Vučić: Borićemo se za zaštitu svojih interesa, sledi veliki svetski sukob

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče u Njujorku da se pogoršava geopolitička situacija u svetu i da će uslediti veliki svetski sukob.

“Neću da pričam lepe priče, da će teći med i mleko i cvetati cveće, a to nema veze sa svetskom politikom i geopolitičkom situacijom, koja ide u kanal. Prisustovaćemo velikom svetskom sukobu”, rekao je Vučić, na pitanje novinara da li će uprkos lošim predviđanjima, ipak, vratiti iz Njujorka sa nekim ohrabrenjem da ce Srbija uspeti da nađe način da se izbori sa brojnim izazovima.

Moj govor u GS UN izazvao pažnju jer je drugačiji, rekao sam istinu

Predsednik je istakao da je njegov govor na Generalnoj debati UN u Njujorku izazvao pažnju, jer je bio drugačiji i jer se neko iz male zemlje po broju stanovnika drznuo da kaže istinu.

Na pitanje novinara da li ga je neko od svetskih lidera pozvao posle govora koji je na zvanicnom kanalu UN bio gledaniji od govora ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog Vucić je rekao da su mu prišli šefovi misija nekih od najznačajnijih zemlja da mu cestitaju na hrabrosti i da kažu da to nisu čuli poslednjih 10 godina.

Važno da čuvamo poziciju nezavisnosti i dobrih odnosa

Aleksandar Vučić istakao je da je juče u Njujorku imao mnogo bilateralnih razgovora, među kojima i sastanak sa šefom kineske diplomatije Vang Jiem sa kojim je razgovarao o odnosima Srbije i Kine.

Vučić je naglasio da je važno za Srbija čuva svoju poziciju nezavisnosti, i dobre odnose sa Kinom.

Videćemo tek šta predviđaju nove EU sankcije za Rusiju

Na pitanje novinara da li će novi paket sankcija za Rusiju koji su EU zvaničnici najavili u NJujorku imati neke posledice i po našu zemlju, Vučić je rekao da ćemo to tek videti, kada budu objavili šta su smislili.

“Otkud znam šta su smislili, kada smisle videćemo da li će da ima neke veze sa nama, kao što je imao ovaj paket vezan za rusku naftu”, rekao je Vučić.

Čitao sam nepostojeći papir

Na izjavu portparola Evropske komisije Petera Stana datu “Prištini insajt” da EU nije videla bilo kakav non pejper, niti dolazi od tima koji se bavi dijalogom, predsednik je konstatovao da je “očigledno onda čitao nepostojeći papir”.

Vučić je na pitanje da li je video poruku iz Brisela da ne postoji non pejper o kojem je govorio nedavno, odgovorio: „Ja lud. Čitao sam nepostojeći papir, a za njega me pitali još neki sagovornici“.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *