U Brankovini otvorena Kuća Nenadovića

U istorijskoj Brankovini kod Valjeva, koja je tokom 18. veka bila jedno od najznačajnijih uporišta oslobodilačkog pokreta u porobljenoj Srbiji, otvorena je Kuća-muzej znamenite porodice Nenadović.

Na to se čekalo više od pet godina, koliko je prošlo od završetka ove kuće-replike Nenadovića. Zahvaljujući zalaganju i pomoći grada Valjeva ona je tek ove godine osposobljena za korišćenje i posete.

Stručnjaci Narodnog muzeja iz Valjeva su se pobrinuli da, uz korišćenje obimne dokumentacije, urade i stalnu postavku o porodici Nenadović, sve od njenog doseljavanja u ovaj kraj sa prostora crnogorsko-hercegovačke granice.

“Radi se o replici kuće porodice Nenadović u kojoj smo kroz postavku nastojali da prikažemo sve što je od značaja za to vreme u istoriji Srbije, knezu Aleksi, vojvodi Jakovu, proti Matiji, vojvodi Simi, poznatom književniku Ljubi Nenadoviću i ostalim članovima ove znamenite porodice. U delu kuće koji smo izdvojili za etnološku postavku prikazali smo kako je u to vreme živela mnogočlana porodica Nenadovića, ali i narod ovog kraja, Brankovine, pa i cele Zapadne Srbije”, rekla je za kolubarski.info Jelena Lekić Nikolić, direktor Narodnog muzeja u Valjevu.

Nakon otvaranja Kuće Nenadovića, a u saradnji sa Pedagoškim muzejom, saradnici Narodnog muzeja iz Valjeva nastaviće sa osavremenjavanjem postavke u školi prote Matije Nenadovića koja je izgrađena daleke 1834. godine, a postavka nije menjana nekoliko decenija.

Radovi na uređenju istorijskog kompleksa imaju veliki značaj, pored ostalog, i zbog toga što se ovde, u porti crkve, nalaze grobnice porodice Nenadović, ali i najveće srpske pesnikinje 20. veka i akademika Desanke Maksimović, koja je govorila da je Brankovina zavičaj njenih pesama, jer je ovde odrasla, a Brankovinu odabrala za večno počivalište.

Inače, lepo uređeni kompleks u Brankovini godišnje poseti veliki broj turista, posebno đaka i studenata, iz naše zemlje i inostranstva. Grad Valjevo je, u saradnji sa meštanima Brankovine, uspeo da popravi i asfaltira put do ovog kulturno-istorijskog kompleksa o kome se stara Narodni muzej iz Valjeva. Muzej je uspostavio dobru saradnju sa Srpskom pravoslavnom crkvom u Brankovini u kojoj se čuvaju vredne relikvije iz prošlosti ovog kraja, a posebno one koje se odnose na porodicu Nenadović.

J. Stojić

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *