Obeležavanje Svetskog dana sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda

U okviru obeležavanja milenijumske aktivnosti Decenija akcije za bezbednost saobraćaja i zaštite žrtava saobraćajnih nezgoda, danas je u Velikoj sali Skupštine grada održano predavanje sa ciljem podizanja svesti građana o povredama u saobraćajnim nezgodama. Od prošle godine nadležni organi grada Valjeva prepoznali su značaj i aktivno se uključili u organizaciju ovog događaja.

Današnji program obeležavanja Svetskog dana sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda započeo je u 12 časova ispred Centra za kulturu, gde su učenici osnovnih škola i škole stranih jezika „Kontekst“ crtali svoje viđenje saobraćaja i ostavljali svoje slikovne poruke na zidu ustanove sa željom da ih što veći broj građana vidi i prepozna značaj istih.

„Zaista mi je veliko zadovoljstvo da vas pozdravim i drago mi je da je ovo postala jedna tradicionalna manifestacija. Tema je izuzetno značajna i odnosi se na žrtve saobraćajnih nezgoda, a svedoci smo svakodnevnih saobraćajnih nesreća koje se dešavaju. Ono što je najbitnije je da razvijamo svest o poštovanju saobraćajnih propisa, kako bi izbegli sve one neželjene posledice koje proistuču iz nezgoda i nepoštovanja propisa. Neću da naglašavam kao lekar koliko opasne povrede i uopšte koliko skupo može biti lečenje posledica saobraćajnih nezgoda, a isto tako i dug period rehabilitacije koji čeka ljude koji su teže povređeni u saobraćaju i koji imaju pored traume i neke povrede koje zahtevaju opsežniji hiruški i ortopedski rad. Da ne bi došlo do toga izuzetno je značajno, ne samo to da znamo propise nego da kontinuirano kroz ovakve skupove edukujemo i stvorimo svest o tome kakve i kolike povrede u saobraćaju mogu biti“, istakao je gradonačelnik Valjeva dr Slobodan Gvozdenović u obraćanju prisutnima na današnjem predavanju.

Dragan Obradović, član Saveta za bezbednost saobraćaja grada Valjeva i profesor fakulteta zdravstvenih, pravnih i poslovnih studija Univerziteta Singidunum Valjevo rekao je da su na današnjem predavanju učešće uzeli načelnik Policijske uprave, učenici Tehničke škole u Valjevu , studenti Fakulteta zdravstvenih, pravnih i poslovnih studija.

„Imali smo prezentaciju stanja bezbednosti saobraćaja na putevima za prvih deset meseci na području grada Valjeva, gde su pokazatelji u pogledu broja smrtno nastradalih, u pogledu teško i lako telesno povređenih lica. Takođe smo održali prezentacije koje se odnose na ponašanje pešaka, učesnika u saobraćaju u epi centru grada Valjeva, koji ukazuju na nepropisno ponašanje učesnika, na osnovu jednog brojanja saobraćaja dva dana po sat vremena u Ulici Vuka Karadžića naspram Gimnazije. Prikazano je stanje saobraćajne signalizacije oko svih sedam valjevskih osnovnih škola a učenici srednje Tehničke škole su ukazali na značaj nepostupanja u skladu sa odredbama Zakona o bezbednosti saobraćaja kada je u pitanju upotreba odnosno bolje rečeno zloupotreba mobilnog telefona. Naš cilj je da grad Valjevo ima što manje nastradale dece u saobraćaju, naravno da težimo da to bude apsolutna nula što je objektivno jako teško, ali pod tim nastradalim nek bude da ne bude poginule dece, da ne bude teško povređene dece, a ako nešto treba da se desi neka to budu makar najlakše posledice. Možete da vidite da smo u holu ispred sala postavili i određeni broj plakata koji su upravo vezani za ovu temu bezbednosti u saobraćaju i ovi plakati će stajati cele nedelje, s obzirom da je ova nedelja posvećena zaštiti žrtava saobraćajnih nezgoda. Želja nam je da što veći broj građana Valjeva dođe da pogleda ovo i vidi poruke. Naša generalana poruka odnosno poruka Saveta za bezbednost saobraćaja ove godine je „Čuvaj sebe-čuvaš druge“, poručio je Dragan Obradović.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *