Asfalt kroz znamenitu Brankovinu, a posle 40 godina i kroz Kozličić

Život bez puta je težak, nikada do sada nismo uspeli da dobijemo asfalt, osim planova, malo presipanja. Imamo dosta omladine, svi su ostali na selu, jedino ako je neko otišao u inostranstvo. Odavde putuju na posao u Valjevo mnogi iz sela- priča Predrag Avramović, zemljoradnik iz Kozličića, sela nadomak Valjeva, koji je 17 godina radio kao mlekadžija, pa poznaje puteve valjevskog kraja veoma dobro.

Zato je svestan koliko znači što posle skoro 40 godina planiranja, obećanja, presipanja dolazi asfalt i u njegovo selo u dužini od 1400 metara, ali i u susednu Brankovinu, u dužini od 1300 metara. Upravo su danas počeli radovi na asfaltiranju ove dve deonice u dva sela, što je bio povod da radove obiđe gradonačelnik Valjeva dr Slobodan Gvozdenović sa saradnicima. On se zahvalio Vladi Srbije, koja je izdvojila 100 miliona dinara za asfaltiranje seoskih puteva na teritoriji grada Valjeva. Vrednost radova na dve deonice- u Brankovini 1300 i u Kozličiću 1400 metara je 20 miliona dinara, a radove izvodi Preduzeće za puteve.

Foto: Željko Bošković
Foto: Željko Bošković

– Ovo je prvi turnus i želim da zahvalim Vladi Srbije, a posebno g. Darku Glišiću koji vodi računa o ravnomernom razvoju Kolubarskog okruga i njegovoj nesebičnoj pomoći da do ovog novca dođemo. Prezadovoljni smo kvalitetom radova – rekao je gradonačelnik.

On se pohvalio i činjenicom da je posle 17 godina, najzad uknjižena na grad Valjevo i replika spomen-kuće porodice Nenadovića, u koju je svojevremeno uloženo preko 100 hiljada maraka, ali nije završen prenos imovine.

Foto: Željko Bošković
Foto: Željko Bošković

– Najzad je uknjižena na grad, što je i cilj ove gradske vlade da svu imovinu uknjižimo i na taj način da znamo sa čime raspolažemo. Veliko je zadovoljstvo što su počeli radovi u Brankovini, jer svedoci smo i danas koliko ima autobusa sa đačkim ekskurzijama i ne treba da podvlačimo značaj Brankovine kao kulturno-istorijskog kompleksa za grad Valjevo. Veoma nam je stalo do razvoja Brankovine i razvoja turizma ovde, iako nam je Divčibare prvi pik, ali značaj Brankovine ne može niko umanjiti. Želimo da Brankovina bude na turističkoj mapi Srbije, ne samo Valjeva- istakao je gradonačelnik Gvozdenović, obilazeći danas radove u Brankovini i Kozličiću. On je saopštio i da je Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu odobrilo novac za konačnu izgradnju vodovoda do Brankovine, što je digogodišnja želja i potreba meštana ovog kraja.

Foto: Željko Bošković
Foto: Željko Bošković

Brankovina je znamenito mesto, selo puno istorije, u kome počivaju znameniti Nenadovići i pesnikinja Desanka Maksimović, pa je odredište brojnih posetilaca iz čitave Srbije i đačkih ekskurzija. U ovom mestu takođe žive vredni i radni ljudi, među kojima je mnogo mladih, pa je asfaltiranje glavne saobraćajnice kroz selo bilo neophodno i na to se čekalo dugi niz godina.

Selo Kozličić se nalazi između Valjeva i Brankovine i prema rečima meštana, godinama je u drugom planu, jer i kada se ulagalo, izdvajalo se za poznatiju Brankovinu. Zbog toga su meštani odlučili da osnuju svoju mesnu zajednicu i uzdaju se da će ova gradska vlast imati sluha da im u tome pomogne. Put kroz selo su čekali skoro 40 godina. Kažu da je davne 1980. godine u knjižici koju je izdala tadašnja opština Valjevo ucrtan put i planiran za asfaltiranje. Ali asfalt je stigao samo u prvih 600 metara sela i to 2011. godine, da bi tek sada i ostatak sela dobio asfalt, u dužini od 1430 metara.
Meštani Kozličića su zahvalni gradskom rukovodstvu što njihovo selo više nije slepo crevo, pa se i ljudi vraćaju u selo. Pre godinu dana se iz Nemačke vratila Nataša Ilić, koja je zbog ćerke došla u svoje selo.

Foto: Željko Bošković
Foto: Željko Bošković

– Zahvalna sam što dobijamo put posle toliko pokušaja, imaćemo gradsku vodu, da selo i naša deca imaju mogućnost, a ne da smo izolovani kao nekada. Vratila sam se baš zbog deteta, jer je ovde sve drugačije, drugi mentalitet, duša, život, sve je drugačije. Cene se druge vrednosti, a ne novac, uspeh. Cene se jednostavne stvari što čovek treba da ima u duši- priča Nataša, čija je ćerka talentovana za tenis, pa su procenili da je zemlja Novaka Đokovića pravo mesto za život i rad.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *