Predstavnici Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, posetili Valjevo

Predstavnici Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, posetili su danas Valjevo i održali sastanak sa predstavnicima lokalnih samouprava Kolubarskog okruga, Centra za socijalni rad, Policijske uprave, Nacionalne službe za zapošljavanje, predstavnika nacionalnih manjina i predstavnicima civilnog društva.

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković poželeo je dobrodošlicu predstavnicima Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog i naglasio da je današnji sastanak veoma važan kako bi se razmenila iskustva i mišljenja.

„Tema današnjeg sastanka u Valjevu je sagledavanje stanja u ovim oblastima u Kolubarskom okrugu. Što se grada Valjeva tiče, mi smo nasledili zaista jedan dobar sistem, naročito kada je položaj Roma u pitanju, ali i podrška drugim ugroženim socijalnim kategorijama. U Valjevu je izražena ta građanska svest i postoje mnoga udruženja građana koja se bave raznim temama života. Lokalna samouprava je tu da im bude kvalitetan partner i da zajednički unapredimo sve to, kako bi se u Valjevu dostigli evropski standardi u ovim oblastima“, izjavio je gradonačelnik Gojković.

Po planu rada Ministarstva, koje je odobreno na sednici odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Narodne Skupštine Republike Srbije, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog je alat lokalnim samoupravama iz delokruga svojih nadležnosti, kao i iz oblasti održivog razvoja.

„Danas razgovaramo o opštem stanju ljudskih i manjinskih prava, govorimo o društvenom dijalogu, za koji smo mi kao Ministarstvo zaduženi. Zahvalan sam načelniku Kolubarskog okruga, ali i svim predsednicima i predstavnicima lokalnih samouprava koji će danas sa nama razgovarati. Mi govorimo o više različitih tema, od opšteg stanja ljudskih i manjinskih prava do svega onoga što su nadležnosti Ministarstva, odnosno nadležnosti lokalnih samouprava. Ono što jeste važno kada pogledate proces pristupanja Srbije Evropskoj uniji, odnosno našeg puta ka EU je preko 80 procenata stvari koje treba da uradimo kao država, odnosno na nivou lokalnih samouprava.

Mi smo zapravo servis građana i to predstavnici lokalnih samouprava moraju da znaju, da moraju biti servis građana. Ako govorimo o savetima za međunacionalne odnose, ako ih ima da li rade, oni su zakonska obaveza. Govorim o lokalnim ombudsmanima, ako govorim o Zakonu o planskom sistemu koji je nešto što mora da se primenjuje. Razgovaramo kako da unapredimo položaj manjinskih zajednica koje su dominantne u određenom okrugu, odnosno opštinama u lokalnim samoupravama. Ovde konkretno govorimo o pitanjima romske nacionalne zajednice, da vidimo da li ih ima u sistemu. Kada govorimo o sistemu, da li su oni koji su visokoobrazovani upošljeni, da li se izučava jezika sa elementima nacionalne kulture u osnovnim školama. Da li postoje dvojezične table, ukoliko za to ima zakonski osnov, da li su dokumenta dvojezična, prosto sve ono što su nadležnosti Ministarstva, a opet ono što je u obavezi lokalnih samopuprava da primenjuju“, naglasio je državni sekretar Ninoslav Jovanović.

Predstavnici ovog Ministarstva posećuju sve Upravne okruge na teritoriji Republike Srbije, kako bi u međusobnoj razmeni informacija omogućili lokalnim samoupravama punu primenu zakona iz zajedničke nadležnosti.

 

/Foto: leparecvaljeva

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *