Električni bicikli za gerontodomaćice – nova donacija nemačke razojne agencije Mionici

Nakon zaštitne opreme, Nemačka razvojna agencija (GIZ) je obezbedila novu donaciju za Mionicu i to u vidu električnih bicikla. Bicikli dolaze kao podrška zaposlenima u oblasti socijalne zaštite u vreme ponovnog povećanja broja zaraženih od virusa Kovid-19. Namenjeni su gerontodomaćicama koje pružaju pomoć u kući za starija lica i čija je podrška posebno značajna zbog ograničenog kretanja i zdravstvenih rizika kojima su izloženi stariji. 

Donaciju uručuje projekat nemačko-srpske razvojne saradnje “Usluge socijalne zaštite za osetljive grupe“ i obuhvata električne bicikle, kao i dodatnu opremu u vidu zaštitne kacige i sigurnosnih lanaca. Električni bicikli rade na bateriju i mogu se voziti sa i bez elektro pogona, a bicikli za Mionicu su prilagođeni vožnji i u brdovitim predelima.

“Zahvaljujemo se Nemačkoj razvojnoj agenciji na konstantnoj podršci koju nam pružaju u oblasti socijalne zaštite. Bicikli sa punom pratećom opremom ne samo da su odlično prevozno sredstvo, već će i pomoći pri podizanju svesti o dostupnosti i upotrebi ekoloških vidova transporta”, istakao je predsednik opštine Mionica Boban Janković. 

Podrška opštini Mionica deo je veće mere podrške GIZ-a koja obuhvata 16 gradova i opština. Do kraja 2020. godine biće uručeno 58 električnih bicikala- 26 prilagođenih brdskim predelima i 32 namenjena ravničarkom terenu. 

“Pomoć u kući za starija lica je jedna od najčešće korišćenih usluga socijalne zaštite. Veoma nam je drago da ćemo donacijom električnih bicikla podržati zaposlene u socijalnoj zaštiti i time olakšati dolazak do korisnika, a to će imati i pozitivan efekat na zaštitu životne sredine. Činjenica da su bicikli proizvedeni u Srbiji je dodatni bonus jer time podržavamo i razvoj domaće zelene ekonomije “, rekao je Markus Majer, vođa projekta.

Kolubarski Info / Nada Dželebdžić / Foto: Kolubarski Info 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *