Radović vidi samo „svoje“ novinare

Večeras je u sali gradskog parlamenta Valjeva, u okviru javne rasprave predstavljen nacrt lokalnog antikorupcijskog plana grada Valjeva koji je uradila radna grupa formirana rešenjem gradonačelnika Valjeva dr Slobodana Gvozdenovića.

Učesnicima rasprave nacrt plana predstavili su Milorad Ilić predsednik Radne grupe i Dane Pribić iz Centra za razvoj demokratskog društva „Europolis“ iz Novog Sada. Oni su učesnicima rasprave govorili o značaju donošenja lokalnog antikorupcijskog plana i pozvali ih da u narednih desetak dana daju primedbe na nacrt, kako bi on bio sveobuhvatniji.

Ističući da je korupcija ima društveni a ne politički karakter u svim oblastima života Milorad Ilić predsednik radne grupe je rekao da se ovim zlom moramo što više baviti. Ono je posebno izraženo u zemljama tranzicije gde se menja politički sistem, posebno u slučajevima kada se društvena imovina pretvara u privatnu. Istina ovaj program nema za cilj represiju, njome treba da se bave nadležni državni organi, već mu je zadatak da suzi prostor za pojavu korupcije. To posebno važi za gradove i opštine kada se radi u oblasti urbanizma i izdavanja građevinskih dozvola, javnih nabavki i drugim nadležnostima lokalne samouprave.

Učesnici rasprave su podržali donošenje plana zalažući se da on, kako je to čest slučaj, ne ostane smo mrtvo slovo na papiru. Čule su se primedbe da je trebalo doneti ranije dok je Ljubomir Radović iz Lokalnog fronta Valjeva tvrdio da je njegova izrada bila nedovoljno transparentna, što potvrđuje i činjenica da na njegovom večerašnjem predstavljanju ne prisustvuju predstavnici medija. Istina, kaže on, ja sam u hodniku Skupštinske sale primetio grupu novinara koji su uzimali izjave od gospodina Pribića, ali ih u sali nema.

Hijena zamišlja da je odbornik. Pusti snovi. (Foto: Željko Bošković)
Hijena zamišlja da je odbornik. Pusti snovi. (Foto: Željko Bošković)

Uzaludno je Dane Pribić pokušavao da objasni da su predstavnici svih medija iz Valjeva pozvani na večerašnje predstavljanje nacrta lokalnog antikorupcijskog plana ali da li će oni prisustvovati ili neće to odlučuju njihove redakcije i na to ih niko ne može privoleti. Nažalost, Radović nije obratio pažnju, ili to nije želeo da primeti da je u sali prisustvovalo nekoliko novinara – predstavnika medija iz Valjeva kao i predstavnika protokola iz grada koji o svim važnijim zbivanjima obaveštavaju čitaoce valjevskog nedeljnika. Kako drugačije protumačiti ovu Radovićevu izjavu nego da nisu bili prisutni „njegovi novinari“ na koje je on navikao da im se obraća na konferencijama za novinare koje često organizuje i tom prilikom se svim sliama trudi da se obračuna sa lokalnim organima vlasti.

Zato možda i treba razumeti što večeras nije video novinare koji nisu po njegovoj meri, a nije mu ni smetlo da izrekne optužbe i zamerke organizatorima predstavljanja nacrta lokalnog antikorupcijskog plana grada Valjeva, koji nemaju nikakve veze sa istinom.

kolubarski.info

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *