Ko je Obrad Savić koji u Valjevu gradi bez dozvole?

Pojam nelegalne gradnje za građane u Srbiji ne predstavlja nikakvu novost. Međutim, da je ipak moguće “legalizovati” posao gradnje i pored izdatog rešenja o zatvaranju gradilišta pokazuje najnoviji primer Obrada Savića i Dobrile Pantelić iz Valjeva koji su, izigravajući zakon i služeći se falsifikatima, uspeli da nastave sa gradnjom stambenog objekta u Popučkama, a sve to uz očiglednu pomoć bivših gradskih moćnika.

Vršeći redovan inspekcijski nadzor, građevinska inspekcija grada Valjeva utvrdila je da Dobrila Pantelić iz Valjeva, kao investitor, izvodi radove na izgradnji porodičnog stambenog objekta u Popučkama bez prethodno pribavljene građevinske dozvole. To je bio razlog zbog čega je građevinska inspekcija podnela krivičnu prijavu Osnovnom javnom tužilaštvu u Valjevu protiv Dobrile Pantelić, ali i protiv NN lica – izvođača radova.

Iako je Dobrila Pantelić u svojoj izjavi kao izvođača radova označila Obrada Savića iz Valjeva, to nije bilo dovoljno da građevinska inspekcija i protiv ovog lica podnese krivičnu prijavu, već ga je označila kao NN lice.

Iako je Dobrila Pantelić ranije podnosila zahtev za izdavanje građevinske dozvole, taj zahtev je bio odbačen zbog toga što nije izvršena promena namene iz poljoprivrednog u građevinsko zemljište.

resenje gradjevinske inspekcije

resenje gradjevinske inspekcije
Rešenje građevinske inspekcije o zatvaranju gradilišta

To očigledno nije bilo dovoljno pa je, nakon što je protiv nje podneta krivična prijava, Dobrila Pantelić ponovo podnela zahtev za izdavanje građevinske dozvole za izgradnju stambenog objekta na istoj katastarskoj parceli na kojoj je, po nalazu građevinske inspekcije, već postojao nezakonito ozidan objekat sa urađenom krovnom konstrukcijom, čija je dalja izgradnja bila zabranjena, predstavljajući na taj način situaciju kao da se na toj parceli ne nalazi ništa, a što su nadležne službe gradske uprave namerno ili slučajno propustile da utvrde.

Međutim, svega sedam dana nakon podnete krivične prijave, iz Odeljenja za urbanizam i građevinarstvo Gradske uprave Valjevo ovoga puta stiže potpuno drugačiji odgovor kojim se Dobrili Pantelić izdaje građevinska dozvola za izgradnju stambenog objekta na katastarskoj parceli na kojoj je u tom trenutku već postojao objekat čija je dalja izgradnja prethodnim rešenjem bila zabranjena upravo zbog neposedovanja građevinske dozvole.

Na taj način, očigledno brojnim zloupotrebama i izigravanjem zakona, pojedini činovnici Gradske uprave zapravo su legalizovali dalju gradnju Dobrile Pantelić iz Valjeva.

Dokle je stiglo postupanje po krivičnoj prijavi Osnovnog javnog tužilaštva u Valjevu ostaje da se proveri, ali sudeći prema rečima našeg sagovornika, tužilaštva u Valjevu su i dalje u najvećoj meri pod strogom kontrolom bivšeg zamenika gradonačelnika Dragana Jeremića Poćute, te je, kako kaže, iluzorno očekivati da će slučaj Dobrile Pantelić i Obrada Savića i dobiti epilog na sudu.

“Ovo naročito ne treba očekivati ako se ima u vidu da je Obrad Savić rođeni brat Slavice Savić Vujanac, urednice valjevskog portala vamedia i ljubavnice Dragana Jeremića Poćute koji je, iako je trenutno bez funkcije u Valjevu, u prethodnom periodu imao ogroman uticaj na valjevsko pravosuđe”, kaže naš sagovornik iz Gradske uprave.

Naš sagovornik, ipak, smatra da je ovo, kako kaže, početak kraja Poćutine urbanističke mafije, jer je gradsko rukovodstvo na čelu sa gradonačelnikom Slobodanom Gvozdenovićem odlučno u nameri da se obračuna sa tom mafijom koja je rak rana Valjeva već 30 godina.

“Njihovo divljanje apsolutno je zaustavljeno i gradonačelnik je pokazao tu apsolutnu odlučnost. Prvo će se ići na kontrolu Divčibara, a onda će se preći i na grad”, navodi naš sagovornik i dodaje da se u ovom konkretnom slučaju pokazuje sprega između investitora i urbanista.

“Znači, oni su bili dužni da najpre pogledaju ima li šta na terenu ili nema. Naravno, ništa nisu uradili. Oni su dali dozvolu za ono za šta je naređeno rušenje. Ova (Dobrila) umesto da sruši, ona podnese zahtev da joj daju dozvolu da zida kao da na placu nema ništa, a na placu su već bili gotovi objekti. E, sada neka objasni onaj ko je potpisao rešenje da li su bili na terenu, da li su videli i zašto nije sprovedeno rešenje o rušenju”, kaže naš sagovornik i zaključuje da iza svega ovoga nesumnjivo stoji Poćuta.

Naš sagovornik podeseća da ovo nije usamljeni slučaj divlje gradnje i kaže da je gradonačelnik sa svojim saradnicima odlučan u tome da se uvede red u urbanizam.

“To je neuralgična tačka u svakom gradu, pa i u Valjevu i od toga su svi bežali. Niko sa njima nije hteo da ulazi u “fajt”, ali došlo je vreme da se i te stvari izvedu na čistac”, navodi sagovornik i podseća da je to jedan od načina na koji će se sprovoditi jedan od programa gradonačelnika – jačanje institucionalnih kapaciteta.

Naš sagovornik se pita i gde je to istraživačko novinarstvo u Valjevu koje se bavi bajaderama, lizalicama i lilihipom.

“Za njih je tema da li se u Gradskoj upravi koristi lilihip, a nije tema ozbiljan kriminal. Bave se trivijalnim temama jer za ozbiljne nemaju ni hrabrosti, a ni stručne kapacitete”, zaključuje naš sagovornik iz Gradske uprave.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

2 Komentara

  1. Glina za Tozu
    September 11, 2019 - 11:53 am

    Opa!Radi bata na angro!Staro drustvo,Caca i Pocuta!

    Reply
  2. Sedlarac
    October 14, 2019 - 10:18 pm

    Dajte bre molim Vas !!! U sedlarima se gradi i niko nista, 99% njih nema dozvolu za gradnju, a ipak se gradi… Inspektora boli ona stvar.

    Reply

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *