Milorad Ilić: “Sednice Skupštine grada Valjeva se neometano održavaju”

Predsednik Skupštine grada Valjeva Milorad Ilić komentarišući nepojavljivanje odbronika Demokratske stranke na sednici Skupštine grada rekao je za Radio Valjevo da o tome nije bio zvanično obavešten, ali da se sednice neometano mogu održavati i bez njih. On je dodao da je javnost rada gradskog parlamenta u potpunosti obezbeđena, te da nikome od odbornika nije uskraćivano pravo da govori.

Upitan da li je dobio bilo kakvo zvanično obaveštenje od strane Odborničke grupe Demokratke stranke u vezi sa tim da ubuduće neće prisustvovati sedicama Skupštine, ističe da nije, već da je o tome informisan iz medija.

milorad ilic 1
Milorad Ilić i Đorđe Pavlović © Željko Bošković

“Njih je troje odbornika. Uvek se dešavalo da jedan broj odbornika ne dođe na sednicu. Zadnji utvđeni kvorum na današnjoj sednici bio je 43 od ukupno 51 odbornika, što je velika većina, tako da sednica sasvim normalno može da teče. Inače, danas smo imali veliki broj diskusija prisutnih odbornika, tako da ne možemo prihvatiti da je samo Demokratska stranka opozicija u ovoj Skupštini”, kaže Ilić.

“Nema dnevnica za nerad”

Odgovarajući na pitanje kako će biti tretiran ovaj izostanak odbornika Demokratske stranke i da li će im biti isplaćena naknada koja im inače pripada, Ilić kaže da samo oni koji prisustvuju sednici Skupštine grada imaju pravo na isplatu dnevnice.

“Samo ukliko dođu na sednicu i prijave se oni će imati pravo na dnevnicu. Ako se ne utvrde u kvorum onda sigurno ne mogu imati dnevnice. Dnevnice se dobijaju za rad, a za nerad niko ne može dobiti dnevnicu”, rekao je predsednik Skupštine.

To praktično znači da će odbornici Demokratske stranke, ukoliko nastave sa bojkotom, samo u martu ostati uskraćeni za ukupno 90.000 dinara, koliko bi im pripadalo, imajući u vidu da su za ovaj mesec predviđena ukupno tri skupštinska zasedanja.

On je istakao da je javnost rada Skupštine grada Valjeva obezbeđena i da je ona optimalna jer se skupštinska zasedanja direktno prenose na televiziji i radiju, a da se pored toga prave specijalne emisije u kojima se prikazuje retrospektiva svih donetih skupštinskih odluka. Uz to, Ilić napominje da se čak vrši i prenos Skupštinskih odbora i da je po tome Valjevo verovatno jedini grad u Srbiji. On dodaje i da do sada nisu postojale primedbe na javnost rada gradskog parlamenta.

“Normalno je da dođe do nekih konflikata na samoj sednici. Neko nekome nešto ospori, nešto ispravi. To je valjda normalan rad. Evo do sada, nijedan odbornik nije dobio nijednu meru. Ja nikome do sada nisam čak ni opomenu izrekao, kao ni moj zamenik Milutinović, a kamoli da je bila neka stroža mera od toga”, rekao je Ilić.

Komentarišući navode odbornika Demokratske stranke, Duška Rakića, da im se od strane predsedavajućeg onemogućava da neometano učestvuju u radu Skupštine, Ilić je rekao da po njegovom mišljenju u Skupštini grada Valjeva vlada demokratska atmosfera, a kao glavni razlog bojkota dela opozicije navodi nalog njihove političke stranke.

“Ovaj Poslovnik koji je sada aktuelan je napravila Demokratska stranka. Mi smo ga samo usvojili i prihvatili. Ono što je najproblematičnije, to je vreme izlaganja od pet minuta. Znači, odborniku je dozvoljeno vreme izlaganja od 5 minuta i uz opomenu od predsedavajućeg može da iskoristi još jedan minut da završi svoje izlaganje. Pregledajte stenograme i snimke sa tih sednica. Ja sam siguran da su opozicioni odbornici 80% vremena potrošili na izlaganja, a da su preostala 44 odbornika vladajuće koalicije potrošili preostalih 20% vremena. Oni uglavnom prekorače to vreme od 5 minuta. Često govore i po deset i petnaest minuta. Mislim da je ovde bila maksimalna tolerancija po tom pitanju, ali ipak ne možete čitati referate na Skupštinama. To nije moguće”, kaže Ilić.

On je ponovo istakao da je trenutno važeći Poslovnik uredila Demokratska stranka u vreme dok je bila na vlasti i poručio:

“Zato uvek morate voditi računa kad ste na vlasti i kad odete u opoziciju, da to što ste u vlasti radili da vas ne stigne u opoziciji. Njih je to stiglo”.

demokratska stranka valjevo
Skupština grada Valjeva bez odbornika Demokratske stranke © Željko Bošković

Ostale vesti možete pročitati ovde.

2 Komentara

 1. Zoran
  March 3, 2019 - 4:25 pm

  Bez brige, nadoknadu im unapred isplatio Jeremić od love koju je nedavno doneo s’puta…

  Reply
 2. Lenka
  March 6, 2019 - 7:48 pm

  Skupština normalno funkcioniše. Ovaj potez DS je čisto politikanstvo.

  Reply

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *