“Krušik” obeležio 80 godina rada uz rekordan rast proizvodnje i izvoza

Povodom obeležavanja 80 godina rada i postojanja HK “Krušik”, u Centru za kulturu Valjevo je održana Svečana akademija. Proslavi su prisustvovali predstavnici Vojske Srbije, Ministarstva odbrane Republike Srbije, Privredne komore Srbije i Grada Valjeva.

Od svog osnivanja Krušik je prepoznatljiv zaštitni znak našeg Valjeva. Uprkos nedaćama koje je svako vreme sa sobom nosilo, Krušik je postao kompanija koja na zavidnom i visokom profesionalnom nivou razvija sve svoje potencijale. Uspehu Krušika svakako pogoduje ambijent u kome danas radi i proizvodi. Republika Srbija predstavlja stabilnu i sigurnu zemlju sa rastućim trendom standardnih direktnih investicija ekonomskim slobodama i uz sve nevolje dinamičkim ekonomskim razvojem.

Svečanost je otvorena himnom Republike Srbije u izvođenju Dečjeg crkvenog hora „Hadži Ruvim“.

Direktor HK „Krušik“, Vladan Lukić, pozdravio je prisutne goste, predstavnike Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i čestitao zaposlenima značajan jubilej.

„U godini u kojoj HK Krušik obeležava značajan jubilej, privilegija je ali i odgovornost biti na čelu jedne ovakve korporacije iza koje je osam decenija ispunjenih stvaralačkim radom, istrajnošću i zalaganjem. Davne 1939. godine na sadašnjoj lokaciji je počela sa radom fabrika koja se tada se zvala „Vistad“. Po završetku Drugog svetskog rata ponovo počinje sa radom ali pod  drugim imenom, datom po obližnjem brdu iznad Valjeva – Krušik.

Osam decenija dugoj tradiciji Krušik je, prolazeći kroz razne faze razvoja društva i potreba tržišta, prilagođavao i svoj proizvodni program. Šezdesetih godina prošlog veka počeo je razvoj raketnog naoružanja, čime je fabrika podignuta na visok tehnološki nivo, ali raspad SFRJ onemogućio je dalji razvoj. Devedesete su bile veoma teške. Raspad države se itekako odrazio na uposlenost fabrike. Preživljavalo se ali bez ozbiljnih poslova. Usledilo je osipanje kadrova. Pokušavali smo da nađemo alternativne progarme ali su očekivani rezultati ipak izostali. Verovali smo u sebe i nadali se izlasku iz krize. Ta vera se nije ugušila ni nakon katastrofalnih razaranja koja smo pretrpeli nekoliko godina kasnije, 1999. kada je uništeno oko 92% proizvodnih objekata, magacina i infrastrukture. Zahvaljujući spremnosti, požrtvovanju i zalaganju zaposlenih, najveći deo opreme, alata, mašina je u toku bombardovanja izvučen iz fabrike. Izvučene mašine su postavljene u i oko Valjeva. Uspeli smo da odgovorimo potrebama države i da u tim vanrednim okolnostima, budemo na visini zadatka“, rekao je direktor Lukić.

On je naglasio da je ponovni početak u razrušenoj fabrici bio vrlo složen. Proizvodnja se obavljala zahvaljujući znanju i požrtvovanju radnika koji  su radili i u improvizovanim uslovima.

„Rastao je optimizam ali je malo ljudi, videvši nivo razaranja verovalo se da će se Krušik podići, a i najveći optimisti nisu mogli naslutiti da će 2017., a zatim i 2018. ostvariti najveću realizaciju u dosadašnjem radu.

Sredinom 2014. počinje  prva obnova fabrike. Najpre se gradi objekat za proizvodnju komora nevođenih raketa. Nakon toga počela je gradnja objekta za proizvodnju bokser kapisli za streljačko naoružanje, koji je završen i opremljen najsavremenijom linijom za proizvodnju ove vrste kapisli. U toku su završni radovi na objektima za sintezu eksploziva i pripremu smeša, a vrlo brzo počeće i probna proizvodnja, a zatim i serijska. Pored ovih objekata krenulo se u izgradnju i ostalih neophodnih objekata koje naša proizvodnja zahteva sa ciljem da nam proizvodnja bude što bezbednija i uz primenu savremenih tehnologija.

Osvojeni su novi proizvodi: nevođene rakete u kalibru 80 mm, 107 mm, 122 mm i 128 mm, nove vrste upaljača za minobacačke i raketne projektile, bojeva glava, vođene rakete Maljutka je unapređena i ima probojnost preko 800 mm.

Preuzeli smo program i akumulatora, spasili ga od gašenja i pokrenuli proizvodnju. Krušik je krupnim koracima krenuo napred i počinje da dobija obrise savremene fabrike koja ide u korak sa vremenom i obezbeđuje sigurnu budućnost kako za zaposlene tako i za dobrobit šire društvene zajednice. Uloženo je i ulaže se u savremenu opremu, uređaje, IT opremu, programe, kadrove. Proizvodnja je u stalnom usponu. Verujemo u sebe i smatramo da će u skorijoj budućnosti, naravno i uz pomoć države, Krušik biti i ostati kompanija na ponos zaposlenima, gradu Valjevu a i državi Srbiji, istakao je Lukić.

“Povećali smo broj radnika blizu tri puta, sa 1100 krajem 2013. na 3225 koliko imamo danas. Fabrika se podmlađuje. Primamo mlade ljude pune entuzijazma i znanja koji treba da budu budućnost fabrike. Mnogi od njih su počeli da obavljaju i najsloženije zadatke. Možemo se ponositi fabrikom u kojoj je u proteklih osam decenija radilo više desetina hiljada ljudi koji su stvarali i razvijali fabriku i ostavili je i za buduće generacije koje treba da nastave dalji razvoj i napredak”, zaključio je direktor Lukić.

U ime Ministarstva odbrane Republike Srbije prisutnima se obratio Aleksandar Živković, državni sekretar u ovom ministarstvu.

„Prikazani rezultati rada u prethodnom periodu ne potvrđuju samo da ste jedno od najznačajnijih privrednih društava iz odbrambene industrije Srbije, već predstavljate i simbol Srbije zato što ste kroz 80 godina postojanja, bez obzira na sva razaranja uključujući i agresiju NATO na Saveznu Republiku Jugoslaviju 1999.godine i nekoliko godina sankcija, pre svega opstali, a onda postali još jači i istrajniji i to zahvaljujući vašim radnicima i rukovodstvu, njihovom predanom radu i velikoj podršci koju je pružila Republika Srbija. U skladu sa tim, Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije sa tehničkim institutom, vojnom kontrolom kvaliteta, tehničkim centrom i drugim kapacitetima države će i ubuduće kroz realizaciju zajedničkih razvojnih  projekata održavati povećanje kvaliteta vaše proizvodnje koji su od strategijskog značaja ne samo za razvoj operativne sposobnosti Srbije, već i celokupnog sistema odbrane Republike Srbije. Kao što svi znamo ne može biti mirnog i stabilnog razvoja države i društva bez jakog sistema odbrane, a ne može biti ni jakog sistema odbrane bez stabilnog i jakog sistema društva i države. Još jednom čestitam praznik sa željom da postižete još bolje rezultate za dobrobit ne samo vaših zaposlenih već i grada Valjeva, Podrinjsko-kolubarskog regiona, Vojske Srbije i Republike Srbije”, rekao je Živković.

aleksandar zivkovic
Aleksandar Živković © v.k.

Krušiku je dodeljeno priznanje Privredne komore Srbije za ostvarene rezultate. Nagradu  je u ime PKS uručio direktor sektora Miroslav Lutovac.

Generalni direktor HK Krušik, Vladan Lukić, uručio je priznanja zaslužnim privrednim subjektima i pojedincima. Dobitnici zahvalnice sa plaketom su „Prva iskra“ a.d. Barič i „Milan Blagojević-Namenska“a.d. Lučani kao i pojedinci: Dragan Lekić, Milan Matić, Gordan Milosavljević, Milomir Stanimirović, Dragan Đorđević, Živka Terzić, Veljko Petrović i Vlastimir Žurkić.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *