Crkva u Stepanju, stećak, spomen česma, nadgrobni spomenik i škola nepokretno kulturno dobro u Lajkovcu

Crkva u Stepanju kao i stećak, spomen česma, nadgrobni spomenik i škola predstavljaju nepokretno kulturno dobro, kao spomenik kulture nastalo krajem 18. početkom 19. veka, navode u Zavodu za zaštitu spomenika kulture Valjevo.

Najstariji pisani pomen o crkvi, koja je u literaturi poznata i kao nepričavska i bajevačka, je iz 1722. godine, navode u Turističkoj organizaciji opštine Lajkovac.

“Kao manastir se prvi put pominje 1778., a poslednji put 1840. godine. Svoj sadašnji izgled crkva  dobija 1794. godine (natpis iznad severnih dveri govori o obnovi hrama). Hram ima jednostavnu pravougaonu osnovu, bez kupole, sa poluobličastim svodom i prostranom polukružnom oltarskom apsidom”, kažu u TO opštine Lajkovac.

Još se kaže da je Crkva  u svom originalnom izgledu imala kupolu, a za tu tvrdnju su kao dokaz četiri moćna pilastra raspoređena u kvadrat u prostoru gde se po pravilu uzdiže kupola.

Ističe se da su za ovu crkvu vezana imena uglednih slikara valjevskog kraja, koji su za hram uradili ikone koje su postavljene na ikonostasnoj pregradi 1796. godine: Petar Nikolajević Moler, Aćim Popović i drugi, kao i ime jednog Hadži-Ruvima, za koga se pretpostavlja da je isklesao minijaturni duborezni krst koji se ovde čuva, ili Aleksuja Lazovića, čija se izvanredna ikona Bogorodice sa detetom čuva u crkvi.

Ovaj medijski sadržaj deo je projekta “Lajkovac u srcu Kolubarske ravnice” koji je finansijski podržan od strane opštine Lajkovac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu ne izražavaju nužno stavove organa koji je dodelio sredstva.

Kolubarski Info / Zavod za zaštitu spomenika kulture Valjevo / Turistička organizacija Lajkovac / Foto:  Info24

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *