Izveštaj o broju pozitivnih Covid-19 od 04. avgusta

Novi korona virus SARS-CoV-2 predstavlja potpuno novi soj virusa koji do sada nije identifikovan u humanoj populaciji.Prema genetskoj strukturi sličan je SARS-CoV.

Prenos SARS–CoV-2 odvija se sledećim mehanizmima:

a. Najčešće se širi bliskim kontaktom sa osobe na osobu (oko 1,8 metara razdaljine).
b. preko respiratornih kapljica koje nastaju kada inficirana osoba kašlje ili kija, slično kao što se širi virus gripa i ostali respiratorni patogeni.
c. Te kapljice mogu doći u kontakt sa ustima, nosem ili očima ljudi u blizini inficiranog, ili ih isti mogu udahnuti u pluća.
d. Dodirom površina ili predmet koji imaju virus na sebi, a zatim dodirom sopstvenih usta, nosa ili eventualno očiju. Postoje dokazi da koronavirusi mogu ostati infektivni na neživim površinama nekoliko sati ili čak dana.
e. Postoji velika verovatnoća da normalan govor dovodi do prenošenje virusa u vazduhu u zatvorenim okruženjima.
Oboljenje može biti asimptomatskog ili lakog oblika sa respiratornim simptomima (kašljem, nedostatkom daha, otežanim disanjem) i temperaturom.
U težim slučajevima, infekcija može da izazove upalu pluća, teški akutni respiratorni sindrom, bubrežnu insuficijeniju, pa i smrt.

PRESECANjEM NAVEDENIH PUTEVA PRENOSA, OTKRIVANjEM I IZOLACIJOM ASIMPTOMATSKIH , PRESIMPTOMATSKIH NOSILACA VIRUSA I LEČENjEM OBOLELIH SE SPREČAVA DALjE ŠIRENjE BOLESTI I ZATO TREBA:

  • ODRŽAVATI DISTANCU ,
  • NOSITI MASKU,
  • PRATI RUKE I NE DODIRIVATI LICE,
  • IZBEGAVATI GRUPE NAROČITO U ZATVORENOM I
  • JAVITI SE EPIDEMIOLOGU I ORDINIRAJUĆEM LEKARU ODMAH PO POJAVI PRVIH SIMPTOMA.

EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA COVID-19 BOLESTI U VALjEVU NA DAN 04.08.2020.GODINE
ZBOG PRETEĆE EPIDEMIOLOŠKE SITUACIJE OD COVID-19 OBOLjENjA, U GRADU JE OD 07.07.2020. VANREDNA SITUACIJA I SPROVODE SE MERE KRIZNOG ŠTABA, VLADE RS I ŠTABA ZA VANREDNE SITUACIJE VALjEVA.

ZBOG PRETEĆE EPIDEMIOLOŠKE SITUACIJE OD COVID-19 OBOLjENjA, U GRADU JE OD 07.07.2020. VANREDNA SITUACIJA I SPROVODE SE MERE KRIZNOG ŠTABA , VLADE RS I ŠTABA ZA VANREDNE SITUACIJE VALjEVA.

U COVID ambulanti DZ Valjevo je pregledano 183 osobe sa respiratornim infekcijama i uzeto 86 briseva.

U Prijemno urgentnom centru OB Valjevo je pregledano 20 sumnjivih i verovatnih slučaja na COVID 19, od kojih je 2 primljeno na hospitalizaciju i uzeto 26 briseva.

Na hospitalizaciji u OB Valjevo 80 pacijenata sa sumnjom na COVID 19 i laboratorijski potvrđenih ( infektivno 35 i pulmo 45).

U ZZJZ se istražuju kontakti sa laboratorijski potvrđenim licima. U drugom piku epidemije istraženo oko 1400 kontakata i uzeto 18 briseva.

U Valjevu u poslednja 24 časa laboratorijski potvrđeno 6 novoobolelih lica.

Ukupan broj obolelih od početka epidemije je 1050. U drugom piku epidemije od 17.06.2020. do danas je laboratorijski potvrđeno 855 obolelih osoba, više muškog nego ženskog pola, prosečne starosti ispod 50 godina.

U kućnim uslovima se leči 568, a u bolnici 58 laboratorijski potvrđenih osoba.

Od početka epidemije izlečeno 403 osobe.

Broj uzetih briseva 3.08.2020.godine je 130. Od 17.06. -03.08.2020.godine uzeto 3796 briseva.

Broj zaraženih radnika u ZU od 1.06. – 31.07.2020 -42. Broj novozaraženih na dan izveštavanja 0, u kućnoj izolaciji 17 izlečeno, 10 osoba.

Broj umrlih od početka epidemije je 21.

U poslednja 24 časa, u ostalim opštinama Okruga laboratorijski potvrđeno 22 novoobolela lica, u Osečini 2, u Ljigu i Mionici po 5 i Ubu 10.

Kordiniranim zajedničkom inspekcijskim kontrolama utvrđeno da se u pojedinim poslovnim objektima ne sprovode sve naložene i predložene mere (održavanje distance i nošenje maski i dr…). Protiv odgovornih lica u poslovnim objektima koji se ne pridržavaju mera biće preduzete propisane kaznene mere. Inspekcijski nadzor se nastavlja.

Kolubarski Info 

 

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *