Valjevo: Opet štrajkuju u „Gorenju“

Po drugi put za nepunih mesec dana radnici „Gorenja“ u Valjevu (u vlasništvu kineske kompanije HiSense) su stupili u štrajk koji je završen sinoć u ponoć.

Oni i dalje, prema rečima predstavnika Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Gorenje i Samostalnog sindikata metalaca Srbije, traže da im se ispune zahtevi od pre nepunih mesec dana. Ako im se zahtevi ne ispune u roku od dve nedelje, kažu, da će stupiti u petodnevni štrajk umesto jučerašnjeg koji je trajao od 6 ujutru pa sve do ponoći, a u kome je učestvovalo preko 1000 zaposlenih iz sve tri smene.

“Štrajk smo organizovali zbog nepoštovanja odredbi Kolektivnog ugovora i Zakona o radu, a radi se o uslovima rada, visini zarada i odnosu poslodavca prema zaposlenima, kaže za kolubarski.info Slobodan Stanojević, predstavnik sindikata Gorenja. Tražimo, pre svega, povećanje plata od 15%, isplatu naknade od 5 hiljada dinara neto za otežane uslove rada, isplatu putnih troškova u celosti, isplatu regresa bez kamate za prethodne četiri godine u iznosu od 12 hiljada dinara.

Svi pokušaji predstavnika sindikata u razgovoru sa rukovodstvom fabrike da reše ove nesporazume nisu dali očekivane rezultate nakon višečasovnih pregovora.

Prema saopštenju za javnost, koje je danas stiglo iz valjevskog „Gorenja“, u toku su mere za poboljšanje uslova rada i otvaranja kantine do kraja godine. Kada je reč o ostalim otvorenim pitanjima, regres za zaposlene isplaćuje se u skladu sa Kolektivnim ugovorom, dok će se o novoj sistematizaciji radnih mesta razgovarati do kraja godine. Tada će biti reči i o strategiji zarada i njihovom povećanju za period januar – novembar 2019. godine, naravno, u skladu sa poslovnim rezultatima.

Poslovodstvo kompanije „Gorenje“ je spremno za razgovor o svim aktuelnim pitanjima sa predstavnicima sindikata, a što se tiče prava zaposlenih na štrajk – ona su zagarantovana zakonom i rukovodstvo neće ni na koji način uticati na njegov tok.

U svemu je najvažnije da se nastavi sa proizvodnjom i postignu što bolji rezultati, od čega će u mnogome zavisiti rešavanje svih problema na koje radnici ukazuju.

J. Stojić

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *