Najava akcije ozelenjavanja Valjeva i obeležavanje Dana omladinskih radnih akcija

Povodom 1. aprila Dana omladinskih radnih akcija, danas je u Maloj sali Skupštine grada, održna konferencija  za novinare na kojoj su predstavnici Udruženja akcijaša i volontera Valjeva, Kancelarije za mlade i srednjih škola Valjeva  najavili u subotu  6. aprila  još jednu akciju ozelenjavanja našeg grada, na lokaciji kod  Internacionalnog umetničkog studija „Radovan Trnavac Mića“.

Danas je 1. april Dan omladinskih radnih akcija, hiljade mladih ljudi svake godine širom bivše Jugoslavije radilo je na izgradnji pruga, puteva, nasipa, pošumljavanju goleti. Omladinske radne akcije su trajale od 1945. do 1989. godine. Prva velika Savezna radna akcija bila je na izgradnji pruge Brčko-Banovići 1946. na kojoj je učestvovalo oko 60.000 omladinaca, pruga Šamac-Sarajevo 1947. godine učestvovalo je oko 270.000 akcijaša i izgradilo 90 km pruge. Od 1947.godine do 1950. godine omladina je počela da gradi Novi Beograd,  a učešće je uzelo oko 143 hiljade brigadista. Od 1958. godine je počela izgradnja auto-puta od LJubljane do Đevđelije i od tada pa do 1989.godine svake godine su se organizovale omladinske radne akcije širom Jugoslavije. Procenjuje se da je svake godine između 40 i 50 hiljada omladinaca učestvovalo na radnim akcijama. Cilj ovih radnih akcija je bilo bratstvo  jedinstvo među mladima i to je trajalo do 1990. godine, kada su Republike postale samostalne države. Nama bivšim akcijašima je cilj da mlađim generacijama prenesemo deo te pozitivne energije i da oni urade nešto lepo za svoj grad, za sebe, za svoju Srbiju i zato smo osnovali Udruženje akcijaša i volontera kako bi zajedno učestvovali u ovim akcijama a pre svega akcijama ekološkog karaktera. Ove godine naše aktivnosti će biti vezane za akciju „Ozeleni Valjevo- ulepšaj život“ istakao je  LJubomir Krstić, predsednik ovog valjevskog udruženja.

Konferenciji za novinare prisustvovali su Radovan Krstić, učesnik mnogobrojnih omladinskih radnih akcija, i komandant ORA “Podrinje-Kolubara”, koja je bila organizovana na ovim našim prostorima od 1978 pa do 1983. godine,  Boža Vićentijević, sekretar Udruženja akcijaša i volontera Valjevo, Anđela Vuković i Milica Paunović učenice Ekonomske škole, učesnice na ekološkoj omladinskoj radnoj akciji na Kopaoniku oktobra 2018. godine, Dragica Raković, bivši akcijaš i član Upravnog odbora Udruženja, Milun Trifunović  akcijaš i komandant prve ekološke radne akcije koja je u martu održana u Valjevu, a radilo se  na ozelenjavanju parka na Jadru, učenici  OŠ „Milovan Glišić“ Tijana Janković i Matija Đukić i predstavnica  Kancelarije za mlade Milica Radosavljević.

Krstić Radovan je evocirao uspomene na akcijaški rad tokom sedamdesetih godina kada je najviše omladinskih radnih brigada učestvovalo na radnim akcijama širom bivše Jugoslavije.“ Brigada „Žikica Jovanović Španac“ je bila tradicionalna i posle rata je formirana i svake godine je učestvovala na nekoj radnoj akciji, brigada „Stevan Filipović“, brigada boraca i akcijaša „Sutjeska“, brigada „Krušik“,a bilo je i zbratimljenih brigada i brigada ad hok  koje su formirane za jedan period i učestvovale su na ORA posle zemljotresa u Crnoj Gori, i bilo je drugih akcija gde su učestvovali akcijaši iz Valjeva. Omladinske radne brigade iz Valjeva su bile u samom vrhu akcijaškom, a najjača brigada sa najviše priznanja / udarničkih znački / bila je brigada „Žikica Jovanović Španac“. Milutin Marinković i drugi koji su bili na ORA trostruki udarnici Brigada „Španac“  radila je objekte od Niša, Đerdapa, Šamac- Sarajevo, Zagreba, na akciji Sava, u Kninu i td . Kao odličan sled tog našeg učešća, na svim drugim mestima, kao brigadiri širom Jugoslavije od  Makedonije pa do Slovenije  35 naselja radnih akcija u Srbiji. ORA „Robaje“ je bila akcija u našoj blizini trajala je u tri smene i za to vreme je urađen put od puta za Divčibare, preko Rajkovića do same kuće u Robajama tamo gde je došao Josip Broz Tito. U Valjevu se radilo na vodovodu Paklje Valjevo, zatim uređivano korito reke LJubostinje, kablovski vod iz Krušika do Boričevca, magistrala u Valjevu, stotine stotine i hiljade metara kablova je urađeno na područjima susednih opština, a išlo se čak  i do Obrenovca. Svima nama koji smo učestvovali u ORA ostali su svi ti ljudi- akcijaši u lepoj uspomeni, i danas se družimo, bilo je bitno drugarstvo i to je najviše i cenjeno“, rekao je Radovan Krstić komandant ORA „Podrinje –Kolubara“. Na kraju je dodao  da će pokrenuti inicijativu na sastanku u Beogradu da se svim akcijašima vreme provedeno na radnoj akciji prizna u radni staž. A takođe naglasio je da za formiranje ovog udruženja data podrška gradskog rukovodstva I  nada se da će u skorije vreme biti rešeno  i  pitanje prostora Udruženja. I na samom kraju je istakao da sve ove akcije koje su u planu da se rade, rade se u dogovoru sa gradskim rukovodstvom.

Ovom i svim ostalim ekološkim akcijama, akcijaši žele da pokažu koliko je važno očuvanje životne sredine i našeg neposrednog okruženja.

Po rečima ovde prisutnih akcijaša, koji su evocirali uspomene na svojevrsno obeležje jednog vremena, istakli su da je Valjevo zauzimalo značajno mesto u bivšoj Jugoslaviji, kada se radilo o brigadirskom organizovanju i učešću na omladinskim radnim akcijama /ORA/. Valjevske brigade, a bilo ih je, su na svoj način pronosile slavu grada na Kolubari i tako ostavljale najbolje utiske, počev od radnih rezultata, pa preko druženja do kulturno-sportskih rezultata u gradovima i opštinama gde su bili prisutni. Tih godina interesovanje omladine za učešće na akcijama saveznog značaja je bilo izuzetno veliko.

1 Komentar

  1. Igor
    April 2, 2019 - 7:10 pm

    Izuzetno je važna svaka sadnica koja se posadi i podrška da bude još ovakvih aktivnosti.

    Reply

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *