Valjevo: „Skadar na Bojani“ otvara vrata 4. septembra

Već dve decenije Valjevci vode bitku za izgradnju nove zgrade osnovne škole „Milovan Glišić“. Kako se smenjivala vlast tako je tekla i gradnja škole čiji su temelji zakopani u vreme vladavine socijalista. U promenama koje su se u međuvremenu dogodile na političkoj sceni Srbije, pa i u Valjevu, gradnja škole je počela da jenjava da bi u jednom trenutku bila i obvustavljena pod izgovorom da za nastavak radova novca u budžetskoj kasi Srbije i opštine Valjevo, nema. Uz sve to, počele su da kruže i priče kako se škola gradi na nepogodnom terenu, na kome postoji opasnost od pojave klizišta.

Na sreću, ovih dana, velelepna građevina, koja dominira Valjevom, a koju su dugo nazivali „Skadar na Bojani“, otvara vrata za oko 700 mališana, koji će zauzeti mesto u savremeno opremljenim učionicama, kabinetima za informatiku, fiskulturnoj sali, biblioteci i drugim prostorijama za savremeno izvođenje nastave na oko 5000 kvadratnih metara.

– U vreme „revolucionarne vlasti“, kaže dr Slobodan Gvozdenović, gradonačelnik Valjeva, odustalo se ne samo od gradnje škole, već i nekoliko drugih kapitalnih objekata, čija je gradnja započeta u vreme socijalista. Umesto da se bore za nastavak započete gradnje, uključujući i prugu Valjevo – Loznica, akumulaciju „Stubo – Rovni“ i druge, okrenuli su se „unosnijim“ poslovima. Uz veliko zalaganje, dodaje dr Gvozdenović, posebno tadašnjeg predsednika Stanka Terzića sačuvana je gradnja škole na kojoj je nastavak radova odložen za bolje dane. Tek poslednjih godina oni su nastavljeni. Sve to imalo je i svoju cenu. Iz budžetske kase grada Valjeva moralo je da se izdvoji za doprojektovanje i ostale radove još 80 miliona dinara, zaključuje dr Gvozdenović.

Kada se očekivalo da je bitka dobijena i otklonjeni svi nedostatci opet se pojavila grupa dobronamernika okupljenih oko nevladinih organizacija i opozicije tvrdeći da sve započeto nije urađeno i da bi otvaranje škole trebalo odložiti. Čak su uspeli da oko sebe okupe đačkih roditelja, pa čak i po nekog od zaposlenih u školi. Na sreću, pokazalo se da je sve što je trebalo da se uradi za organizovanje savremene nastave i bezbednosti, urađeno, pa će zahvaljujući svemu valjevci, a posebno đaci škole i njihovi nastavnici dugo pamtiti 4. septembar kada se otvaraju vrata škole za čiju je izgradnju i opremanje utrošeno oko 7 miliona evra iz kase Republike Srbije i grada Valjeva.

U staru školsku zgradu, koja nije ispunjavala uslove za savremeno organizovanje nastave, nakon adaptacije, useliće se najmlađi valjevci. U njoj će biti otvoreno obdanište. Na taj način Valjevo će biti jedan od retkih gradova u Srbiji u kome se više neće čekati u redovima za upis mališana.

J. Stojić

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *