Ministarka privrede posetila valjevsku firmu „Matijević kreveti“

Ministarka privrede Anđelka Atanasković juče je u Valjevu, u prisustvu gradonačelnika Lazara Gojkovića, obišla fabriku „Matijević kreveti“, kao jednu od uspešnih firmi koja koristi sredstva Fonda za razvoj Srbije. Ova firma koja posluje od 1994. godine, najpre kao stolarska radionica, a potom od 2016. godine kao preduzeće, zapošljava 60 radnika. Proizvodi sve vrste kreveta, a većinu proizvoda izvozi na tržište Evropske unije, pre svega u Nemačku i okruženja.

Poznati su po tome što nemaju nijednu reklamaciju, iako se tokom godine proda veliki broj kreveta. Vlasnik preduzeća je Branko Matijević, mladi privrednik koji je unapredio stolarsku radionicu svog oca i danas uspešno posluje i ima velike planove za razvoj firme.

Ministarka Anđelka Atanasković je rekla da kao ministarka želi da obiđe male i srednje privrednike, kako bi ih Srbija upoznala i kako bi se videlo da može i u Srbiji uspešno da se posluje i živi od predanog rada:

„Naši ljudi treba da shvate da je važno da se okrenu svojoj zemlji i da je sve više mladih koji nameravaju da ostanu i rade zajedno sa nama. G. Matijević je odličan proizvođač, odlično radi, društveno je odgovoran, što sam videla kroz njegove donacije u krevetima za bolnicu u Areni. Donirao je i Obrenovcu kada su bile poplave i svaka mu čast na tome. On je čovek od poverenja i koliko sam čula od njegovih radnika, oduševljeni su sa njim, kao svojim poslodavcem. To je pozitivno i za Srbiju i za naše radnike. Imao je podsticaje od Ministarstva privrede i to je pametno iskoristio. Videla sam i koje je mašine kupio, čime je ubrzao procese i povećao proizvodnju i samim tim uposlio i više radnika. Drago mi je što planira povećanje proizvodnje, novu halu i novo zapošljavanje. To je odlična vest za Valjevo i daj Bože da ima što više ovakvih privrednika.“

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković je rekao da je ovo pravi način da se posetom jednoj uspešnoj firmi na licu mesta, pokaže da su privrednici najvažniji i da je zajednički zadatak kako na lokalnom, tako i na republičkom nivou da učine sve da olakšaju i unaprede uslove poslovanja naših sugrađana.

„Ova gradska vlast, u saradnji sa republičkom, ima zadatak da unapredi komunikaciju sa privrednicima. Na taj način ćemo svako na svom nivou pomoći da se reše neki od problema koji usporavaju rast naših preduzeća. Mi u Valjevu možemo unaprediti komunalnu i putnu infrastrukturu. Ministarstvo privrede je gradu Valjevu već pomoglo time što zajednički finansiramo izgradnju nove saobraćajnice u Privrednoj zoni. Sa još jednim projektom smo ove godine konkurisali kod Ministarstva. Verujem da će i ova  poseta biti potvrda da će i u narednom periodu Ministarstvo privrede podržati Valjevo i valjevske privrednike”, rekao je gradonačelnik.

Branko Matijević, vlasnik preduzeća „Matijević kreveti“ zahvalio se na poseti i što je od svih uspešnih firmi u Valjevu, ministarka izabrala baš njegovu.

„Ovo je mlada firma, koja postoji tek pet godina. Ali ona nije nastala sama po sebi, već je naslednik stolarske radionice „Matijević“ koja je bila u vlasništvu mog oca i koja datira od 1994. godine. Radnja je rasla i razvijala se, a ja sam nastavio dalje proizvodnju kreveta koju smo započeli 2004. godine. Krenuli smo sa domaćim tržištem, ali kako je vreme prolazilo, mi smo sada pretežno izvoznici. Izvozimo preko 70 odsto naše proizvodnje u Evropu i u zemlje u okruženju. Želim da se zahvalim Ministarstvu privrede, koje je poslednje tri godine rame uz rame sa mnom, u vidu subvencija učestovavlo u usavršavanju moje firme. To se ogledalo u veoma dobroj komunikaciji sa zaposlenima u Ministarstvu i u subvencijama, koje uopšte nisu male. Kupili smo ozbiljne mašine i subvencije su nakon tri godine oko 12 miliona dinara. Kupili smo vrhunske CNC mašine, farbaru i još neke mašine. Želim da pozovem moje kolege da učestvuju i konkurišu preko Razvojne agencije Srbije za dobijanje tih subvencija. Nemojte gubiti vreme, evo ide i novi konkurs i ja planiram i ove godine da konkurišem za nove mašine i nova sredstva, a to nam mnogo znači“, zaključio je Branko Matijević.

Nada Dželebdžić

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *