Podrška pešacima, biciklistima i zdravim stilovima života

Na platou Centra za kulturu Grad Valjevo je u subotu organizovao manifestaciju „Kreći se“, kao završni događaj projekta „City Walk“, podržanog iz fondova Evropske unije. Ceo događaj je predstavljao promociju zdravih stilova života u urbanim uslovima – kretanja, pešačenja, rekreacije, vožnje bicikla i sporta. Klubovi i udruženja organizovali su zanimljive demonstracije biciklizma, rvanja, karatea i džudoa, igre bez granica za decu, kangu fitnes, šetnju do parka Pećina i natrag, speleolozi su demonstrirali penjanje uz užad… Jedan od najzanimljivijih trenutaka bio je kada su učesnici formirali velike figure pešaka i bicikla koje su fotografisane i snimane iz drona.

U programu su učestvovali Karate klub “014”, Rvački klub “Mladost”, Džudo klub „Kodokan“, Biciklistički klub “Boba”, SU “Varatonac”, Društvo istraživača “Vladimir Mandić Manda”, „Kangu klub“, Planinarski klub “Povlen” i PSD “Magleš”. Posmatrači i prolaznici su imali mogućnost da se pridruže aktivnostima i oprobaju u pojedinim veštinama. U Zdravstvenom kutku Služba patronaže valjevskog Doma zdravlja, predstavnici Crvenog krsta i Medicinske škole Valjevo građanima su kontrolisali pritisak, merili težinu i visinu i određivali bodimas indeks, davali zdravstvene savete.

Foto: valjevo.rs
Foto: valjevo.rs

Manifestaciju je otvorio član Gradskog veća prof dr Miroljub Ivanović, saopštivši prisutnima lepe vesti vezane za buduće biciklističke i pešačke staze u našem gradu, čije projektovanje i izgradnju finansira Grad Valjevo:

-U toku je izrada projekta biciklističke staze od Uzun Mirkove ulice do Obilaznice, a ove godine bi trebalo da se izgradi prva deonica od Poljoprivredne škole do obilaznog puta. U sklopu rekonstrukcije ulice Vuka Karadžića uradiće se i biciklistička staza u toj ulici. Radi se i projekat biciklističke staze od kružnog toka u Gradcu do Petnice, a sledeće godine i izgradnja većeg dela te deonice. Ozbiljno se sagledavaju mogućnosti za izgradnju pešačke i biciklističke staze na keju Kolubare nakon završetka svih radova u koritu.

Foto: valjevo.rs
Foto: valjevo.rs

Značaj fizičke aktivnosti podvukao je promoter manifestacije Ilija Lazarević iz Rvačkog kluba „Mladost“, juniorski prvak države u rvanju slobodnim stilom. Koordinator projekta Nenad Branković govorio je realizovanim aktivnostima, rezultatima i efektima projekta, naglašavajući da je „City Walk“ doprineo pripremi i realizaciji aktivnosti Grada Valjeva na unapređenju pešačke i biciklističke infrastrukture.

-Valjevo će sledeće sedmice usvojiti „Plan održive urbane mobilnosti“ i „Plan unapređenja pešačenja centralne gradske zone“ (koji su takođe rezultati ovog projekta), čime će se steći uslovi za realizaciju novih projekata, koji će doprineti unapređenju uslova za pešake i bicikliste u našem gradu. Posebno je važno da je projekat doprineo i aktivnostima na projektovanju i izgradnji biciklističkih staza, tako da već ove godine očekujemo izgradnju prvih staza, a da se narednih godina mreža biciklističkih staza kontinuirano razvija. Narednih dana očekujemo postavljanje pešačke, biciklističke i turističke signalizacije na 35 lokacija u gradu. Urađena je Walk ’n smile aplikacija za smart mobilne uređaje koja podstiče hodanje u gradovima putem zanimljivih i informativnih sadržaja. U edukativnom delu projekta organizovali smo 27 različitih događaja – radionica i predavanja. Posebno su bile atraktivne akcije organizovane u aprilu „Korakom kroz grad“ i „Biciklom kroz grad“.

Foto: valjevo.rs
Foto: valjevo.rs

Valjevo je jedan od 17 gradova i institucija iz devet zemalja koji su uključeni u projekat „City Walk–Gradovi za pešake“, koji se realizuje u okviru Inter-regionalnog dunavskog transnacionalnog programa, podržanog od Evropskog fonda za regionalni razvoj (ERDF) i Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA). Projekat sprovodi konzorcijum od 17 partnera iz Slovenije, Mađarske, Slovačke, Hrvatske, Rumunije, Bugarske, Češke Republike, Austrije i Srbije, sa namerom uspostavljanja i širenja pešačkih zona, pešačkog i biciklističkog saobraćaja u gradovima dunavskog regiona. Projekat pomaže gradovima da smanje emisiju izduvnih gasova i buku, postanu bezbednija i bolja mesta za život, da povećavaju ulogu aktivnog transporta poput hodanja i prevoza biciklom. Projekat takođe promoviše zdrave stilove života.

Foto: valjevo.rs
Foto: valjevo.rs

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *