Valjevo izašlo na Crno more, sledi bratimljenje sa Sočijem

Valjevo i Soči su na korak od bratimljenja, a tome u prilog govori i Sporazum o prijateljstvu koji su u utorak potpisali predsednik Gradske skupštine Sočija Viktor Petrovič Filonov i predsednik Skupštine grada Valjeva Milorad Ilić.

valjevo soci 1
Delegacije Srbije i Rusije

Nakon potpisivanja Sporazuma o uspostavljanju prijateljskih odnosa između Skupštine grada Valjeva i Skupštine grada Sočija, najavljeno je da je srpski grad Valjevo dobio izlaz na Crno more. Soči je grad u Rusiji, u Krasnodarskom kraju, grad gde su 2014. godine održane zimske Olimpijske igre. Nalazi se na obali Crnog mora i jedno je od omiljenih letovališta u Rusiji, a blizu je granice sa Gruzijom.

Grad Valjevo u Sočiju predstavljali su predsednik Skupštine grada Valjeva Milorad Ilić, član Gradskog veća prof. dr Miroljub Ivanović, odbornik u SKupštini grada Valjeva Miloš Kovačević i Saša Mitić, autor projekta „Kapija“ i član Društva srpsko-ruskog prijateljstva, dok je delegaciju predvodio narodni poslanik Dragomir J. Karić.

valjevo soci 2

Stanovnici Srbije su u velikoj meri zainteresovani za turističke destinacije u Rusiji. Imaju veliku želju da obiđu i upoznaju se sa znamenitostima ove velike zemlje, a posebno za grad Soči, koji nudi brojne mogućnosti za odmor i oporavak. To je grad koji spada u suptropsku, vlažnu zonu koja predstavlja najpogodnije mesto za letnji odmor. Iz tog razloga potrebno je istražiti mogućnosti i organizovati i direktne linije leta na relaciji Soči –Beograd i Beograd –Soči, i mogućnosti izrade zajedničkih projekata o čemu je bilo reči prilikom susreta.

Potpisani sporazum o prijateljstvu i saradnji dva grada još više će doprineti međusobnom povezivanju ova dva grada. Dosadašanja saradnja koja je bila protokolarnog karaktera i odnosila se na protokolarne posete proširiće se na brojne oblasti, a posebno na uspostavljanje kontakata mladih.

valjevo soci 3

valjevo soci 4

“Zadovoljstvo nam je da uspostavimo odnose sa prelepim, modernim Olimpijskim Sočijem. Planiramo saradnju u oblasti kulture, turizma, sporta, kao i razmenu omladinskih delegacija “, rekao je predsednik Skupštine Valjevo Milorad Ilić.

Saradnja sa ovim prijateljskimm gradom biće još bolja i čvršća ako se uzme u obzir da u Valjevu već nekoliko godina postoji Društvo srpsko- ruskog prijateljstva i radi na kulturnom, turističkom i privrednom povezivanju ruskog i srpskog naroda u Valjevu i na teritoriji Kolubarskog okruga.

“Dogovorena je nova poseta Valjevu gradskih čelnika Sočija, koji su izuzetno zainteresovani da dovedu investitore koji će da ulože u izgradnju postrojenja za preradu voća, povrća i mesa u Zapadnoj Srbiji, što je za nas od velikog značaja”, otrkio je Dragomir J. Karić i dodao:

“Prezentacije će biti priređene u Valjevu, Užicu, Šapcu i Čačku, znači u četiri okruga. Upravo regionalno povezivanje je veoma važno i na tome uvek potencira i Bogoljub Karić, kao predsednik Pokreta snaga Srbije i predsednik Udruženja industijalaca i preduzetnika Srbije, i to se u potpunosti uklapa u strategiju predsednika Srbije Aleksandra Vučića o povezivanju svih subjekta Srbije i Rusije za brži napredak privredne i ekonomske saradnje.

valjevo soci 6 valjevo soci 5 valjevo soci 7

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *