Valjevo: Otvorena nova OŠ “Milovan Glišić”

U Valjevu je danas prigodnom svečanošću otvorena novoizgrađena zgrada OŠ „Milovan Glišić“. Ovo velelepno zdanje, koje se nalazi na teritoriji MZ Brđani, na brdu iznad Valjeva presecanjem trake otvorili su đak – prvak Una Đukić i dr Slobodan Gvozdenović, gradonačelnik Valjeva. Ovaj radosni trenutak obeležen je i puštanjem na nebo jata belih golubova.

os milovan glisic valjevo 2
Dr Slobodan Gvozdenović, gradonačelnik Valjeva, Foto: Željko Bošković

Obraćajući se, zatim, učenicima, đačkim roditeljima, predstavnicima Grada Valjeva i ostalim građanima Nataša Badovinac, direktorka škole, a nakon intoniranja himne Srbije, izrazila je zahvalnost Gradu Valjevu i Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije što je ova kuća znanja najzad završena. Đaci i kolektiv škole će, radeći u najsavremenijim uslovima, uložiti napor da pretvaranjem sadašnjosti u prošlost iznedre novu budućnost.

Učesnicima svečanosti obratio se i dr Slobodan Gvozdenović, gradonačelnik Valjeva koji nije krio zadovoljstvo što je ova škola, čija je gradnja sa kraćim ili dužim prekidima trajala dve decenije, danas primila pod svoj krov svoje đake. To je veliki događaj za Valjevo i školstvo Valjeva. „Menjale su se države, menjala se politika, ali uprkos svemu gradnja škole je opstajala i za to zahvalnost dugujemo tadašnjim gradonačelnicma Miloradu Iliću i Stanku Terziću. Za mene je velika čast što je škola završena u vreme mog mandata“, rekao je Gvozdenović i poželeo nastavnicima i đacima škole uspeh u radu naglašavajući da je najvažnije da iz škole ponesu što više znanja i da postanu dobri ljudi.

os milovan glisic valjevo 3
Svečano otvaranje OŠ “Milovan Glilšić” uz puštanje jata belih golubova, Foto: Željko Bošković

Svečanost otvaranja škole obeležilo je i uručenje Ordena Svetog Vladike Nikolaja kojim je Episkop Valjevski Milutin odlikovao školu. U obrazloženju odlikovanja, najvišeg odlikovanja Eparhije Valjevske, se kaže da se ono dodeljuje školi za postignute rezultate u obrazovanju i vaspitanju brojnih generacija u proteklih nepunih šest decenija koliko OŠ „Milovan Glišić“ postoji. Priznanje je u ime Eparhije školi uručio Darko Đurđević, protonamesnik prenoseći poruku Episkopa Milutina da škola i dalje neguje svetosavski duh na najvišem nivou, kako je to i do sada činila.

os milovan glisic valjevo 4
Učionica u OŠ “Milovan Glišić”, Foto: Željko Bošković

Inače, nova školska zgrada ima 6.500 kvadratnih metara i najsavremenije je opremljena svim potrebnim učilima za organizovanje nastave, počev od učionica, kabineta informatike, biblioteke, fiskulturne sale, sale za organizovanje školskih svečanosti i drugo. Za njenu izgradnju i opremanje utrošeno je 7 miliona evra koje su obezbedili Republika Srbija i Grad Valjevo čiji je gradonačelnik danas obećao da će se sadašnja školska zgrada, koja nije odgovarala potrebama savremene nastave, naredne godine adaptirati i pretvoriti u obdanište. Zahvaljujući tome, Valjevo će postati jedan od retkih gradova u Srbiji gde se na upis najmlađih u obdanište neće čekati. Svečanost otvaranja nove zgrade osnovne škole završena je prigodnim programom.

os milovan glisic valjevo 5
Biblioteka u OŠ “Milovan Glišić”, Foto: Željko Bošković

J. Stojić

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *