Neophodan sistemski pristup zameni vodovodnih cevi-Gubici u mreži i dalje veliki

Ove godine kao i prethodne nije bilo restrikcija u toku letnjih meseci. Izostali su i apeli Vodovoda za racionalniju potrošnju. Direktor Vodovoda Ivan Filipović  kaže da apeli na žalost  nisu nikada dali rezultat. Gubici u mreži i dalje postoje.

„Restrikcija nije bilo ni prošle godine , ali je bilo apela za racionalnu potrošnju vode . Kada smo na kraju godine analizirali situaciju shvatili smo da ti apeli nisu urodili plodom. Mi smo i dalje imali 350l/s potrošnje , ali s obzirom da smo uključili i Carić sada je bilo drugačije.U pikovima potrošnje to ide i do 570l/s. Apeli nisu nikakav efekat imali, bilo je uzaludno i zato ovog leta nismo ni upućivali apele. Izvršili smo korekciju cene vode pa je i to imalo svoj efekat u vezi sa potrošnjom“, kaže Filipović.

Seoski vodovod Prskavac nije imao  nikakvih problema izuzev par kvarova koji su sanirani. „Kukalj rekao bih standardno, stalni problemisa vodosnabdevanjem. Seoski vodovod Žabari , tu smo napravili plan restrikcija gde smo vršili preraspodelu vode kako bi je svi imali tokom nedelje u par navrata. Žabare ćemo završiti do kraja ove godine kad je u pitanju cevovod i onda nam preostaje početkom sledeće godine izgradnja rezervoara kojim će problem vodosnabdevanja Žabara biti rešen“, kaže Filipović.

Procenat neprihodovane vode je oko 60% što ukazuje na velike gubitke u mreži.Višegodišnji problem sa gubicima u mreži sporo se rešava ,a razloga je gubitke i samo rešavanje je više. „To su cevi naravno, a značajan udeo u tome imaju i neispravna brojilla koja beleže manju potrošnju pa se ito uzimau obzir Vreme odziva na popravljanje kvarova takodje ima svoj udeo. Mi u letnjoj sezoniimamo i do 20 prijava kvarova. Istovremeno gradimo i nove vodovodne mreže i problem je da se odmah poprijavi i izadje nateren. Dvadeset kvarova dnevno nije mali broj pa odredjujemo prioritete , najpre gde je ozbiljniji kvar to je prioritet“, objašnjava direktor Vodovoda.

Po njegovim rečima tamo gde je u poslednjih deset godina izvrena rekonstrukcija mreže i zamena cevi kvarova više nema. Problem je ostatak grada . „Mreža je u gradu jako velika i mora se razmišljati o sistematskoj zameni cevi , pogotovo tih azbestno cementnih. Razgovaraćemo i sa gradom i sa gradonačenikom da nam to u narednoj godini bude prioritet, a da samu izgradnju vodovodne mrežeprepustimo nekom ko bi nam u tome pomogao. Gradjani se žale na radove na ulicama , ali mi kvar moramo da saniramo, a cevi su jako stare . Moramo adekvatnije da reagujemo na prijavu kvarova“.

Vodovod ima dovoljno kapaciteta da se bavi otklanjanjem kvarova , ali nema dovoljno kadrova da se bavi istovremeno rekonstrukcijom i izgradnjom mreže i dodatno otklanjanjem kvarova.

„To su najviše inženjeri gradjevinske struke kojima mi ne možemo da ponudimo uslove rada kakve mogu da dobiju i imaju u privatnom sektoru. Potom vodoinstalateri su takodje za taj obim radova neophodni , a nema ih na tržištu rada i oni su uglavnom u privatnom sektoru.To su kadrovi koji su nam potrebni u većem broju ako nameravamo da nastavimo sa istovremenim radom na više polja“, zaključuje direktor Vodovoda.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *