Srbija u Njujorku ostvarila više od 20 susreta sa šefovima diplomatija iz sveta

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković održao je juče, na marginama 77. zasedanja Generalne skupštine UN, niz bilateralnih sastanaka sa ministrima spoljnih poslova zemalja iz svih delova sveta. 
Selaković je, kao i prethodnih dana, imao veoma gust raspored i susreo se sa više od 20 šefova diplomatija i imao veoma sadržajan razgovor sa specijalnim predstavnikom za „Alijansu civilizacija“ Migelom Anhelom Moratinosom.
Sa mnogim sagovornicima pokrenute su konkretne inicijative za unapređenje bilateralne saradnje, a potpisano je i više sporazuma: o saradnji u poljoprivredi sa Kabo Verdeom, o pravnoj pomoći u građanskim stvarima i vazdušnom saobraćaju sa Brazilom i o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša sa Tadžikistanom.
Nezaobilazna tema u svim razgovorima bila je situacija na Kosovu i Metohiji, a sagovornici su sa velikom pažnjom saslušali argumentaciju ministra Selakovića kada je reč o međunarodno-pravnim osnovama na kojima Srbija zasniva odbranu svog teritorijalnog integriteta i suvereniteta.
Jedna od glavnih tema u kontaktima šefova diplomatija bila je situacija u svetu, posebno kriza u snabdevanju hranom i energentima, a ministar Selaković podelio je sa mnogim sagovornicima iskustva u suočavanju sa tim izazovima.

Među sagovornicima ministra Selakovića bila je premijerka i ministarka spoljnih poslova Samoe Fiame Naomi Mata’afa, visoka zvaničnica države sa kojom Srbija još nema diplomatske odnose, i koja je iskazala interesovanje za uspostavljanje saradnje sa našom zemljom.

Selaković je, takođe, bio pozvan da učestvuje na radnom ručku u okviru Centralno-evropske inicijative, na kojem je učestvovalo više ministara spoljnih poslova.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *