Nagrada „Ljubomir P. Nenadović“ dodeljena književniku Stevanu Tontiću

U Brankovini je danas, na dan rođenja Ljubomira Nenadovića, uručena nagrada „Ljubomir P. Nenadović“ za najbolju putopisnu knjigu na srpskom jeziku, književniku Stevanu Tontiću za knjigu „Ta mjesta“.

Nagradu je uručila direktorka Matične biblioteke „Ljubomir Nenadović“, Violeta Milošević, koja je naglasila da nakon ustanovljenja Nagrade za najbolju putopisnu knjigu u slavu čika Ljubinu i slavu putopisa, sledimo tragove umetničkih dela Milisava Savića u „Dolini srpskih kraljeva“, Radmile Gikić Petrović u daleku Koreju, akademika Ljubomira Simovića u Rusiju i Kinu, a sa prošlogodišnjim dobitnikom Laslom Blaškovićem otkrivali smo čari nekoliko evropskih zemalja.

„Ove godine se pesnicima putopiscima u srpskoj književnosti, knjigom „Ta mjesta“ pridružio Stevan Tontić. Reč je o pesniku koji je od samih početaka, čitaocu nastojao da pokaže na kakvom životnom iskustvu su nastale njegove pesme. Predočavajući sa mnogo pojedinosti, svoja sećanja na detinjstvo i mladost, na ljude sa kojima se njegov život ukrštao, Stevan Tontić je, sve vreme, figuru putopisca postavio na jednu vrstu vremenske raskrsnice. I dok opisuje svoja putovanja Tontić mnoštvo konkternih situacija povezuje sa književnošću. Može se reći da se dublji smisao Tontićevih putopisa otkriva u nastojanju da književni tekst ne bude samo svedočanstvo o ličnoj drami i udesu već da on dobije i širi smisao, da bude slika jednog vremena i užasa koje je to vreme stavilo pred pojedince i narode“, obrazložio je odluku žirija prof. dr Radivoje Mikić.

Dobitnik ovogodišnje nagrade Stevan Tontić izrazio je veliku zahvalnost i čast na uručenoj nagradi.
„Retki su slučajevi da najbliži srodnici, otac i sin, ostave tako značajan trag u jednoj književnosti kakav su u srpskoj književnosti ostavili Prota Mateja i Ljubomir Nenadović. Primajući ovaj neočekivani dar zahvaljujem članovima žirija na njihovoj odluci i valjevskoj Matičnoj biblioteci „Ljubomir Nenadović“ koja nagradu dodeljuje. Ovo je za mene posebno lep dan u Brankovini, koja se, uz Nenadoviće, diči kao rodno mesto i najveće srpske pesnikinje, Desanke Maksimović“, istakao je Tontić.

Grad Valjevo značajno je podržao ovu manifestaciju, a u ime gradonačelnika Valjeva dr Slobodana Gvozdenovića, član Gradskog veća Dejan Bogojević pozdravio je sve prisutne i čestitao dobitniku.
„Petu godinu za redom nas okuplja svečana dodela Nagrade „Ljubomir Nenadović“, pod okriljem institucije kulture našeg grada, koja dostojno nosi ime ovog književnog i putopisnog velikana. Danas je veliki praznik pisane, putopisne reči. Putovanja kroz književno delo se umnožavaju i prožimaju na opštu radost pisaca i čitalaca. Književne nagrade se dodeljuju umetničkom delu koje se izdvojilo po odluci žirija. Današnjem dobitniku želim dobro društvo u krugu prethodnih i budućih laureata, koji će svojim delima nagradi udahnuti istinsku vrednost i prepoznatljivost“, rekao je Bogojević.

U ovogodišnjem programu učestvovao je hor „Prve osnovne škole“ sa izvedbom pesama „Ovo je Srbija“ , „Na ranilu“ i „Ćirilica“ . Mina Radić i Andrijana Božić izvele su „Ciganske melodije“ autora Pabla de Sarasato.
Na radost svih srednjoškolaca u prti crkve održan je Putopisni kviz za učenike.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *