Dom zdravlja Valjevo obeležio lekarsku slavu u znaku opremanja i modernizacije rada

Lekarska slava – Sveti Kozma i Damjan, Sveti Vrači, danas je obeležena u Domu zdravlja Valjevo, uz prisustvo brojnih zvanica, ali i uz najavu velikih investicija i opremanja Doma zdravlja, koje finansira grad Valjevo.

dr branka antic i dr slobodan gvozdenovic
Direktorka DZ Valjevo Dr Branka Antić i gradonačelnik Valjeva dr Slobodan Gvozdenović

Gradonačelnik Valjeva dr Slobodan Gvozdenović je sa rukovodstvom Doma zdravlja lomio slavski kolač i čestitao svim lekarima i medicinskim radnicima slavu. Potom je obišao radove na rekonstrukciji dela zgrade u kojoj će uskoro sa radom početi rendgen služba.

dom zdravlja valjevo slava 2

Nakon izdvajanja Doma zdravlja od valjevske bolnice i prelaska u nadležnost grada Valjeva, prošla i ova godina su u znaku velikih ulaganja.

Grad Valjevo je izdvojio 13 miliona dinara za nabavku rendgen aparata i 4 miliona dinara za adaptaciju prostora za ovu službu. Uz četiri miliona za 3D digitalni ortopan, za potrebe Stomatologije, ukupna ulaganja Grada u Dom zdravlja za ove potrebe su 21 milion dinara. 

„Nakon izdvajanja Doma zdravlja iz Bolnice, u prizemlju naše ustanove je do 2013. godine radila rendgen služba. Kada je Bolnica povukla svoje radiologe i rendgen tehničare, ostali smo sa rendgen aparatom koji je bio veoma star. Pošto postoji potreba lekara u Domu zdravlja koji rade dijagnostiku, da imaju rendgen na raspolaganju, ovaj aparat nam je bio neophodan. To nam je omogućio grad Valjevo i gradonačelnik dr Slobodan Gvozdenović. Renovirali smo prostorije i kupili aparat i krajem meseca treba da nam dođe novi digitalni rendgen aparat, koji će biti na korist svih građana Valjeva. Ne verujem da ćemo moći da sistematizujemo mesto za radiologa i rendgen tehničara, pa će nam Bolnica izaći u susret i nadam se da ćemo ugovoriti uslugu da njihovi radnici rade kod nas. To će značajno doprineti da se dijagnostika ubrza i da pacijenti što manje čekaju, kao i da što kvalitetnije budu pregledani u Domu zdravlja, bez potrebe da ih dodatno šaljemo na snimanja u Bolnicu“, kaže dr Antić.

Ona je rekla da je opšte poznato da se neke dijagnostičke procedure koje se rade u kardiologiji, duži vremenski period ne rade u Valjevu, pa će preko RFZO-a pokušati i njih da ugovore, a sve u korist što boljeg zdravlja naših sugrađana.

To nije kraj investicijama u primarnu zdravstvenu zaštitu građana Valjeva, koju ostvaruju preko Doma zdravlja, a koja je prethodnih godina bila svedena na minimum, zbog neulaganja i nedostatka sredstava i opreme.

Nabavka mamografa iduće godine je jedan od planova Doma zdravlja, kako bi se obezbedio skrining karcinoma dojke kod žena, koji je jedan od najzastupljenijih karcinoma i vodećih uzročnika umiranja kod nas.

INVESTICIJE U DOM ZDRAVLjA VALjEVO 

Tokom 2017. godine nabavljena su dva saniteta i dva putnička automobila, a te godine je izdvojeno 39.300.000 dinara, bez troškova za tekuće ulaganje, koje takođe plaća grad Valjevo.

Do sada je u 2018. godini utrošeno 57.556.000 dinara. Uskoro će u Domu zdravlja biti dostupna dva kolposkopa, od kojih će jedan biti ustupljen Opštoj bolnici na korišćenje, za čiju nabavku je Grad izdvojio 3,5 miliona dinara. Ovi uređaji su veoma važni za rano otkrivanje karcinoma grlića materice i biće na usluzi građanima Valjeva u Domu zdravlja, ali i stanovnicima Kolubarskog okruga, koji koriste usluge Opšte bolnice u Valjevu. Za nabavku sitnog inventara, poput stetoskopa, aparata za pritisak, vaga i ostalih važnih isntrumenata, Grad je opredelio 850.000 dinara. Za nabavku medicinske opreme u Domu zdravlja je odvojeno iz budžeta Grada 31.360.000, dok je 2.200.000 izdvojeno za računare i jedan milion dinara za nameštaj.

Nabavka saniteta i putničkog vozila, vrednosti šest miliona dinara, omogućava pacijentima na dijalizi što brži i konforniji dolazak u Dom zdravlja. Obnovljena je radna obuća i odeća u Hitnoj službi sa 1,5 miliona dinara, tako da je omogućeno da medicinsko osoblje, koje radi na ovim delikatnim i veoma odgovornim poslovima bude što bolje opremljeno.
Urađen je projekat za plan protivpožarne zaštite i svih panik svetala i protivpožarnih sistema, vrednosti 1.045.000 dinara. Javna nabavka za nabavku protivpožarnih sredstava je u toku i očekuje se da će biti završena do kraja godine, za šta je opredeljeno 1.900.000 dinara.

Foto-aparat i projektor za edukaciju u Službi polivalentne patronaže, kao i nabavka klima uređaja, vrednosti 500.000 dinara omogućiće kvalitetniji rad i prijatan boravak pacijenata i zaposlenih u Domu zdravlja.

Pored niza novina i investicija u valjevski Dom zdravlja, koje se rade za dobrobit pacijenata, od iduće godine biće uvedena još jedna, koja za cilj ima da se olakša položaj zaposlenih. Naime, direktorka Doma zdravlja dr Branka Antić je najavila da će od iduće godine obeležavanje slave preuzeti Uprava Doma zdravlja, za razliku od dosadašnje prakse, kada su domaćini slave svake godine bili zaposleni u službama.

„Naša ustanova može da finansira svoju slavu, a ne da slavu organizuju kao do sada službe i zaposleni, što je uglavnom padalo na teret medicinskih sestara, koje su sve pripremale“, rekla je dr Antić.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *