Dr Branka Antić: Uskoro rekonstrukcija Doma zdravlja i Službe hitne medicinske pomoći

Direktorka Doma zdravlja Valjevo, dr Branka Antić, najavila je da će u toku ove godine biti raspisana javna nabavka kako bi se ušlo u rekonstrukciju zgrade Doma zdravlja i zgrade Stomatologije, ali i Službe hitne medicinske pomoći. Ona je istakla da će ove godine akcenat biti stavljen na preventivu kao preduslov dobre medicine i izrazila nadu da će u narednom periodu ipak biti pronađeno rešenje kako bi se obezbedili redgnen tehničari koji ovoj ustanovi nedostaju.

“Projekti koje smo planirali i za koje smo dobili sredstva od Kancelarije za javna ulaganja će kasniti mesec dana zbog papirologije projektanta. Ugovor će sa projektantom biti potpisan u četvrtak, nakon čega se šalje Kancelariji za javna ulaganja, a nakon što ga Kancelarija za javna ulaganja odobri Gradska uprava će raspisati javnu nabavku”, kaže dr Antić i dodaje da je u okviru tih projekata planirano da se renoviraju zgrade Doma zdravlja i Stomatologije, ali i Služba hitne medicinske pomoći.

Govoreći o Službi hitne medicinske pomoći direktorka Doma zdravlja kaže da je ta služba bila zapostavljena, ali da je to iz razloga što je postojala ideja o Regionalnoj hitnoj pomoći, a za koju namenu je bio predviđen prostor zgrade Doma zdravlja u Krušiku. Ocenjuje i da je ideja Regionalne hitne pomoći skupa investicija, te da se treba investirati u samu zgradu kao i u dobar prilazni put jer Hitna, kako kaže, ne sme da ima zastoja.

“Renoviranjem Hitne službe omogućićemo ljudima da rade u pristojnim uslovima. Dom zdravlja je relativno skoro delimično renoviran. Stomatologiju ćemo kompletno uraditi od poda do krova i uradićemo ugradnju lifta. Na trećem spratu stomatologije imamo deo koji smo svojevremeno opredelili za Službu opšte medicine, ali nije bilo uslova da se pokrenu te ordinacije iz prostog razloga što bi pacijenti morali da se penju. Ima  tu i  starijih  ljudi, neuslovno je, drugačije je kad postoji lift. Tako da aktiviranjem tih ordinacija na stomatologiji neće imati nikakav napor da dođu do svog lekara. Na stomatologiji je krovni prostor takođe obuhvaćen krovnom rekonstrukcijom gde je predviđena sala za edukaciju. Podrumski i krovni  prostor su najveći problem u Domu zdravlja i na Stomatologiji”, istakla je dr Branka Antić.

Direktorka Doma zdravlja kaže i da će se sredstva opredeljena od Gradske uprave za kapitalne investicije i održavanje iskoristiti za rekonstrukciju dve ambulante – Divčibare i Stave, koje su u prilično lošem stanju. Obezbeđena su sredstva za kupovinu sanitetskog, teretnog i putničkog vozila za potrebe službi Doma zdravlja.

Ambulanta u Petnici zatvorena zbog malog broja pacijenata

Na pitanje zbog čega ambulanta u Petnici ne radi, dr Branka Antić objašnjava da nema dovoljan broj pacijenata da bi je aktivirali.

“Smatram da nije u redu poslati ceo tim na mesto gde nemaju posla, dok s druge strane ovde u Domu zdravlja ima previše posla. Ako bi se Petnica naselila toliko da ima 1.200 pacijenata, mogli bi da se opredele doktor i medicinska sestra koji bi tu radili. Verujte mi Divci imaju preko 700 kartona, radi se dva puta nedeljno i svaki put je neverovatna gužva. Ima opravdanost”, naglasila je dr Antić.

“Preventiva kao osnov dobre medicine”

Prema rečima dr Branke Antić akcenat Doma zdravlja Valjevo u ovoj godini biće na preventivi svih starosnih populacija.

“Osnov rada doma zdravlja ubuduće je preventiva od dece do odraslih, a da ne govorimo o trudnicama. Znači, preventiva se mora sprovoditi u Domu zdravlja. Preventiva je osnov dobre medicine. Moramo posvetiti vreme pacijentima da porazgovaramo sa njima i da im damo neki savet koji će ubuduće biti preventivna mera. Nadam se da će to zaživeti. U evropskim zemljama preventivno delovanje i rad na sprečavanju nastanka bolesti odavno su zaživeli i daju pozitivne rezultate za razliku od našeg podneblja gde su lekari, ali i pacijenti, više opterećeni kurativom. Iz tog razloga je preventiva naša sadašnja obaveza i posao budućnosti medicinskih radnika”, ističe ona i napominje da će u narednom periodu biti pojačano preventivno delovanje na depresiju, kardiovaskularne bolesti, dijabetes. Ona podseća i da se godinama unazad radi i skrining na kacinom debelog creva.

“Što se tiče skrininga na dijabetes Savetovalište godinama radi i ne bavi se lečenjem obolelih od dijabetesa nego preventivom i savetovanjem. Tako da  je Savetovalište svakako i pravo mesto za sugrađane koji sumnjaju na povišen nivo šećera u krvi ili traže savete kako da kontrolišu dijabetes i ublaže njegove negativne posledice. Savetovalište će svakako predstavljati sponu između pacijenata i endokrinologa – specijalista za lečenje dijabetesa.”

Direktorka Doma zdravlja je podsetila da je i manifestacija “Medicinsko selo” po svojoj prirodi preventivna akcija te da će se ona sprovoditi kada se ukaže potreba. “Za te aktivnosti je zadužena Služba za zaštitu odraslog stanovništva, dr Nataša Stanković koordinator svih akcija Medicinskog sela kao i za edukativni centar.”

Dr Antić kaže da je u planu i edukacija mladih sa novinom koja bi se ogledala u tome da mladi predaju mladima. Kaže da će učenici završne godine Medicinske škole pripremati predavanja i držati ih svojim školskim drugovima, što je, kako kaže, prvenstveno značajno za sticanje samopouzdanja.”

Nedostaju rendgen tehničari

Protekle godine adaptiran je prostor za rendgen službu, a nabavljen je i rendgen aparat.

“Od Ministarstva sam tražila da mi odobri Službu rendgena i kadrove, to je potrajalo. Lično sam otišla u Ministarstvo kod zamenice ministra za organizaciju zdravstvenih ustanova koja mi je rekla da mi ne možemo imati rendgen službu i da su oni nama samo dali saglasnost za uvođenje nove tehnologije. To znači da mi možemo imati taj aparat, ali ne možemo imati kadar Doma zdravlja koji radi u toj službi već da moramo napraviti saradnju sa Opštom bolnicom Valjevo, kao u vreme kada je bio Zdravstveni centar, kada je kadar rendgen službe iz bolnice radio u Domu zdravlja”, objašnjava dr Antić i podseća da i u valjevskoj bolnici postoji isti problem sa kadrovima kada je u pitanju rendgen služba. Uz to, navodi, i da se već duže vreme čeka za četiri rendgen tehničara, koliko je potrebno i Domu zdravlja.

“Radiologa smo obezbedili preko Gradske uprave, ali rendgen tehničare nemamo. Nadam se da ćemo uskoro i to uspeti da pokrenemo. U  Ministarstvu mi je rečeno da će, usvajanjem novog  Zakona o zdravstvenoj zaštiti u narednih par meseci, svi Domovi  zdravlja imati rok od 24 meseca kako bi se integrisali sa bolnicom. I ranije se pričalo o usvajanju tog zakona ali ako se to ostvari, ponovo ćemo biti Zdravstveni centar”, zaključila je dr Branka Antić, direktorka Doma zdravlja u Valjevu.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

1 Komentar

  1. Fazan
    April 3, 2019 - 8:38 pm

    Bravo za dr Branku, sve pohvale. Nadamo se brzom renoviranju i da mi gradjani mozemo da imamo dobru uslugu

    Reply

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *