Vrače brdo u Lajkovcu steklo slavu u Kolubarskoj bici

Vrače brdo je uzvišenje u selu Ćelije, iznad Ibarske magistrale i nalazi se na desnoj obali najslavnije srpske reke Kolubare. U narodu postoji verovanje da su ovde deo života proveli, u manastiru podno brda, Sveti vrači Kozma i Damjan i da brdo po njima nosi ime.

Poznato je iz vremena Prvog svetskog rata i Kolubarske bitke, kao mesto pogibije Dimitrija Tucovića, prvaka Socijaldemokratske stranke. Na tom brdu poginulo je 20.000 srpskih i 30.000 vojnika austrugarske carevine. Posle rata njihove kosti su sakupljene i pohranjene u crkvi Svetog Đorđa, odakle je deo prenesen u spomen-kosturnicu crkve u Lazarevcu. Na tom mestu je podignuto spomen-obležje u obliku kamenog obeliska sa opsegom.

“Brdo je svoju slavu steklo u Kolubarskoj bici, najvećoj u Prvom svetskom ratu. U bici je 1914. poginuo prvak Socijaldemokratske stranke, Dimitrije Tucović. Na tom mestu je podignuto spomen obeležje koje je pod zaštitom države”, kažu u Turističkoj organizaciji opštine Lajkovac.

Vrače brdo je danas obraslo šumom i vegetacijom, a na nekim mestima su podignute i kuće. Nalazi se na 237 m.n.v i danas je omiljeno izletište zbog prelepog pogleda prema kolubarskoj dolini i centar je održavanja međunarodnih takmičenja u orijentacionom krosu. Staza je obeležena planinarskim oznakama i pogodna je za rekreativne obilaske.

Ovaj medijski sadržaj deo je projekta “Lajkovac u srcu Kolubarske ravnice” koji je finansijski podržan od strane opštine Lajkovac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu ne izražavaju nužno stavove organa koji je dodelio sredstva.

Kolubarski Info / Turistička organizacija opštine Lajkovac / Vikipedija / Foto: Info24

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *