Izveštaj o broju pozitivnih Covid-19 od 16. decembra

IZ ŠTABA ZA VANREDNE SITUACIJE GRADA VALjEVA EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA COVID-19 BOLESTI U VALjEVU NA DAN 16.12.2020.GODINE.

ZBOG VANREDNE EPIDEMIOLOŠKE SITUACIJE OD COVID-19 OBOLjENjA, U GRADU JE OD 07.07.2020. VANREDNA SITUACIJA I SPROVODE SE MERE KRIZNOG ŠTABA, VLADE RS I GRADSKOG ŠTABA ZA VANREDNE SITUACIJE VALjEVA.

Petnaestog decembra 91 laboratorijski potvrđen novooboleli, 3 umrla.

Kućnu izolaciju završilo-izlečeno 2579 nema novih podataka .

Broj pregleda u COVID ambulanti DZ- 627 i u OB Valjevo – 43.

Izvršeno prijema na hospitalizaciju –14.

Testirane 223 osobe.

Na lečenju u bolnici i kućnoj izolaciji 3180.

Na hospitalizaciji 142 obolelih, na respiratoru 10 osoba.

Broj zaposlenih u zdravstvenim ustanovama u kućnom karantinu 28 , a u kućnoj izolaciji-lečenju 210 .

(Podaci ZZJZ od 13. časova, a DZ i OB Valjevo od 21.čas)

UKUPAN BROJ LABORATORIJSKI POTVRĐENIH OBOLELIH U VALjEVU OD POČETKA EPIDEMIJE JE 5853. UMRLO 94 OD SVIH UZROKA.

-U prvom talasu epidemije je obolelo 199 i umrlo 19 obolelih.

-U drugom talasu epidemije od 17.06.2020 do 08.10. je obolelo 995 i umrlo 13 obolelih.

–U trećem talasu od 08.10.2020. do danas je obolelo 4659 osobe, izlečeno 1428 (nema novih podataka) i umrlo 62 od svih uzroka.

Na teritoriji Okruga je 15.12.2020. godine 197 laboratorijski potvrđena novoobolela. U Ljigu 12, u Osečini 14, u Mionici 15, u Ubu 19 i Lajkovcu 46 potvrđenih novoobolelih.

Oboleli su svih starosnih grupa, sa različitih gradskih i seoskih područja, đaci, trudnice, zaposleni (u prometu, uslugama, javnim službama, zdravstvu, školama, obdaništima…) nezaposleni, penzioneri i osobe iz kućnog karantina, što ukazuje na široku lokalnu transmisiju u radnoj i životnoj sredini u zatvorenom i otvorenom prostoru i na ne sprovođenje mera u svim sferama života.

Sl.1. Broj testiranih i novoobolelih od početka trećeg talasa epidemije su u korelaciji. U poslednje dve nedelje novembra broj noobolelih laboratorijski potvrđrnih se održavao na oko 100 obolelih. U prvim danima decembra dolazi do povećanja broja obolelih kao i povećanog broja testiranja. Povećan broj obolelih ukazuje na široku lokalnu transmisija –okupljanja, proslave, slave , sahrane i ……Od 11.12.2020.god.broj obolelih se održava na oko 100.

Sl.2. Broj pregleda,novoobolelih i broj na hospitalizaciji su u korelaciji

Dugotrajno povećanje broja obolelih( dijagnostika , terapija , kontrolni pregledi), lečenje obolelih na hospitalizaciji sa teškom kliničkom slikom , dovodi do oboljevanja zdravstvenih radnika i preopterećenja zdravstvenih ustanova ( dugog čekanja na preglede i dijagnostičke i terapijske procedure) i otežava da bolesnici sa drugim oboljenjima dođu do medicinske usluge uz sve napore zdravstvenih radnika i zato treba :

  • DA SVAKI POJEDINAC POVEĆA LIČNU ODGOVORNOST i kada je na kućnom lečenju ili kućnom karantinu, na radnom mestu, u zatvorenom i otvorenom, da ne organizuju i ne učestvuju na skupovima, proslavama i drugim okupljanjima brojnijim od 5 učesnika i ne boravi duže od 15 minuta u objektima gde nisu obezbeđene neophodne mere prevencije (distanca, maska, dezinfekcija…) kako bi zaštitila sebe i svoje najbliže i doprinela da zdravstveni sistem i drugi sistemi obezbede stalnu funkcionalnost;
  • DA LICA KOJA SE NALAZE U KUĆNOM KARANTINU poštuju naložene mere rešenjem (ograničenje slobode kretanja,praćenje zdravstvenog stanja;
  • ZA LICA KOJA SE NALAZE U KUĆNOJ IZOLACIJI ograničavanje sloboda kretanja i sprovođenje mera po nalogu ordinirajućeg lekara;
  • DA PREDUZETNICI, PRAVNA LICA I DRUGI POSLOVNI SUBJEKTI KAO I ZAPOSLENI DOSLEDNO sprovode sve naložene i predložene mere u poslovnim prostorijama;
  • Dosledno sprovođenje svih preventivnih mera u USTANOVAMA PREDŠKOLSKOG VASPITANjA I ŠKOLSKOG OBRAZOVANjA;
  • U JAVNOM PREVOZU obavezno nošenje zaštitnih maski, uz redovno provetravanje i dezinfekciju vozila;
  • Sprovođenje mera zaštite U VERSKIM OBJEKTIMA I PRILIKOM VRŠENjA VERSKIH OBREDA;
  • Sprovođenje mera zaštite u KOZMETIČKIM, FRIZERSKIM SALONIMA, SALONIMA LEPOTE, FITNES CENTRIMA I TERETANAMA (MASKE I RUKAVICE).
  • NASTAVITI I POJAČATI KORDINISANI INSPEKCIJSKI NADZOR GRADSKIH I REPUBLIČKIH INSPEKCIJA, PO PREDLOGU KORDINACIONOG TELA ZA INSPEKCIJE VLADE RS, A PO PROCENjENOM RIZIKU.
    PRESECANjEM PUTEVA PRENOSA, OTKRIVANjEM I IZOLACIJOM asimptomatskih, presimptomatskih nosilaca virusa i LEČENjEM obolelih, se sprečava dalje širenje bolesti i zato treba:
  • ODRŽAVATI DISTANCU ,
  • NOSITI MASKU,
  • PRATI RUKE I NE DODIRIVATI LICE,
  • IZBEGAVATI GRUPE NAROČITO U ZATVORENOM ,
  • JAVITI SE ORDINIRAJUĆEM LEKARU ODMAH PO POJAVI PRVIH SIMPTOMA.
  • AKO SE BORAVI DUŽE U ZATVORENOM PROSTORU DRŽATI OTVORENE PROZORE UKOLIKO Vremenski Uslovi Dozvoljavaju Ili Češće Provetravajte, Povremeno Napraviti PROMAJU,POVEĆAJTE VLAŽNOST U PROSTORIJI SA GREJANjEM-OVLAŽIVAČIMA, MOKRIM KRPAMA NA RADIJATORIMA, KUVAJTE VODU I TD.
  • ODRŽAVANjE JAKOG IMUNOLOŠKOG SISTEMA-Osobi je potreban jak imunološki sistem za borbu protiv bilo koje vrste infekcije, posebno protiv SARS-CoV-2 virusa.
  • USVAJANjE OVIH ZDRAVIH NAVIKA MOŽE POMOĆI U JAČANjUIMUNOLOŠKOG SISTEMA :
  • Spavati najmanje 7 sati noću
  • Smanjiti nivo stresa što je više moguće
  • Konzumirati hranu bogatu voćem i povrćem
  • Redovno vežbati
  • Održavati zdravu telesnu težinu
    OD DANAS NA SNAZI UREDBA O MERAMA ZA SPREČAVANjE I SUZBIJANjE ZARAZNE BOLESTI COVID-19„Službeni Glasnik RS“, broj 151 / 2020( U PRILOGU).

POJEDINAČNI I KORDINISANI POJAČANI INSPEKCIJSKI NADZOR SE VRŠI NA TERITORIJI CELOG OKRUGA.

Kolubarski Info 

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *