U Valjevu obeležen Dan primirja

Valjevo se poklonilo senima stradalih predaka u Prvom svetskom ratu, povodom obeležavanja 11. novembra – Dana primirja. Danas su na Spomen-groblju poginulim vojnicima od 1914. do 1918. godine cveće i vence položili pukovnik Zoran Smiljanić, komandant Drugog centra za obuku i gradonačelnik Valjeva dr Slobodan Gvozdenović.

“Nemačka je u Kompijenu, u železničkom vagonu, potpisala kapitulaciju pred silama Antante, a taj dan se slavi kao Dan primirja u Prvom svetskom ratu. Vojska u garnizonima obeležava praznik polaganjem venaca i angažovanjem počasnih jedinica na vojničkim grobljima i spomenicima stradalima u Prvom svetskom ratu. I mi u Valjevu, ovde na Vojničkom groblju, polažemo vence i polagaćemo svake godine. Srbija je pretrpela ogromne ljudske i materijalne gubitke, polovina vojno sposobnog muškog stanovništva je stradala u Prvom svetskom ratu. To stradanje nikada ne smemo zaboraviti i moramo prenositi sećanje na naše mlađe generacije”, poručio je komandant Zoran Smiljanić.

zoran smiljanic
Zoran Smiljanić, Foto: Željko Bošković

Gradonačelnik Valjeva dr Slobodan Gvozdenović je rekao da Srbija od 2012. godine slavi ovaj dan kao državni praznik, u znak sećanja na Prvi svetski rat iz koga je izašla kao sila pobednica. On je istakao da je jedna istorijska ličnost zasenila sve ostale, a to je kralj Aleksandar Karađorđević, koji je izašao i kao pobednik, ujedinitelj, tvorac i prvi kralj Jugoslavije.

dan primirja valjevo2
Foto: Željko Bošković

“On je jedan od najvećih Srba u 20. veku. Nije bilo lako stvoriti Jugoslaviju, pogotovo zbog velikih otpora Italije, koja je Londonskim ugovorom imala garancije i na veliki deo Dalmacije i slovenačkog primorja. Možda je izuzetno značajno danas spomenuti da je naš veliki saveznik u tom trenutku bio američki predsednik Vudro Vilson koji je rekao Italijanima da Londonski ugovor mogu da prenesu u njihove snove”, rekao je Gvozdenović.

vojnicko groblje valjevo
Foto: Željko Bošković

Gradonačelnik je istakao da smo tada imali velike saveznike, a to su bile SAD i predsednik Vudro Vilson, Francuska, Velika Britanija.

“To je bilo jedno burno vreme u kome je Rusiju zahvatila boljševička revolucija u kojem se svet menjao, a iz tog burnog vremena se rodilo još jedno strašnije vreme, što smo mogli videti u Drugom svetskom ratu, koji je najveći događaj uzrokovan čovekovim delanjem, najstrašniji u istoriji čovečanstva. Kralj Aleksandar je bio prva žrtva fašizma, 1934. godine ubijen je u Marselju od fašista. I komunisti su dosta pomogli da do takvog scenarija dođe. Za mene lično, a i za mnoge Srbe je, verujem, ovaj dan sećanje i na našeg viteškog kralja Aleksandra Karađorđevića”, zaključio je Gvozdenović.

vojničko groblje valjevo
Foto: Željko Bošković

Današnji praznik obeležava datum kada je 1918. godine u vagonu u Kompijenu, predgrađu Pariza potpisano primirje između sila Antante i Nemačke. Ovo primirje je bilo na snazi do zaključivanja konačnog mirovnog sporazuma u Versaju, 28. juna 1919. godine, čime je zvanično okončan Veliki rat, koji je odneo 37 miliona života. Samo u Srbiji je stradala trećina stanovništa, što je oko 1,3 miliona stanovnika.

Cvet Natalijina ramonda je simbol ovog praznika u Srbiji, koji ukazuje na to da je Srbija vaskrsla posle velikog stradanja, baš kao što i ovaj cvet može da se oporavi, nakon što uvene!

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *