Mladi i uspešni naučnici iz Valjeva

Za novogodišnje i božićne praznike Valjevo su posetili mladi doktori nauka iz Amerike, Švedske i Švajcarske, a poreklom Valjevci koji su svoje temelje znanja stekli u Valjevskoj gimnaziji, Društvu mladih istraživača i Istraživačkoj stanici “Petnica”, što im je posebno pomoglo da brzo postanu traženi naučnici u svetu.

Valjevu se, kako kažu, rado vraćaju i žele da pomognu. Ocenjuju da se kadar u srednjim školama mora unaprediti jer, po njihovom mišljenju, kvalitet obrazovanja opada. Navode i da su srednje škole ključ za opstanak budućih generacija.

“Naravno, važni su profesori na univerzitetima i ti super dobri istraživači i naučnici. Ali, mnogo su važni i ljudi, u osnovnoj školi, u srednjoj školi i mislim da nam to generalno u celoj zemlji fali, samim tim i u Valjevu. Imali smo to kad sam ja bio đak i sad kao da je malo klecnula situacija u tom smislu”, rekao je za RTS. dr Ivan Milić, astronom iz Amrije.

dr ivan milic
Dr Ivan Milić © printscreen rts.rs

Insistiraju i na boljoj infrastrukturnoj povezanosti sa Beogradom, da se u njega odlazi i odmah vraća.

“Mi nemamo u našem klasičnom tradicionalnom smislu univerzitet u gradu, tako da zavisimo od Beograda. Možda Valjevu i ne treba univerzitet, ali nam treba veza sa Beogradom što je brža moguća. Treba da budemo u stanju da se ujutru probudimo, istuširamo, odemo u Beograd na časove, da se vratimo u Valjevo uveče za večeru”, objašnjava dr Dejan Đokić, fizičar iz Švajcarske.

petnica 1
© printscreen rts.rs

Veoma važnim ističu potrebu valjevske privrede za visokoobrazovanim kadrovima i spremnost da stipendiraju studente.

“To se uvek vrti oko fundamentalnih nauka koje imaju svoju primenu u industriji, u elektronici ili bilo gde. Dakle, vrti se oko matematike do programiranja. Fizika tu isto ima svoje mesto i oni žele da se ljudi vraćaju, da im pomognu tokom školovanja. Mislim da rešenje postoji – da oni koji se bave obrazovanjem u ovom gradu moraju da se usmere na valjevske privrednike”, kaže dr Slobodan Milovanović, matematičar iz Švedske.

Valjevski naučnici naglašavaju nepohodnost kulturološke razmene mladih sa svetom. Kad bi ljudi više putovali i upoznavali druge kulture, šire bi gledali na svoj grad i njegove potrebe.

V.K. ; RTS

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *