Valjevo: Mesara „Golubović“ najbolja u pripremanju šoder, a ekipa JKP „Vidrak“ duvan čvaraka

U Valjevu je kasno sinoć završena dvodnevna, 14. po redu, privredno – turistička manifestacija „Festival duvan čvaraka“, koji je pod pokroviteljstvom Grada Valjeva, organizovala Turistička organizacija Valjevo.

Kao što se i očekivalo, festival je ispunio očekivanja. Okupio je preko stotinu takmičarskih ekipa, a za dva dana, zahvaljujući lepom vremenu, festival je posetilo više od 50 hiljada gostiju iz naše zemlje, okruženja i iz inostranstva.

Prvog dana, na keju reke Kolubare, ekipe su se takmičile u pripremanju „šoder čvaraka“ (masnijih i krupnijih), a drugog u pripremanju „duvan čvaraka“.

Prema oceni stručne komisije, prvo mesto u pripremanju šoder čvaraka pripalo je ekipi mesare „Golubović“, drugo ekipi Poljoprivredne škole Valjevo, a treće ekipi Lepojević.

U pripremanju duvan čvaraka, najbolja je bila ekipa JKP „Vidrak“ Valjevo, druga je Poljoprivredna škola Valjevo, a treća ekipa mesare „Biftek“.

festival duvan cvaraka valjevo
Foto: Željko Bošković

Najboljim ekipama pripale su vredne novčane nagrade, pehari i druga priznanja organizatora Festivala.

Tokom trajanja Festivala za posetioce je na prostoru ispred Centra za kulturu priređen i raznovrstan zabavni program. Posebnu pažnju je privuklo takmičenje u igranju narodnih kola, tzv. „dvojke“. U kategoriji pionira najbolja je bila Marija Tufegdžić, seniora Danilo Bogutović, a rekreativaca Gordana Rafailović iz Valjeva.

Nije izostala ni bogata ponuda jagnjećeg, prasećeg i jarećeg pečenja, suvomesnatih proizvoda, prerađevina voća i povrća, od vina do sokova, zimnice, ukrasnih i predmeta od kože…

Festival su posetili i Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova, Aleksandar Antić, ministar energetike i rudarstva i drugi.

Novinari koji su pratili ovu manifestaciju nisu propustili priliku da ministru Dačiću postave i nekoliko pitanja koja su se odnosila na predstojeće parlamentarne i lokalne izbore, saradnje između koalicionih partnera SNS – SPS.

Ministar Dačić je odgovorio da su predstojeći izbori u Srbiji značajni, kako za SNS tako i za SPS, i na njima se svaka od stranaka bori da biračima ponudi što bolje programe. Mi se nadamo, izjavio je, da ćemo i nakon izbora nastaviti da sarađujemo sa Srpskom naprednom strankom u interesu Srbije, jer imamo još mnogo da uradimo. Ne bi trebalo, rekao je u nastavku obraćanja, da se bavimo previše prošlošću, o tome šta je bilo i šta je trebalo da bude posle petog oktobra. Istina je da mnoga očekivanja koja su tada građanima Srbije ponudile opozicione stranke nisu ispunjena, ali mi i pored toga sarađujemo,, kako u parlamentu, tako i na nivou ministara, sve u interesu Srbije.

J. Stojić

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *