Deset dana letovanja za decu o trošku grada Valjeva

Od 20. do 30. juna u Bečićima, u Crnoj Gori letovaće pedesetoro dece  o trošku grada Valjeva. Za mnoge osnovce koji dolaze iz socijalno ugroženih porodica na seoskom području, ovo će biti prvo letovanje na moru.

U okviru Lokalnog akcionog plana za decu izdvojeno je tri miliona dinara za realizaciju dve aktivnosti tokom letnjeg rasputa, a to su besplatno letovanje za decu i i organizacija škole plivanja za 150-oro dece najmlađeg uzrasta.

Predsednik Saveta za socijalnu politiku grada Valjeva i šef odborničke grupe SNS u gradskoj Skupštini Radoica Rstić je juče održao sastanak sa roditeljima čija deca idu ove godine na more u organizaciji Grada. Ova aktivnost se realizuje drugu godinu za redom, a ove godine je povećan broj dana na letovanju sa sedam na deset, uz pun pansion i plaćene sve troškove za decu.

Foto: Željko Bošković

– Zaista je ovo jedna divna stvar koju organizuje Grad. Deca koja nikada nisu išla na more imaju priliku da to sada iskoriste, a od toga 90% dece koja će ići na more su neplivači. O svemu smo vodili računa, pa i o tome kako u ovoj grupi ima i dece neplivača, tako će pored dva koordinatora sa njima putovati i dva instruktora plivanja, sa zadatkom da brinu o njihovoj bezbednosti i da ih nauče da plivaju. Sa decom će pored koordinatora i instruktora putovati i lekar pedijatar koji će 24 časa brinuti o njima. Za prevoz osnovaca se pobrinula Predškolska ustanova „Milica Nožica“ koja će angažovati svoj autobus. Polazi se sredu uveče 19. juna oko 22 časa, a na odredište se stiže u četvrtak ujutru 20. juna oko 8 časova.

Za pripremu dece za odlazak na more svakoj porodici biće dodeljena i jednokratna pomoć od po deset hiljada dinara. U predlaganju i odabiru dece koja će ići na more učestvovali su direktori osnovnih škola i predstavnici Centra za socijalni rad. Sva deca su na pravi način po tom pitanju rangirana. Izuzetak čini učenik Saša Selaković, koji je završio četvrti razred osnovne škole i koji putuje ove godine na more iz razloga što je na svim dosadašnjim takmičenjima osvojio sve moguće nagrade iz matematike. Za ove dve godine je napravljen obuhvat od stotinu dece koja su išla na more o trošku grada, a planiramo da iduće godine još dalje unapredimo ovaj plan, tako što ćemo pored dece iz materijalno ugroženih porodica uključivati i decu koja su na takmičenjima postigla zapažene rezultate, odlične učenike i decu koja su osvojila nagrade na sportskim takmičenjima, što znači da ćemo ove aktivnosti širiti u tom pravcu.

Foto: Željko Bošković

Deca će biti smeštena u hotelu „Alet“ u Bečićima, a letovanje je organizovala agencija „Nacional“. Troškovi boravka pedesetoro dece na moru iznose oko 1.300.000 dinara.

Uskoro počinje realizacija i Školice plivanja za 150-oro dece iz Valjeva na bazenima u Petnici, u organizaciji Plivačkog kluba „Valis“ i uz instruktore plivanja i prevoz dece, što se finansira sa milion dinara iz gradskog budžeta.

Foto: Željko Bošković

S.R.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *