Valjevskom “Abraševiću” počasno prvo mesto u defileu na smotri folklora u Francuskoj

Seniorski folklorni ansambl i narodni orkestar Centra za negovanje tradicionalne kulture „Abrašević“ od 3. avgusta se nalaze na višenedeljnoj turneji po jugu Francuske, a očekuje ih i obilazak atlantske obale Španije, gde će predstavljati Srbiju na dva respektabilna festivala. Radi se o internacionalnim manifestacijama u francuskom gradu Rodez i Aviles u severnoj Španiji. Oba festivala su u kategoriji CIOFF kvaliteta na kojima učestvuju reprezentativni nacionalni ansambli iz celog sveta.

Tokom dvonedeljnog boravka na ovom gostovanju 35 igrača i muzičara „Abraševića“  imaće ukupno 15 nastupa, a na programu će se naći trinaest igračkih koreografija, kao i nekoliko samostalnih vokalnih i instrumentalnih kompozicija.

abrasevic turneja 4
Foto: Kolubarski info

Ove sedmice članovi “Abraševića” gosti su prelepog starog univerzitetskog gradića Rodez u kome se održava svetski festival folklora na kome učestvuju predstavnici država severne, južne i centralne Amerike i Evrope uključujući i Tursku.

Valjevski “Abrašević” u defileu dobio je počasno prvo mesto i jedini je predstavnik Balkana na ovoj smotri koju prati više hiljada gledalaca iz gradova južne Francuske. Do sada su imali koncerte u Rodezu, Naucelu, Port dAgresu, Cajarcu, a slede u još dva grada, nakon čega se kreće na put prema atlantskoj obali Španije, gde će do 19. avgusta učestvovati na njihovoj smotri folklora.

abrasevic turneja 2
Foto: Kolubarski info

Koliko je zaista valjevski “Abrašević” opravdao poverenje organizatora najbolje pokazuje tamošnja publika koja je ustajala i dugotrajnim aplauzima tražila da se koncert produži najefektnijim koreografijama. Gotovo polovina ansambla je maloletna i većini je ovo prva turneja. Važno je napomenuti da se posle dvogodišnjih podela Grad Valjevo izborio da članovi Abraševića budu svoj na svome, obezbedivši sredstva za rekonstrukcije horske, folklorne, dramske sale i kancelarijskog prostora, uključujući i omiljeno mesto okupljanja mladih Klub Abraševića, što sigurno doprinosi izvođačkom kvalitetu oba ansambla pokazanom na ovoj turneji.

abrasevic turneja 3
Foto: Kolubarski.info

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *