Valjevo: Rančevi za 840 prvaka

Grad Valjevo je ove godine 840 đaka – prvaka obradovao novim rančevima za šta je iz budžeta utrošeno više od 800 hiljada dinara. To je bila pomoć roditeljima, a velika radost za mališane jer su se na prednjoj strani rančeva uz Grb Valjeva našli i drugi prigodni ukrasi.

U radosni trenutak najmlađih valjevaca ovih dana opet su se uključili dušebrižnici, koji bi da budu policajci, sudije i tužioci, uz tvrdnju da je u nabavci ranaca bilo propusta, posebno kada se radi o nabavnoj ceni u iznosu od 813 hiljada dinara.

Tim povodom oglasili su se u Komisiji za javne nabavke. Kažu da je ponuđač SZR „Garfild“ iz Valjeva na otvaranju ponude dostavio i uzorak ranca sa štampom. Tvrde da to nije bilo konačno rešenje već uzorak, da bi se video traženi kvalitet “ful kolor štampe“.

Idejno rešenje dostavljeno je tek nakon sastanka Komisije obrazovane za podelu rančeva, a ona je dala i saglasnost za konačno idejno rešenje, a što se odvijalo tek nakon otvaranja samih ponuda. To najbolje potvrđuje da ni Komisija nije znala kako će izgledati konačno rešenje same štampe.

Na raspisani tender za nabavku rančeva javila se i firma „Tora – komerc“ iz Beograda koja je dostavila ponudu u iznosu od 320 hiljada dinara. Tu ponudu, kažu u Komisiji za javne nabavke, nisu mogli da prihvate jer ponuđač nije uračunao u ponuđenu cenu kolor štampu preko cele prednje strane ranca, već samo detalj obima 10 puta 10 santimetara, a što je ovlašćeni predstavnik ponuđača „Tora – komerc“ i zvaničnim putem obavestio članove komisije.

U tenderu je jasno navedeno da preko cele prednje strane bude „ful kolor štampa“. Da je Komisija za javne nabavke prihvatila ponudu „Tora – komerc“ prekršila bi član Zakona o javnim nabavkama u kome se kaže da je naručilac dužan da odbije sve neprihvatljive ponude, a u ovom slučaju se radi o tome da „Tora – komerc“ nije ispunila sve tehničke zahteve naručioca.

Grad nema nikakav pravni lek da može bilo kog ponuđača da uslovi da potpiše ugovor o javnoj nabavci, osim u slučaju kada je tražena sredstva finansijskog obezbeđenja što ovde nije bio slučaj, a čak i tada ponuđač koji odbije da potpiše ugovor može se samo novčano kazniti.

Bez obzira na sve što se događa, radost valjevskih mališana ovim nije pomućena i sa ponosom nose rančeve koje su dobili na poklon od rodnog grada.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

1 Komentar

  1. Glina od Ljube
    September 11, 2019 - 11:18 am

    Pa Daca i Caca ce da crknu sto se sad radi kako treba,nemogu one to da podnesu.A tek o njihovim donacijama,koje su dobijale,to je druga prica.Prica se da su imale preko 2 miliona dok je Pocuta bio seeif u gradu.

    Reply

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *