Sećanje na streljane rodoljube

Na partizanskom spomen-groblju na Petom puku, u Valjevu, gde su okupatori pre 78 godina streljali 265 boraca i učesnika NOP-a održana je komemoracija kojoj su prisustvovali potomci i rodbina streljanih, predstavnici SUBNOR-a, gradova i opština Valjeva, Užica, Ivanjice, Čačka, Gornjeg Milanovca, Kosjerića, Požege, Bajine Bašte, Ljiga i drugih mesta.

Na ovaj događaj okupljene je podsetio Rajko Milinković, predsednik Gradskog odbora SUBNOR-a Valjevo, koji je rekao da su četnici zarobili borce NOR-a koji su pošli da se bore protiv nemačkog okupatora i u selu Divci kod Valjeva predali Nemcima. Odatle su sprovedeni u Tadića magacin, tadašnji zatvor, gde su nakon mučenja izvedeni na streljanje. Tada im je saopštena presuda da je zbog ubistva dvojice i šest ranjenih nemačkih vojnika 342.pešadijske divizije u okolini Valjeva po naređenju nemačkog zapovednika, generala Dankelmana, naređeno njihovo streljanje.

Sećajući se tog događaja Stanko Subotić, iz Velikh Crljena kod Lazarevca, jedini preživeli kaže da su pre streljanja bili raspoređeni pored iskopanih šančeva. Streljanje s leđa obavljeno je tako što je svaka grupa morala da gurne mrtve u šanac, a oni da dođu na njihovo mesto.
Minutom ćutanja, prigodnim programom, paljenjem sveća i polaganjem venaca i cveća odata je pošta streljanim rodoljubima.

J. Stojić / Kolubarski.info

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *