Delegacije belorusukog grada Molodečno u Valjevu

Delegacije belorusukog grada Molodečno boravi u Valjevu. Sa gostima iz Belorusije danas je bio i ambasador ove zemlje u Srbiji Nj.E. Valerij Briljov.

Gradonačelnik Valjeva dr Slobodan Gvozdenović i njegovi saradnici razgovarali su sa predstavnicima beloruskog Molodečna o mogućnostima saradnje dva grada, u kojima živi sličan broj, oko 100.000 stanovnika.

„Ja sam drugi put u vašem gradu i moram priznati da mi se jako dopada. Takođe sam oduševljen i razgovorom koji smo vodili sa čelnicima grada Valjeva. Verujem i imam nadu da ćemo naći zajedničke pravce na kojima ćemo zajednički raditi. Konkretan rezultat će uslediti kada vaša delegacija dođe u posetu Belorusiji“, istakao je ambasador Belorusije Nj.E. Valerij Briljov.

„Hteo bih da se zahvalim rukovodstvu grada Valjeva za gostroprimstvo na koje smo ovde naišli i da izrazim nadu da će ovaj današnji susret biti dobar početak za saradnju između naših gradova“, izjavio je Aleksej Romanjuk, zamenik predsednika Izvršnog odbora okruga Molodečno i šef Odeljenja za poljoprivredu i prehrambene proizvode.

„Današnji susret delegacije grada Molodečno i Valjeva bio je ne samo potvrda prijateljstva naroda Srbije i Belorusije, već i put ka ostvarenju nove saradnje između dva grada, kako u privrednom tako i u sportskom smislu. Sastanak koji smo imali bio je izuzetno kreativan i dogovorili smo se da sledeći susret bude ne samo potvrda o privrednoj saradnji već potvrda o zbratimljenju dva prijateljska grada“, rekao je zamenik gradonačelnika dr Zoran Živković.

„Stepen razvoja Belorusije nije dovoljno poznat ni u Srbiji, ni u Valjevu. To je jedna razvijena industrijska zemlja, imaju izuzetno razvijenu mašinsku proizvodnju. Mnoge mašine mi kupujemo na Zpadu po mnogo skupljim i nepovoljnijim uslovima, nego što bi mogli da ih kupimo u Belorusiji. Sa druge strane, pokazali su interesovanje za proizvode iz Valjeva, konkretno za kajmak, voće i druge proizvode koji su ovde prisutni. Ambasador nam je stavio primedbu da ne čekamo zvaničan dokument o saradnji, nego da odmah počnemo sa međusobnim informisanjem o mogućnostima privredne saradnje Belorusije, Valjeva i Srbije. Naša obaveza je da u najkraćem roku predstavimo koji su proizvodi mogući da se izvoze u Belorusiju i koji deo poizvodnje oni mogu da plasiraju ovde u Valjevu“, rekao je Milorad Ilić, predsednik Skupštine Valjeva.

Pored Alekseja Romanjuka, u Valjevu su boravili Olga Tihanovič, šefica Odeljenja za fizičku kulturu, sport i turizam i Igor Gribovski, direktor Agroprojektne agencije „Lebedovo Agrofirm“ RUP „Minskenergo“.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *