Predsednik opštine Boban Janković: Cilj je da Mionica stane rame uz rame sa najrazvijenim gradovima u Srbiji

Boban Janković je već šest godina na čelu opštine Mionica i za tako kratak period sa svojim timom uspeo je da reši brojne problem sa kojima su se suočavali građani.

Jedna od manjih opština u Srbiji, Mionica je među malobrojnim, uključujući i velike centre, koja već ima urađenu Startegiju razvoja od ove do 2027. godine u kojoj su na transparentan i jasan način, razumljiv za svakog građanina, predočeni sedmogodišnji planovi za dalji razvoj opštine od ekonomije do kulture.

A, samo šest godina ranije, kada je Janković sa svojim saradnicima preuzeo odgovornost za vršenje vlasti u tom mestu, dugovi lokalne samouprave su iznosili preko dva miliona evra i za tri godine su isplaćeni uz pomoć države.

 “Tada smo zatekli dug preko dva miliona evra, dakle jedan budžet smo dugovali”, podsetio je Janković u intervjuu za emisiju Paralela medijske mreže Info24.

Dodao je da su razlozi tome ležali pre svega u nebrizi za lokalne prihode, kojima se niko nije bavio, lošoj saradnji zaposlenih u opštinskoj urpavi i funkcionera i izostanku  podrške države.

Sve te slabe tačke danas su prednosti Mionice ali bez podrške Vlade Srbije ističe Janković ne bi bile rešene.

Rekao je da su 2015. godine počeli da rekonstruišu ili grade nove puteve i realizuju jedan od prioritetnih projekata vodosnabdevanja.

 “Mi imamo tri fabrike  vode na teritoriji naše opštine, a pola Mionice nije imalo gradski vodovod, što je jedan totalni apsurd… To je jedan od prioriteta i do kraja ove godine nijedno selo neće biti bez vode sa gradskog vodovoda”,naveo je Janković.

On je rekao da je za poboljšanje svih infrastrukturnih objekata ključna podrška države istakavši da je politika predsednika Srbije i Vlade Srbije davanje podjednake šanse, kvalitetnih uslova za život, svim građanima bez obzira gde žive.

Kazao je da Mionica još uvek spada u četvrtu grupu po nerazvijenosti, ali da se radi na poboljšanju uslova života i rada pre svega na selu.

“Mi rastemo polako i cilj je da stanemo rame uz rame sa najrazvijenim opštinama u Srbiji”, poručio je Janković.

Ponovio je da je broj nezaposlenih u Mionici 2015. godine bio 900, a danas nešto preko 300 od kojih oko 200 čeka penziju.

“Nama je potreban još jedan investitor i mi rešavamo problem nezaposlenih”, naveo je Janković rekavši da je standard građana Mionice vidno povećan.

Prateći politiku vrha države koja se odnosi na stvaranje povoljnog ambijenta za investitore, opština je kupila zemlju blizu buduće  brze saobraćajnice Nepričava-Valjevo gde je napravljena nova industrijska zona za nove već zainteresovane investitore.

Razvoj turizma je prepoznat kao jedan od strateških ciljeva opštine Mionica.

“Turizam će vezati, to je plan, i industriju i poljoprivredu i obrazovanje i kulturu i kao takvi mi moramo da radimo na tome da sačuvamo prirodu, zaštitimo životnu sredinu i mi već radimo uveliko na tome”, izajvio je Janković.

 “Ove godine je opština Mionica zahvaljujući i ministarstvu za zaštitu životne sredine stavljen u jednu od opština prioriteta gde će zahvaljujući bilateralnom sporazumu između  Republike Srbije i Republike Kine 65 opština dobiti prečistače otpadnih voda”, rekao je Janković i podsetio da je prva javna toplana na bio masu u Srbiji otvorena u Mionici.

Ambiciozni planovi odnose se i na razvoj potencijala u oblasti poljoprivrede. Za ovu godinu pripemljen je, kazao je Janković, kvalitetan program za podsticaje u poljoprivredi za nabavku opreme, sadnog materijala, osiguranja.

 “Mi želimo da postavimo takav sistem da naši građani budu zadovoljni, a biće  zadovoljni onda kada budu imali dobru egzistenciju”, ocenio je Janković.

Prema njegovim rečima, Mionica je postala atraktivna za život o čemu svedoči sve veći broj pojedinaca koji kupuju nekretnine (kuće, placeve, stanove).

“Prošle godine smo planirali manji prihoda od poreza na prenos apsolutnih prava koji  je izvorni prihod opštine i mi smo na osnovu tog poreza nadomestili planirano po osnovu nekih durgih izvornih prihoda i čak smo imali mlao veće punjene budžeta nego što smo planirali”, ispričao je Janković osvrćući se na kriznu 2020. godinu zbog pandemije Kovida-19 zbog čega su mnoge lokalne samourapve imale manje prihode u budžetima od planiranih.

Kako je navedeno u Startegiji razvoja opštine Mionica od 2021-2027. godine, u opštini Mionica postoje veliki potencijali za razvoj različitih vrsta turizma.  Zbog prirodnih blaga i lepota koje Mionica poseduje sa ponosom nosi epitet – BISER ZAPADNE SRBIJE, kažu u Turističkoj organizaciji.

Bogatom turističkom ponudom koju nudi, ova opština svake godine povećava broj turista koji iz svih krajeva naše zemlje, ali i van njenih granica, dolaze da uživaju u svim blagodetima koje im ona pruža. Banja Vrujci, banja Lepenica, rodna kuća Živojina Mišića, Spomenik prirode Ribnica, crkve i manastir su samo neka od mesta koje ulepšavaju ovu varošicu. Mionički kraj je pored raskošnih prirodnih pejzaža poznat i  po najboljoj šljivovici, ukusnim tradicionalnim srpskim gastronomskim specijalitetima i gostoprimstvu njenih sugrađana.

Cilj opštine Mionica je izgradnja opštine kao rastuće turističke destinacije na nacionalnom tržištu i pozicioniranje opštine kao značajne destinacije zdravstvenog, spa, kulturnog i ruralnog turizma.

„U funkciji ostvarenja ovog cilja opština će preduzeti značajne programske, regulatorne, infrastrukturne i finansijske aktivnosti. Namera je da se blagovremeno definišu razvojni ciljevi u oblasti turizma, da se unapredi stanje objekata, prostora, mesta i atrakcija, da se kreiraju nove jedinstvene i prepoznatljive manifestacije i atrakcije. Plan je da se sprovede decentralizacija lokalnog turizma, odnosno da se smanji udeo mesta Gornja Toplica – banja Vrujci u ukupnoj turističkoj posećenosti opštine. Investiranjem u razvoj turizma i kvaliteta i imidža Mionice kao turističke destinacije ostvariće se re-pozicioniranje Mionice i obogatiti infrastruktura i sadržaji dostupni turistima.  Finalni cilj je da turizam postane privredna delatnost koja ima značajan uticaj na ekonomski razvoj opštine (kroz povećane prihode od turizma, kako opštinskog budžeta tako i lokalnih subjekata i stanovništva u sektoru turizma) i doprinosi uvećavanju finansijskih mogućnosti i kapaciteta“, navodi se u Strategiji.

Predsednik opštine je rekao u Paraleli, da je strateško opredeljenje “privlačenje velikih investitora i klijentele koja ima novac” posebno kada su u pitanju Banja Vrujci i Divčibare.

Govoreći o kvalitetu života građana Mionice, Janković se osvrnuo na oblast kulture rekavši da je kultura „jako važna za našu naciju“, kao i ulaganje u obrazovanje.

 „Ako ne budemo ulagali u kulturu i obrazovanje, imaćemo problem“, naglasio je Janković.

U opštini Mionica postoje tri ustanove u oblasti kulture: Kulturni centar Mionica, Biblioteka ”Milovan Glišić” i Centar za obrazovanje i razvoj.

Kulturni centar (KC) je osnovan 1997. godine i  obavlja svoju delatnost u potpuno rekonstruisanom objektu ukupne površine od 842 m2. Ima ukupno 8 zaposlenih. U toku 2019. godine KC je organizovao preko 50 različitih kulturnih događaja, među kojima su dominirale filmske projekcije, programi za decu, predstave i monodrame, izložbe slika, promocije knjiga i koncerti.

Biblioteka ”Milovan Glišić”je osnovana 1936. godine i  raspolaže fondom od oko 38.000 bibliotečkih jedinica.  Najznačajniji lokalni kulturni događaj je kulturno-istorijska i turistička manifestacija ”Mišićevi dani”, čija se centralna manifestacija održava na dan rođenja vojvode Živojina Mišića, koji je i dan opštine (20. jul).

 Ukupna budžetska izdvajanja za programsku oblast kultura i informisanje u 2020. godini iznosila su 54.581.000 dinara, što je u odnos na ukupne rashode budžeta na nivou od 8,39%. U odnosu na druge lokalne samouprave u regionalnom okruženju, opština Mionica izdvaja i realizuje značajnija budžetska sredstva u ovom sektoru.

Opština Mionica je iz lokalnog budžeta u 2020. godini finansirala sledeće manifestacije, programe i projekte: ”Dani Milana Rakića”, Kuća Kolubarske bitke, Dečija nedelja, Likovna kolonija, Smotra recitatora, Miona film fest, Kulturno leto, Etno grupe i dr.

Opština Mionica ima izgrađenu organizacionu infrastrukturu za ozbiljniju posvećenost jačanju kulturne produkcije  i organizaciju manifestacija i događaja od šireg lokalnog – regionalnog i nacionalnog značaja.

„Tri ustanove u oblasti kulture nemaju dovoljno kapaciteta za aktivnije i organizovanije delovanje i sprovođenje značajnijih projekata u oblasti kulture, te je neophodna ozbiljnija i odgovornija uloga organa opštine u stvaranju uslova za razvoj lokalne kulture i kulturne politike. Kulturna politika na nivou opštine nije formulisana i postoji potreba za donošenjem programskog dokumenta u ovoj oblasti. Mionica kao lokalna sredina i zajednica ima niz unutrašnjih resursa (ličnosti, protokola o saradnji, objekata, nacionalno značajnih uspomena) koji mogu biti produktivno iskorišćeni za stvaranje novih kulturnih prostora, organizaciju događaja, jačanje kulturne dimenzije opštine i turističku promociju. Neophodno je da se obezbede finansijska sredstva za stvaranje novih kulturnih prostora i objekata, te je plan da se izgrade: Kuća kolubarske bitke, Paviljon lepih umetnosti i spomenici poznatim ličnostima iz Mionice u oblasti kulture (npr. Milan Rakić, i drugi). Potrebna je ozbiljnija podrška ustanovama kulture, povećavanje broja zaposlenih i utvrđivanje standarda za rad u ustanovama kulture. Neophodna je i bolja koordinacija između opštinskih vlasti i ustanova kulture, kao i bolje povezivanje Kulturnog centra sa stručnim i udruženjima umetnika i kulturnih stvaralaca. Pored toga, opština će u periodu važenja Plana razvoja povećati budžet za kulturu, posebno vodeći računa da se finansiraju novi i savremeni projekti i programi u oblasti kulture, koji imaju potencijal da budu zanimljivi i interesantni lokalnoj populaciji i turistima. Razvoj kulturne politike, obogaćivanje dostupnih kulturnih sadržaja i inovativni pristup razvoju lokalne kulture trebaju da budu u funkciji izgradnje opštine Mionica kao destinacije za doseljavanje novih stanovnika i turističke destinacije, koja nudi jaku kulturnu scenu i dimenziju“, zapisano je u Strategiji razvoja opštine mionica od 2021-2027. godine.

Poslednjih nekoliko godina veliku pažnju zauzima  i održavanje festivala kratkometražnog i dokumentarog filma „Miona film fest“ , a cilj ovog festivala je da se podrže i promovišu mladi filmski autori iz naše zemlje. „Mioničko ćemane“ je manifestacija koja se organizuje za sve mlade talentovane ljude da na ovom mestu pokažu javnosti sva svoja umeća sa violinom.

Ove godine u decembru u Mionici se održavaju redovni lokalni izbori, a Janković zaključuje da će građani aktuelnu vlast nagraditi ili kazniti izrazivši nadu da će Mioničani prepoznati napore, trud koji je do sada uložen za njihov bolji život.

Na izborima prošle godine u junu izlaznost u Mionici je, tradicionalno, bila visoka – 74%, a velika većina građana je dala podršku listi „Aleksnadar Vučić-za našu decu“.

„Naš predsednik se kvalitetnim odlukama i dobrim procenama profilisao kao jedan od lidera u Evropi i u kriznim situacijama je pokazao koliko vredi“, smatra predsednik opštine Mionica Boban Janković.

Kolubarski Info

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *