budžeta planirano 190.834.570,16 dinara, a ostvareno 219.148.086,75 dinara. Tekući prihodi ( porezi, takse, naknade ) iz budžeta grada realizovani su u iznosu od 2.060.715.229,51 dinara, odnosno sa 61,63 posto u odnosu na plan.

Najveći deo prihoda i primanja budžeta grada ostvaren je od poreza na dohodak, dobit i kapitalnu dobit u iznosu od 1.139.859.579,42 dinara, što čini 53,95 posto ukupno ostvarenih prihoda, primanja i prenetih sredstava.

Usvojena je Odluka o prosečnoj ceni kvadratnog metra nepokretnosti za utvrđivanje poreza na imovinu za 2021. godinu na teritoriji grada Valjeva na predlog Gradskog veća. Razlozi za donošenje ove odluke nalaze se u Zakonu o porezima na imovinu, kojim je propisana obaveza da jedinice lokalne samouprave do 30. novembra tekuće godine utvrde prosečnu cenu odgovarajućih nepokretnosti po zonama na teritoriji jedinice lokalne samouprave.

Na dnevnom redu današnjeg zasedanja bili su izveštaji o poslovanju javno komunalnih  preduzeća „Toplana“, „Vidrak“, „Polet“, „Vodovod“ i javnog preduzeća za upravljanje i korišćenje regionalnog višenamenskog hidrosistema Stubo-Rovni „Kolubara“ Valjevo za 2019.godinu. Iz izveštaja o poslovanju ovih preduzeća vidi se da su „Toplana“, „Vidrak“ i „Kolubara“ u 2019. godini poslovali pozitivno, dok su „Vodovod“ i „Polet“ poslovali negativno.

Usvojen je Izveštaj o realizaciji plana poslovanja i finansijskog izveštaja za 2019. godinu privrednog društva Regionalni centar za upravljanje otpadom „Eko- Tamnava“ d.o.o. Ub. Ukupna planirana sredstva za sprovođenje projekta Regionalne deponije komunalnog otpada „Kalenić“ obezbeđena su iz budžeta grada Valjeva u iznosu od 3.700.000,00 dinara.

„Agrorazvoj-valjevske doline“ d.o.o. u prošloj godini uspešno je sproveo Program podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja grada Valjeva za 2019. godinu, upravljao „Stočnim fondom“ i vršilo poslove gazdovanja šumama Grada.

Aktivnosti Turističke organizacije Valjevo u prošloj godini su bile usmerene na unapređenje kvaliteta turističke ponude i povećanja broja turista. Samo tokom prošle godine TOV učestvovala je na sedam sajmova kao organizator, suorganizator ili izlagač i realizovala je 20 manifestacija i posebnih događaja.

Razmatran je i usvojen Izveštaj o radu Zajedničkog pravobranilaštva grada Valjeva i opština Lajkovac, Ljig, Mionica i Osečina za 2019. godinu.

Usvojen je  Plan detaljne regulacije za izgradnju kamenoloma „Ravnje“.

Usvojena je  Odluka o prihvatanju prenosa udela  u društvu Full –Protect d.o.o. Beograd.

Odbornici su usvojili godišnji program zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta na teritoriji grada Valjeva za 2020. godinu, kao i program podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja za grad Valjevo za 2020. godinu – prva izmena.

Doneto je rešenje o određivanju poslovnog prostora političkim strankama.

Usvojen je program korišćenja sredstava za finansiranje unapređenja bezbednosti saobraćaja na putevima u 2020. godini

Odbornici su prihvatili predlog Gradskog veća da Jasna Mićić, diplomirani inženjer arhitekture obavlja poslove glavnog urbaniste grada Valjeva i bude na stalnom radu u Gradskoj upravi.

Doneta je Odluka o stavljanju van snage odluke o minimalnim ekološkim i ekonomskim uslovima koje mora da ispunjava Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda za naseljeno mesto Divčibare i delove naseljenog mesta Valjeva.

U okviru kadrovskih pitanja odbornici su razmatrali i usvojili sledeće predloge:

Za zamenika pravobranioca zajedničkog pravobranilaštva grada Valjeva i opština Lajkovac, Ljig i Osečina konkursom su izabrana dva izvršioca, diplomirani pravnici  Ana Mešterović iz Lajkovca i Jelena Janković iz Valjeva, zaposlene u ZJP.

Direktoru JKP „Toplana-Valjevo“, Zoranu Stepanoviću, dipl. mašinskom inženjeru iz Valjeva prestao je mandat, zbog podnošenja ostavke.  Vršiocu dužnosti direktora JKP „Polet“ Valjevo Janku Gagiću, diplomiranom matematičaru je istekao mandat.

Imenovani su vršioci dužnosti direktora JKP „Toplana-Valjevo“ i JKP „Polet“. U narednom periodu  na mestu vršioca dužnosti direktora JKP „Toplana-Valjevo“ će biti Janko Gagić, diplomirani matematičar, dok će Slobodan Andrić, diplomirani inženjer organizacije rada obavljati funkciju vršioca dužnosti direktora JKP „Polet“ Valjevo.

Imenovani su i upravni i nadzorni odbori u „Vodovodu“, „Poletu“, „Vidraku“, „Toplani“, Turističkoj organizaciji Valjevo, Centru za socijalni rad „Kolubara“ Valjevo, a u JP „Kolubari“ imenovan je nadzorni odbor.

Za sutra je zakazana i nova sednica Gradskog veća, na kojoj će članovi veća razmatrati predlog Odluke o raspisivanju javnog poziva za učešće u javnoj raspravi o nacrtu budžeta grada Valjeva za 2021. godidinu, kao i predlog Odluke o rasisivanju javnog poziva za učešće u javnoj raspravi o nacrtu Odluke o boravišnoj taksi i lokalnim komunalnim taksama.

Kolubarski Info

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *