“Šesta škola u potpunosti spremna da primi đake. Ko smatra drugačije, neka dokazuje.”

Nakon dvadeset godina od početka građevinskih radova Osnovna škola “Milovan Glišić“ nedavno je završena, a u prilog tome govori upotrebna dozvola koja je izdata od nadležnog organa 7. decembra 2018. godine. Novi savremeni objekat je kapaciteta oko 700 učenika sa najsavremenijim nastavnim sredstvima.

os milovan glisic 1
Unutrašnjost OŠ “Milovan Glišić” Valjevo © Kolubarski.info

O završenim radovima na školi, dodatnim ulaganjima Grada, mogućim razlozima zbog čega škola i dalje nije primila svoje prve đake i planiranim radovima na saobraćajnicama, govori Mihailo Milutinović, zamenik predsednika Skupštine grada Valjeva i predsednik Komisije za dogradnju škole.

„Po nalogu gradonačelnika u drugoj polovini avgusta meseca prošle godine formirana je Komisija koja je imala zadatak da građevinske radove u Osnovnoj školi „Milovan Glišić“ privede kraju. Ti  radovi su počeli u prošlom veku, da ne kažem milenijumu, a nastavili su se u ovom. Jednostavno, tu se nikada nije video kraj”, kaže Milutinović.

os milovan glisic 2
Unutrašnjost OŠ “Milovan Glišić” Valjevo © Kolubarski.info

On navodi da su svi svesni demografskih problema i pada nataliteta i da je upravo zbog toga država napravila zaokret rešivši da se, kako kaže, svim mogućim resursima suprtotstavi toj pojavi.

“Valjevsko rukovodstvo na čelu sa dr Slobodanom Gvozdenovićem, kao veoma odgovorno, donelo je odluku da se pristupi završetku Osnovne škole „Milovan Glišić“. Nakon preseljenja u novi savremeni objekat Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja planira da u narednom periodu investira određena sredstva u rekonstrukciju obdaništa kako bi prostor stare škole bio preuređen za najmlađe. Grad je obezbedio sredstva posebnom budžetskom pozicijom za preprojektovanje stare škole u obdanište, rekao je Milutinović i nagovestio da bi sa 1. septembrom već prvi najmlađi sugrađani mogli da postanu korisnici predškolske ustanove i njihovih usluga. Na taj način bi, prema njegovim rečima, imali obdanište i novu školu.

os milovan glisic 3
Unutrašnjost OŠ “Milovan Glišić” Valjevo © Kolubarski.info
os milovan glisic 4
Unutrašnjost OŠ “Milovan Glišić” Valjevo © Kolubarski.info
os milovan glisic 5
Unutrašnjost OŠ “Milovan Glišić” Valjevo © Kolubarski.info

“Grad se domaćinski, odgovorno ponašao. Nije štedeo novac. Preko 20 miliona dinara je uloženo samo u prošloj godini, a poslednje tri godine negde oko 80 miliona kako bi se ta škola dovela do kraja što se tiče građevinskih radova. Dobili smo upotrebnu dozvolu 6. decembra. Prema Zakonu o planiranju i izgradnji to je zadnji akt i dalje nema.

Ocenjujući navode direktorke OŠ “Milovan Glišić” da škola ipak nije bezbedna za decu i zaposlene, Milutinović kaže da ne postoji nijedan jedini razlog da sumnja u upotrebnu dozvolu jer su nju izdali upravo oni koji su najkompetentiji i dodaje da se politika umešala tamo gde ne bi trebalo da joj bude mesta koristeći decu kao predmet političkog prepucavanja, znajući da su svi osetljivi na decu. Naglašava i da pristojni ljudi, decu ne treba da uvlače u politiku.

“Iznenada se pojavljuju neke neformalne grupe. Pojavljuju se i formalne u vidu školskih odbora, nastavničkih veća, direktora i daju izvesne primedbe. Te primedbe ja zaista ne želim da sudim. Ja nisam kompetentan iako dobro poznajem građevinu, tj.  onaj deo koji se odnosi na dokumentaciju koja mora pratiti izgradnju svakog objekta. Međutim, u onaj inženjerski deo nisam hteo da ulazim, ali nemam nijedan razlog za to da sumnjam u upotrebnu dozvolu, nju su izdali najkompetentniji. Kada govorimo o protivpožarnoj sigurnosti, tu su ljudi iz Policijske uprave. Pa ko će ozbiljniji i kompetentniji biti od njih?”, pita se Milutinović.

os milovan glisic 6
Unutrašnjost OŠ “Milovan Glišić” Valjevo © Kolubarski.info
os milovan glisic 7
Unutrašnjost OŠ “Milovan Glišić” Valjevo © Kolubarski.info

“U javnosti su izašle neke fotografije na kojima su PVC flaše, neka razbijena cigla na stazi iza škole, jedna šahta koja nema poklopac koji  su u međuvremenu ukrali, da je fasada isprljana jer trava još nije nikla … Pa kiše su padale 20 godina. To normalan domaćin na svojoj kući opere i onda izgleda vrlo pristojno. Ključna stvar zašto smo insistirali da se uđe u školu su garantni rokovi koji već teku. Škola je imala izvođača koji je imao dvostruki nadzor i to Jedinica za upravljanje projektima u okviru resornog ministarstva i Grad je imao svoje. Znači vrlo ozbiljno i studiozno se radilo. Ključna priča je bila u rukama Ministarstva. S obzirom da Ministarstvo nije moglo da prati onom dinamikom kojom je trebalo, Grad je svojim srtedstvima finansirao kako bi se radovi priveli kraju, oslobodila stara škola za obdanište i jednim potezom rešilo mnogo akutnih problema koji opterećuju normalno funkcionisanje grada. To je naš motiv bio”, objašnjava Milutinović i istile da je Grad dao još 7 miliona dinara kako bi se poboljšala bezbednost saobraćaja.

“Raspisan je tender, izabran izvođać. Pre svega se rade trotoari u Prvomajskoj ulici, urađena je horizontalna i vertikalna signalizacija iz Podgorske ulice, obezbeđena su sredstva za stazu koja bi išla iz Radničke ulice, zatim pored obdaništa, parkinga i deca apsolutno nemaju nikakvog saobraćaja. Znači, potpuno bezbedno. U Ulici Filipa Višnjića urađen je jedan podest, urađene su podzide i imaju prostor gde mogu preći Radničku ulicu.

os milovan glisic 13
Unutrašnjost OŠ “Milovan Glišić” Valjevo © Kolubarski.info
os milovan glisic 8
Unutrašnjost OŠ “Milovan Glišić” Valjevo © Kolubarski.info

Roditelji su rekli da je nebezbedan dolazak u školu. Sada ja pitam te roditelje – Kako dolaze deca iz Veselinovića naselja? Kako dolaze deca iz Paramentića naselja? Kako dolaze deca sa Suve česme? Pa deca koja dolaze iz Paramentića iz Veselinovića oni idu magistralnim putem. Da li su nekada roditelji zatražili od Grada da se uradi jedna pasarela u visini KP Zavoda Valjevo da deca mogu potpuno bezbedno da dolaze u školu? Nikada. Pa koji uspon deca teba da savladaju tamo, nema trotoara, sa obe strane su parkirana vozila, postoji jedan prostor 2-2,5m, a kako to funkcioniše to i sami zanamo. Uložili smo sredstva da bi poboljšali postojeće stanje i doveli do savršenstva. Prozori nisu imali okretne mehanizme, nisu imali kočnice, i tu smo izdvojili novac. Urađeno je novo grejanje na koje je stavljena primedba i kada je vršena topla proba temperatura je iznosila 32⁰C, a kada su oni radili na spoljnoj temperaturi od 8⁰C u krajnjoj učionici je bilo 14⁰C, više nije moglo da se postigne. Nikada kotao nije radio duže od 4 sata. Za dve godine potrošili su 20 tona mazuta, a  to su enormne pare na probama i nikada nije funkcionisalo dok mi nismo preuzeli. Projektna dokumentacija za potkrovlje nije bila urađena, zatrpali su hidrantsku mrežu pa je pukla ploča u kontra zidu i tu nije bilo kraja”, ističe Milutinović i naglašava da je sve dovedeno na jedan funkcionalan nivo i da je zahvaljujući tome dobijena upotrebna dozvolu, koju bi, kako kaže, sada neki vanrednim pravnim sredstvima da je osporavaju. Svima onima koji tvrde da škola ne valja, poručuje da postoje vanredni pravni lekovi i istražni postupak, te da dokazuju suprotno i da je to je sad već stvar Ministarstva. “Ono što je trebalo Grad da uradi, uradio je”, zaključuje Milutinović.

“Uradili smo mnogo više nego što smo i morali. Jednostavno, došao je trenutak da preduzimamo sledeći korak. Imali smo pre tri dana sastanak sa ljudima iz Ministarstva, bili smo sa predstavnicima škole, izneli svoje stavove i kada otklone te sitne nedostatke ponovo ćemo se sastati, tako da oni moraju da rešavaju ono za šta su odgovorni.

Strašno je kada imate najbolju volju, kada radite nešto što je decenijama gurano pod tepih, za šta nisu imali snage ili volje da završe. Pa ko bi i jednog sekunda ugrozio decu, njihovu bezbednost, ali jednostavno ovi nedostaci na koje su ukazali se otklanjaju upravo u garantnom roku. Izvođač je u obavezi da dođe i popravi o svom trošku, a Grad je uradio sve što je trebalo”, istakao je Mihailo Milutinović.

os milovan glisic 9
Unutrašnjost OŠ “Milovan Glišić” Valjevo © Kolubarski.info
os milovan glisic 10
Unutrašnjost OŠ “Milovan Glišić” Valjevo © Kolubarski.info

„Ono što je nama problem, što nas zadržava u drugoj fazi je da staru Šestu osmogodišnju školu stavimo u funkciju. Planirali smo da igrališta stare škole preuredimo, da ih odvojimo da bi se omogućilo korišćenje žiteljima Brđana. MZ Brđani ima slabu infrastrukturu i ti društveni sadržaji koje planiramo u gornjem delu Brđana potpuno bi zadovoljili potrebe građana. Svaki dinar koji se uloži u sport, dva je manje u zdavstvo i mi tu imamo jasnu viziju. Planirali smo da kompletno računovodstvo i menadžment Predškolske ustanove preselimo u Brđane. One prostorije koje je koristila administracija Šeste škole koristiće Predškolska ustanova, a onda ćemo dobiti dosta mesta u centru za prijem nove dece gde je i najveći pritisak. S obzirom na veliki prostor stare škole, u planu je da se otvori i jedna ordinacija jer su Brđani jedina mesna zajednica koja nema zdravstvenu ambulantu. Dobićemo velike smeštajne kapacitete i obdanište koje među retkima u Srbiji ima fiskulturnu salu za decu, tako da će i najmlađi moći da se bave fizičkim aktivnostima u toku cele godine“, nagovestio je Milutinović.

os milovan glisic 11
Unutrašnjost OŠ “Milovan Glišić” Valjevo © Kolubarski.info
os milovan glisic 12
Unutrašnjost OŠ “Milovan Glišić” Valjevo © Kolubarski.info
os milovan glisic 14
Unutrašnjost OŠ “Milovan Glišić” Valjevo © Kolubarski.info
os milovan glisic 15
Unutrašnjost OŠ “Milovan Glišić” Valjevo © Kolubarski.info
os milovan glisic 16
Unutrašnjost OŠ “Milovan Glišić” Valjevo © Kolubarski.info

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *