U SRBIJU STIGLE PRVE VAKCINE IZ KOVAKS SISTEMA!

Prvi kontigent vakcina proizvođača AstraZeneka preko Kovaks mehanizma danas stigao u Srbiju

foto: screenshot Tanjug

U Srbiju je na ovaj način dopremljeno 57.600 doza vakcina AstraZeneke.

Vakcine iz EU dočekali su na aerodromu ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović, zamenik direktora Svetske zdravstvene organizacije dr Mengistu Abebauehu Asefa, direktorka Unicefa u Srbiji Dejana Kostadinova i šef političkog sektora Delagacije Evropske unije u Srbiji Dirk Lorenc.

Na konferenciji za medije koja je usledila nakon dočeka vakcina, najpre se obratio doktor Megista Abebueha Aseka, zamenik direktora Svetske zdravstvene organizacije.

Doktor Asefa je tokom svog obraćanja medijima pohavilo Vladu Srbije na odličnim rezultatima u imunizaciji stanovništva.

Zatim se javnosti obratila Dejana Kostadinova, direktorka UNICEF u Srbiji.

Kostadinova navodi da je danas u Srbiju dostavljeno 57.600 doza vakcina preko Kovaksa, a da je u planu preko UNICEF-a da se isporuči još 201.600 doza vakcina.

– Želim da iskoristim ovu priliku da se zahvalim Vladi Srbije na odličnoj kooperaciji tokom ovog projekta – rekla je Kostadinova.

Ministarka Jadranka Joksimović rekla je da Srbija na jedan odogovoran, efikasan i solidaran način nabavlja vakcine.

– Cilj nam je da u svakom momentu imamo dovoljan broj vakcina da naši građani mogu da se vakcinišu. Srbija je među prvim zemljama pristupila uspostavljanju Kovaks mehanizma, za ravnomernu raspodelu vakcina širom sveta. Srbija je finansijskom kontribucijom od 2,1 milion evra, bila među prvim zemljama iz jugoistočne evrope učestvovala u uspostavljanju ovog mehanizma – rekla je Joksimović.

Ministarka je napomenula da su se u međuveremnu pojavili brojni problemi sa isporukom vakcina, ali uprkos tome, ona se zahvalila predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i premijerki Ani Brnabić, te prepreke uspešno prevazđene.

– Mi smo bili strpljivi, i konačno smo dečkali prvi kontigent vakcina. Mi smo teškim radom, ali to je naš posao, niko ne sme da se žali, obezbedili vakcine kada veliki deo sveta ima problema. Verujem da je u Evropi, imam takve informacije, da je u Evropskoj uniji notirano kako se Srbija ponela tokom ove pandemija. Srbija je pokazala da je otporno društvo, solidarno društvo – rekla je ministarka Joksimović.

Na kraju svog obraćanja, Jadranka Joksimović je naglasila da će Srbija i dalje po utvrđenoj dinamici dobijati nove doze vakcina iz Kovaks programa kako bi se omogućila imunizacija svih građana.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *