Pričević: Nagrađeni najbolji odgajivači rasnih ovaca i majstori jagnjećeg pečenja

Jučerašnja „Ovčarska izložba“ koja je pod pokroviteljstvom Grada Valjeva, a u organizaciji preduzeća „Agrorazvoj – valjevske doline“ i Turističke organizacije Valjeva okupila je najbolje odgajivače ovaca rase sjenička pramenka iz valjevskog kraja.

izlozba ovaca 2
Foto: Željko Bošković

Odlukom stručne komisije proglašeni su najbolji odgajivači koji su nagrađeni peharima, novčanim nagradama i hranom za stoku. U kategoriji starije ovce prva nagrada u iznosu od 15 hiljada dinara i pehar pripala je Slobodanu Gavriloviću iz Degurića, dok je u kategoriji mlađe ovce nagrađen odgajivač Života Popović iz Carine kod Osečine. Novčanu nagradu od 10 hiljada dinara i pehar dobio je Aleksandar Stanarević, iz Valjevske Kamenice, dok su u kategoriji mladi ovnovi novčana nagrada i pehar pripali Zoranu Petroviću iz Zlatarića. Za najboljeg odgajivača u kategoriji dviski proglašen je Aleksandar Stanarević iz Dragodola kod Pecke.

jagnjece pecenje
Foto: Željko Bošković

Vredno priznanje pripalo je i apsolutnom šampionu izložbe Kosti Andriću iz Dragodola, dok je Ljubica Stojković iz Stanine Reke nagrađena kao odgajivač koji ima najbolje uslove držanja ovaca.

Pored prvonagrađenih u svim kategorijama proglašeni su i dobitnici prve, druge i treće nagrade.

dr slobodan gvozdenovic
Foto: Željko Bošković

I ovogodišnja ovčarska izložba, čije je učesnike pozdravio dr Slobodan Gvozdenović, gradonačelnik Valjeva pokazala je da se zahvaljujući prirodnim uslovima, ali i merama agrarne politike Vlade Republike Srbije i grada Valjeva znatno povećao broj ovaca. Umatičeno je više od dve hiljade, dok se ukupan broj grla u zapatu povećao na oko 65 hiljada.

Istog dana održan je i treći „Festival jagnjećeg pečenja“ koji je okupio preko stotinu majstora koji su se takmičili u umeću pripremanja jagnjećeg pečenja i gulaša. Najboljima su, takođe, pripala priznanja organizatora izložbe u vidu medalja, i novčanih nagrada. Za Prvog majstora jagnjećeg pečenja proglašen je Milovan Spasojević iz Valjevske Kamenice, a za Prvog majstora pripremanja ovčijeg gulaša – Dragan Popović iz Osečine.

pehar 1
Foto: Željko Bošković

Za ovogodišnju ovčarsku izložbu, koja je održana po 13. put, vladalo je veliko interesovanje kako kod odgajivača ovaca, tako i kod ljubitelja jagnjećeg pečenja. Organizatori procenjuju da je ovogodišnju izložbu i Festival jagnjećeg pečenja posetilo oko 15 hiljada građana iz mnogih krajeva Srbije i inostranstva. Nije izostao ni raznovrstan zabavni program što je sve uticalo da se ova smotra ovčarstva u valjevskom kraju dugo pamti.

J. Stojić

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *