Posle 20 godina se uklanja ruševina kuće u Jasenici koja je srušena u NATO bombardovanju

U valjevskom selu Jasenica danas je počelo uklanjanje ruševina porodične kuće Krunića, u kojoj je pre 20 godina u bombardovanju NATO-a, na kućnom pragu stradala sedamdesetdvogodišnja Milka Krunić, a njen sin Miroljub povređen.

jasenica7
Uklanjanje ruševina, Foto: Željko Bošković

Ova kuća i objekat pored kuće su nakon što su ih pogodila dva projektila, skoro dve decenije podsećali porodicu na tragediju koja ih je zadesila 18. maja 1999. godine. Grad Valjevo je preko tadašnje Direkcije za obnovu i razvoj Kolubarskog okruga delimično izgradio novu kuću Krunićima, ali ona do danas nije završena.

jasenica1
Uklanjanje ruševina, Foto: Željko Bošković

Ipak, ruševine u dvorištu i spomen ploča na mestu gde je smrtno stradala Milka Krunić, kada ju je direktno u glavu pogodio geler, dok je stajala na kućnom pragu, ostali su gorko podsećanje na žrtvu koju je podnela ne samo ova porodica, već čitav srpski narod.

Miroljub Krunić je godinama obijao pragove sa molbom da mu se pomogne da ukloni ruševine porodične kuće, ali nije naišao na razumevanje.

jasenica5
Miroljub Krunić, Foto: Željko Bošković

„Stajao sam sa majkom rame uz rame na kućnom pragu. Ona je imala tu nesreću da ju je geler pogodio direktno u usta, nije se javila. Ja sam preživeo sa težim povredama. U bolnici sam proveo 17 dana, lečio sam se još šest meseci, ali hvala Bogu, evo me tu sam! Celo domaćinstvo je sravljeno sa zemljom. Sve je uništeno, ušteđevina, stvari, lična dokumenta. Ja sam pre bombardovanja uradio temelje nove kuće, a urađena mi je kuća posle bombardovanja. Kako se koja vlast menjala, svi su se čudili zašto ruševine nisu uklonjene ranije. Ali niko ništa nije preduzimao, sve do sad! Zahvalan sam sadašnjoj gradskoj vlasti, gradonačelniku Slobodanu Gvozdenoviću i Zoranu Trifunoviću, što su imali sluha za moje probleme. Posle toliko godina uzašli su mi u susret da se ovo sredi i uklone ruševine, da živim i ja kao normalni ljudi“, rekao je Miroljub Krunić.

jsenica2
Uklanjanje ruševina, Foto: Željko Bošković

Rukovodilac Odeljenja za građevinsko zemljište i infrastrukturu Zoran Trifunović je rekao da je Štab za vanredne situacije grada Valjeva odlučio da se odobri uklanjanje ruševina kuće koja je srušena u NATO bombardovanju 1999. godine. Za te potrebe je angažovan bager i kamion koji su danas počeli da uklanjaju ruševine.

jasenica6
Uklanjanje ruševina, Foto: Željko Bošković

„Posle nepunih 20 godina, našli smo način da rešimo problem kuće koja je srušena, na inicijativu gradonačelnika dr Slobodana Gvozdenovića. Trebalo je mnogo ranije da se pomogne Miroljubu Kruniću, ali verovatno da oni koji su bili pre gradonačelnika dr Slobodana Gvozdenovića nisu imali osećaj za to. Evo, danas uklanjamo ruševine, pa bar da Miroljub ne dočeka punih 20 godina sa ruševinama u dvorištu. Njemu će za dan, dva biti ovo sve sređeno, tako da više neće videti i podsećati se na tragediju koja ga je zadesila”, objasnio je Zoran Trifunović razloge da se ovom čoveku pomogne nakon dve decenije od tragedije koja je zadesila porodicu Krunić.

jasenica3
Foto: Željko Bošković

Ostale vesti možete pročitati ovde.

1 Komentar

  1. Valjevac
    April 5, 2019 - 8:44 am

    Da li je moguce da ovo niko ranije nije migao da zavrsi. Jel se to Boba probudio jad je krenuo da radi za gradjane? U svakom slucaju sve pohvale za ovaj postupak i samo nemoj da stanete

    Reply

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *