Izveštaj o broju pozitivnih Covid-19 od 31. decembra

IZ ŠTABA ZA VANREDNE SITUACIJE GRADA VALjEVA EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA COVID-19 BOLESTI U VALjEVU NA DAN 31.12.2020.godine

ZBOG VANREDNE EPIDEMIOLOŠKE SITUACIJE OD COVID-19 OBOLjENjA, U GRADU JE OD 07.07.2020. VANREDNA SITUACIJA I SPROVODE SE MERE KRIZNOG ŠTABA , VLADE RS I GRADSKOG ŠTABA ZA VANREDNE SITUACIJE VALjEVA.

TRIDESETOG DECEMBRA:

30 – laboratorijski potvrđenih novoobolelih .

2 – umrlo.

9 -završilo kućnu izolaciju

463 – pregleda u COVID ambulanti DZ.

30– pregleda u OB Valjevo .

7 – prijema na hospitalizaciju.

134– obolelih na hospitalizaciji U KOVID

13 -na respiratoru .

187– osoba testirano .

3837 –Na lečenju u bolnici i kućnoj izolaciji.

22 – zaposlenih u zdravstvenim ustanovama u kućnom karantinu.

157 -zaposlenih u zdravstvenim ustanovama u kućnoj izolaciji-lečenju

Na teritoriji Okruga 30.12.2020. godine je 73 laboratorijski potvrđenih novoobolelih. U Mionici 3, u Ljigu 3, u Osečini 5 , u Lajkovcu 15 i u Ubu 17 potvrđenih novoobolelih.

(Podaci ZZJZ od 13 časova , a DZ i OB Valjevo od 21 čas 30.12.)

UKUPAN BROJ LABORATORIJSKI POTVRĐENIH OBOLELIH U VALjEVU OD POČETKA EPIDEMIJE JE 6791 . UMRLO 130 OD SVIH UZROKA.

–U prvom talasu epidemije je obolelo 199 i umrlo 19 obolelih .

–U drugom talasu epidemije od 17.06.2020 do 08.10. je obolelo 995 i umrlo 13 obolelih.

-U trećem talasu od 08.10.2020. do danas je obolelo 5597 osobe, izlečeno 1714 i umrlo 98 ( od svih uzroka).

Oboleli su svih starosnih grupa,sa različitih gradskih i seoskih područja, đaci, trudnice,zaposleni (u prometu, uslugama, javnim službama, zdravstvu,školama, obdaništima…) nezaposleni, penzioneri i osobe iz kućnog karantina,što ukazuje na široku lokalnu transmisiju u radnoj i životnoj sredini u zatvorenom i otvorenom prostoru i na ne sprovođenje mera u svim sferama života.

Sl.1.Prikaz broja novoobolelih po danima od početka trećeg talasa epidemije. U poslednje dve nedelje novembra broj noobolelih laboratorijski potvrđrnih se održavao na oko 100 obolelih. U prvim danima decembra dolazi do povećanja broja obolelih ( sa jednim povećanjem broja novobolelih zbog kašnjenja izveštaja laboratorijskih testova kao i uvođenja novih načina testiranja )i povećanog broja testiranja, ali i povećanog oboljevanja pojačana transmisija –okupljanja, proslave, slave , sahrane i ….Od 11.12.2020.god.broj obolelih se postepeno smanjuje ali je i dalje dvocifren, promenljiv i visok.

Broj pregleda se lagano smanjuje i iznosi danas 358 u ambulanti DZ. Broj obolelih na hospitalizaciji sa teškom kliničkom slikom se održava na oko 120 kao i broj osoba na respiratoru od 10-15 .Ukupan broj umrlih svakodnevno se povećava.

Raširena lokalna transmisija i dugotrajno(od polovine novembra do danas) veliki broj novoobolelih i obolelih( dijagnostika , terapija , kontrolni pregledi) ,lečenje obolelih na hospitalizaciji sa teškom kliničkom slikom , dovodi do oboljevanja zdravstvenih radnika i preopterećenja zdravstvenih ustanova ( dugog čekanja na preglede i dijagnostičke i terapijske procedure) i otežava da bolesnici sa drugim oboljenjima dođu do medicinske usluge uz sve napore zdravstvenih radnika i zato treba :

 • DA SVAKI POJEDINAC POVEĆA LIČNU ODGOVORNOST i kada je na kućnom lečenju ili kućnom karantinu , na radnom mestu, u zatvorenom i otvorenom, da ne organizuju i ne učestvuju na skupovima,proslavama i drugim okupljanjima brojnijim od 5 učesnika i ne boravi duže od 15 minuta u objektima gde nisu obezbeđene neophodne mere prevencije (distanca, maska,dezinfekcija…) kako bi zaštitila sebe i svoje najbliže i doprinela da zdravstveni sistem i drugi sistemi obezbede stalnu funkcionalnost;
 • DA LICA KOJA SE NALAZE U KUĆNOM KARANTINU poštuju naložene mere rešenjem (ograničenje slobode kretanja,praćenje zdravstvenog stanja;
 • ZA LICA KOJA SE NALAZE U KUĆNOJ IZOLACIJI ograničavanje sloboda kretanja i sprovođenje mera po nalogu ordinirajućeg lekara;
 • DA PREDUZETNICI, PRAVNA LICA I DRUGI POSLOVNI SUBJEKTI KAO I ZAPOSLENI DOSLEDNO sprovode sve naložene i predložene mere u poslovnim prostorijama;
 • Dosledno sprovođenje svih preventivnih mera u USTANOVAMA PREDŠKOLSKOG VASPITANjA I ŠKOLSKOG OBRAZOVANjA;
 • U JAVNOM PREVOZU obavezno nošenje zaštitnih maski, uz redovno provetravanje i dezinfekciju vozila;
 • Sprovođenje mera zaštite U VERSKIM OBJEKTIMA I PRILIKOM VRŠENjA VERSKIH OBREDA;
 • Sprovođenje mera zaštite u KOZMETIČKIM, FRIZERSKIM SALONIMA, SALONIMA LEPOTE, FITNES CENTRIMA I TERETANAMA (MASKE I RUKAVICE).
 • NASTAVITI I POJAČATI KORDINISANI INSPEKCIJSKI NADZOR GRADSKIH I REPUBLIČKIH INSPEKCIJA, PO PREDLOGU KORDINACIONOG TELA ZA INSPEKCIJE VLADE RS,A PO PROCENjENOM RIZIKU.

PRESECANjEM PUTEVA PRENOSA,OTKRIVANjEM I IZOLACIJOM asimptomatskih, presimptomatskih nosilaca virusa i LEČENjEM obolelih se sprečava dalje širenje bolesti i zato treba:

 • ODRŽAVATI DISTANCU ,
 • NOSITI MASKU,
 • PRATI RUKE I NE DODIRIVATI LICE,
 • IZBEGAVATI GRUPE NAROČITO U ZATVORENOM ,
 • JAVITI SE ORDINIRAJUĆEM LEKARU ODMAH PO POJAVI PRVIH SIMPTOMA.
 • AKO SE BORAVI DUŽE U ZATVORENOM PROSTORU DRŽATI OTVORENE PROZORE UKOLIKO VREMENSKI USLOVI DOZVOLjAVAJU ILI ČEŠĆE PROVETRAVAJTE, POVREMENO NAPRAVITI PROMAJU,POVEĆAJTE VLAŽNOST U PROSTORIJI SA GREJANjEM—OVLAŽIVAČIMA,MOKRIM KRPAMA NA RADIJATORIMA, KUVAJTE VODU I TD.
 • ODRŽAVANjE JAKOG IMUNOLOŠKOG SISTEMA-Osobi je potreban jak imunološki sistem za borbu protiv bilo koje vrste infekcije, posebno protiv SARS-CoV-2 virusa.
  USVAJANjE OVIH ZDRAVIH NAVIKA MOŽE POMOĆI U JAČANjU IMUNOLOŠKOG SISTEMA :
 • Spavati najmanje 7 sati noću
 • Smanjitinivo stresa što je više moguće
 • Konzumirati hranu bogatu voćem i povrćem
 • KORDINISANI ZAJEDNIČKI INSPEKCIJSKI NADZOR u skladu sa zaključkom Kriznog štaba i naredbom Ministra zdravlja, republičkih inspekcija i inspekcija lokalnih samouprava i MUP-a, SE NASTAVLjA, 31.12.2020 kao i 01.01.2021 i 02.01.2021
 • NA SNAZI Uredba o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 (Službeni glasnik RS, br. 151/20, 152/20, 153/20 i 156/20) :
 • Ugostiteljski objekti rade do 18 časova;
 • Trgovine rade do 20 časova.

Kolubarski Info 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *