Godinu dana rada KOVID ambulante i mural od građana Novog naselja

 

U prethodnih godinu dana kroz KOVID ambulantu i KOVID Dom zdravlja prošlo je 68.837 pacijenata, od čega je testirano 31.596 . U proseku je svaki pacijent četiri puta došao u KOVID ambulantu tako je broj usluga za ovih godinu dana višestruko veći.

Napravljeno je i 16.829 snimaka pluća mobilnim rendgen aparatom, koji je Dom zdravlja nešto kasnije nabavio. Broj pregledane dece do 18 godina je 1.417, što je odličan podatak jer govori koliko deca manje oboljevaju, a kad obole imaju blagu kliničku sliku.

Ove podatke je danas, povodom godinu dana postojanja KOVID ambulante (i jedno vreme KOVID Doma zdravlja) u Valjevu, novinarima predočila direktorka ustanove dr Branka Antić. Osvrnula se i na činjenicu da i posle godinu dana puno sugrađana čeka na pregled ispred KOVID ambulante u Novom naselju:

– Nažalost, ponovo beležimo povećan broj i pregleda i zaraženih. U poslednjih 10 dana prosek nam je 320 dnevno, što je puno za našu ambulantu, s tim što ne treba zaboraviti da u ukupnom broju pregleda ima dosta i kontrolnih.

Juče smo imali u Valjevu 71 pozitivnu osobu, svakako da nismo očekivali da će posle godinu dana biti tako. Ali, dobro je što dominira lakša klinička slika, nema mnogo težih oblika, sporadično pacijenti stižu do respiratora. Vidite da je veliki broj pacijenata ispred ambulante, već smo na onoj kritičnoj masi kada bismo trebali da ponovo vratimo preglede na KOVID-19 u Dom zdravlja, ali zbog rekonstrukcije zgrade i glavnog ulaza to je sada nemoguće. Ali, ako završe glavni ulaz u narednih nedelju dana moraćemo da vratimo preglede u centralni objekat. Nadamo se da e se smanjiti broj pregleda, videćemo… Svima nam je korone preko glave, ali oramo da se sačuvamo kako bismo došli do kolektivnog imuniteta, da bi se ljudi vakcinisali i revakcinisali u dovoljnom broju kako bismo imali pad novozaraženih.

Direktorka Branka Antić je rekla da predivni mural koji je juče oslikan na ambulanti u Novom naselju ima veliki značaj i simboliku za sve zaposlene u Domu zdravlja, koji su dali sve od sebe u prethodnih godinu dana pandemije. Zahvalila se Marku Jovanoviću i njegovim sugrađanima iz Novog naselja, od kojih je potekla inicijativa.

Branka Antić
Branka Antić

A Marko tim povodom kaže:

– Kada se okupimo da pratimo utakmice fudbalskog kluba iz Novog naselja tom prilikom se dogovaramo i da uradimo nešto lepo u našem kraju. Pokrenuli smo različite inicijative, prvenstveno ekološke, pa smo se setili da, u skladu sa ovom situacijom, odamo priznanje zdravstvenim radnicima koji zaista ulažu nadljudske napore u poslednjih godinu dana. Naša ambulanta postala je centralno mesto u gradu po pitanju korone i mi smo rešili da uradimo jedan mural. Umetnik koji je oslikao mural, Marko Goloskoković, takođe je naš komšija tako da je sve to jedna lepa lokalna priča.

Marko Jovanović
Marko Jovanović

 

Naglašavajući da je to njihov skroman doprinos u znak zahvalnosti zdravstvenim radnicima, Marko Jovanović kaže da su ih mnogi podržali i da im stižu pohvale sa svih strana. A originalno rešenje Marka

Goloskokovića na prednjem zidu ambulante svakako će privlačiti poglede svih koji tu dođu i prođu.

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *