Crkva Svetog Dimitrija u Lajkovcu građena 26 godina

Crkva Svetog Dimitrija u Lajkovcu, koja pripada Eparhiji valjevskoj Srpske pravoslavne crkve, građena je od 1937. do 1963. godine kada je osveštana 11. avgusta od episkopa šabačko-valjevskog Jovana Velimirovića.

Lajkovačka parohija, koja je bila sastavljena iz Lajkovca varošice, Lajkovca sela, sela Rubribreza i Ruklade, nije imala crkvu na svom terenu sve do 1937. godine i vodila se kao Druga jabučka parohija.

“Godine 1937. tadašnji njen paroh, prota Boško Milovanović, oformio je građevinski Odbor i započeo izgradnju hrama u svojoj parohiji. Temelj je postavljen i osvećen 8. novembra 1937. godine, na dan Svetog velikomučenika Dimitrija, tako da je ovom svetitelju i posvećen hram. Do kraja 1938. godine crkva je bila ozidana i pokrivena. Početkom Drugog svetskog rata, 1941. godine, radovi na gradnji hrama su zaustavljeni. Gradnja je nastavljena tek 1954. godine, dolaskom novog sveštenika, prote Blaže Đurovića”, zapisano je u tekstu na veb sajtu Turističke organizacije opštine Lajkovac.

Najveći deo divnih fresaka uradio je likovni umetnik arhimandrit Nikodim iz Beograda. Samo četiri veće freske, na južnoj i severnoj strani, uradio je akademik Đuro Dalmatinac.

Tako dovršen hram osvetio je 11. avgusta 1963. godine Njegovo Preosveštenstvo episkop šabačko-valjevski Jovan Velimirović.

Treći sveštenik u crkvi u Lajkovcu, protojerej Srboljub Molović, bio je paroh od 1974. do penzionisanja 2002. godine.

U hramu Svetog Dimitrija u Lajkovcu održavaju se bogosluženja nedeljom i praznikom. Uoči svake nedelje i drugog praznika vrši se akatist (moleban) Presvetoj Bogorodici.

Ovaj medijski sadržaj deo je projekta “Lajkovac u srcu Kolubarske ravnice” koji je finansijski podržan od strane opštine Lajkovac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu ne izražavaju nužno stavove organa koji je dodelio sredstva.

Kolubarski Info / Turistička organizacija opštine Lajkovac / Foto: Info24

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *