Gorenje uoči dolaska kineskog Hajsensa u Valjevo

Kineska korporacija “Hajsens” uskoro će postati stoprocentni vlasnik “Gorenja”. U Srbiji Gorenje ima fabrike u Valjevu, Zaječaru i Staroj Pazovi. Sa prvim organizacionim promenama u Velenju i Valjevu, “Hajsens” očekuje još bolje poslovanje Gorenja.

Kupovinom “Gorenja”, kineska korporacija “Hajsens” odlučila je da sve frižidere proizvodi u Valjevu gde će preseliti i fabriku iz Velenja. Kinezi žele još bolju produktivnost, smanjenje troškova proizvodnje i niže cene frižidera.
“Mi se nadamo da ćemo u Valjevu veoma skoro da otvorimo novi deo fabrike u koji ćemo praviti one velike side by side frižidere. Isto u Valjevu selimo frižidere iz Gorenja tako da ćemo sad u Valjevu proizvoditi ama baš sve frižidere početkom sledeće godine pod robnom markom Gorenje i isto pod robnom markom Hajsens”, kaže Denis Ostir, portparol Gorenja.Fabrika “Gorenja” u Valjevu zapošljava 1.300 radnika. Proširenjem kapaciteta posao će odmah dobiti još 400 nezaposlenih Valjevaca. “Hajsens” ima i druge planove, od velikog značaja i za grad Valjevo.Nenad Đurđević, iz sindikata ASNS kaže: „Sad proizvodni pogon radi jednu i po smenu. Kad se završi to sve, radiće se u tri smene. Zatim sledi nova hala gde će se raditi Hajsens aparati od oktobra meseca, s tim da će se povećati negde za 1.000 radnika.”

“Ljudi iz Hajsensa i Gorenja su tražili kontakt sa lokalnom samoupravom i oni su voljni da kupe gradsko građevinsko zemljište ne bi li proširili svoje kapacitete i svoju proizvodnju”, kaže dr Slobodan Gvozdenović, gradonačelnik Valjeva.

Sa fabrikama u Staroj Pazovi i Zaječaru, “Gorenje” u Srbiji zapošljava 3.000 radnika. Očekuje da će uz Hajsens rasti i razvijati se brže. “Hajsens” proizvodi električne uređaje. U Kini ima 13 fabrika i proizvodne pogone širom sveta u kojima je angažovano 75.000 radnika.

Izvor: RTS

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *