Valjevo: Novčani dodatak za užinu deci iz socijalno ugroženih porodica

Grad Valjevo je od ove školske godine za decu od prvog do četvrtog razreda osnovne škole uveo dodatak u novcu za užinu. Radi se o dodatku koji je namenjen deci iz socijalno ugroženih porodica i korisnicima dečjeg dodatka. Prema ovoj odluci porodice će svakog meseca dobijati određen iznos novca na ime dodatka za dečju užinu.

– Odluka je u skladu sa strateškim akcionim planom socijalne zaštite i ovo pravo je uvedeno od ove školske godine, kaže za Kolubarski.info Radoica Rstić predsednik Komisije za socijalna pitanja, i ona se odnosi na svu decu sa teritorije grada Valjeva.

Za ove namene Grad Valjevo će ove godine iz budžeta izdvojiti 5 miliona dinara. Iznos novčane naknade će se određivati svakog meseca i on će zavisiti od proseka ličnog dohotka zaposlenih na teritoriji grada Valjeva. Prema računici za jul mesec ona bi mogla da bude u iznosu od 3 hiljade dinara mesečno po svakom učeniku.

Za sada se ne zna koliko će porodica koristiti ovu vrstu pomoći. Dat je zadatak Centru za socijalni rad da u dogovoru sa školama prikupi potrebnu dokumentaciju. Škole će biti u obavezi da svakog meseca dostavljaju podatke i ostalo što je potrebno da bi se ova pomoć isplaćivala. Jedan od uslova je da će moći da je koriste samo deca koja redovno pohađaju nastavu. U slučaju da izostaju iz škole, pomoć se neće isplaćivati.

Sasvim je sigurno, kaže Rstić, da će se i u budžetu Grada Valjeva za narednu godinu naći mogućnost da socijalno ugrožene porodice koriste i ovo pravo i očekuje se da će ona biti veća. Sve će, ipak, zavisiti od toga kolika primanja zaposlenih budu, a ona za sada beleže stalni rast i postoji mogućnost da u narednim godinama iznos pomoći bude još veći.

J. Stojić

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *