Preminuo episkop valjevski Milutin (1949. – 2020.)

Episkop valjevski Milutin preminuo je noćas oko 2 sata u Beogradu gde se od pre nekoliko dana nalazio na lečenju od infekcije izazvane korona virusom.

Episkop valjevski gospodin Milutin (Knežević) rođen je 10. januara 1949. godine u selu Mijači, nadomak Valjeva, od oca Milorada i majke Cvete (rođ. Petrović). Na krštenju dobija ime Mihailo, a ovu Svetu tajnu prima u manastiru Pustinja.

Osnovnu školu učio je u selu Poćuta. Sa 14 godina odlazi u manastir Kaona gde biva iskušenik do 26. oktobra 1963. godine, kada od tadašnjeg Episkopa šabačko – valjevskog Jovana (Velimirovića), bratanca Svetog Vladike Nikolaja Lelićkog, prima monaški postrig u manastiru Petkovica, dobivši ime Milutin po vladaru iz svetorodne loze Nemanjića, jedom od najvećih ktitora u hrišćanskoj istoriji. Sutradan, na praznik Svete Petke, u istom manastiru rukopoložen je u čin đakona, a na Mitrovdan u Osečini u čin jeromonaha.

Zaražen korona virusom

Eparhija valjevska je nedavno saopštila da je kod Njegovog Preosveštenstva valjevskog Gospodina Milutina, kao i kod još dvojice sveštenoslužitelja, potvrđeno prisustvo korona viusa. 

Episkop Milutin se, kao i dvojica klirika, od pre nekoliko dana nalazio na lečenju u KBC „Dr Dragiša Mišović” u Beogradu.

Naslednik Vladike Jovana na tronu Eparhije šabačko – valjevske, Episkop Lavrentije (Trifunović) 1994. godine unapređuje ga u čin igumana, a 1998. u čin arhimandrita. Starešina kaonske obitelji postaje 1996. godine, kada mu Vladika Lavrentije na staranje poverava i manastir Lelić, koji time postaje metoh Kaone.

Dužnost arhijerejskog namesnika posavotamnavskog obravljao je od 1999. do 2003. godine, kada postaje arhijerejski zamenik. Na tom položaju zatiče ga izbor za Episkopa australijsko – novozelandskog. Nakon tri godine službovanja na „petom kontinentu“, odlukom Svetog Arhijerejskog Sabora SPC vraća se u zavičaj, na tron Eparhije valjevske, ponovo vaspostavljene nakon 200 godina.

Episkop Milutin (Knežević) poznat je kao odličan organizator i vrstan besednik. Napisao je i mnoštvo članaka, objavljenih u važnim teološkim časopisima.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *