Valjevo: Konačno prodata „Srbijanka“

Na juče održanoj licitaciji u Trgovinskom sudu u Valjevu Industrijsko-poljoprivredni kombinat „Srbijanka“, nekadašnja uzdanica razvoja poljoprivrede i prehrambene industrije u zapadnoj Srbiji prodata je po ceni od oko 288 miliona dinara.

Novi vlasnik je trgovinsko preduzeće „Europrom“ iz Valjeva. Na licitaciji je učestvovalo još tri kompanije, ali je „Europrom“, čiji je vlasnik poznati valjevski privrednik Desimir Tadić, ponudio najpovoljniju cenu od početne koja je iznosila oko 280 miliona dinara.

Kupovinom „Srbijanke“ ovaj poznati trgovinski lanac iz Valjeva postao je tako i vlasnik 12 hektara građevinskog zemljišta i objekata u kojima su se nekad nalazili hladnjača, fabrika za preradu voća i proizvodnju nadaleko poznatih voćnih sokova i rakija od šljive, pogoni za sušenje voća i lekovitog bilja koji su zauzimali površinu od 3 hektara.

Svojevremeno je ovaj prehrambeni gigant, koji je značajan deo proizvodnje izvozio, zapošljavao 1.200 radnika, a u sezoni i više od 2.000. Godišnje se u njegovim pogonima prerađivlo do 12.000 tona voća i povrća koje je otkupljivano od proizvođača, ne samo iz valjevskog kraja, već i širom Srbije.

Na ovaj način stavljena je tačka na agoniju „Srbijanke“ koja traje još 2012. godine kada je otišla u stečaj. Prvobitna privatizacija koja je obavljena 2007. godine nije uspela, jer bugarska firma „Medija Svjat“ iz Sofije nije uspela da ispoštuje dogovorene uslove i organizuje proizvodnju, pa je sve završeno stečajem. Od tada je Agencija za privatizaciju vodila sudske sporove sa ovom bugarskom kompanijom. Sve se završilo u korist agencije koja je, nakon svega, raspisala novu licitaciju za prodaju „Srbijanke“ iz stečaja.

Novi vlasnik „Srbijanke“ nije danas bio spreman da govori o daljim planovima vezanim za „Srbijanku“, kao i o tome hoće li ona nastaviti da posluje pod dosadašnjim imenom.

Nažalost, od giganta su ostale prazne proizvodne hale. Prvobitni vlasnik je svu skupocenu opremu rasprodao.

J. Stojić

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *