“Prijatelj porodice” kao nova mera za podsticanje nataliteta

Vlada Srbije i PKS ustanovile su novo priznanje “Prijatelj porodice”, kao jednu od niza mera za podsticanje nataliteta. Ovu nagradu ubuduće će dobijati i sovijalno odgovorne kompanije koje u okviru svog poslovanja stvaraju povoljan ambijent koji zaposlenima pruža mogućnost i da rade ali istovremeno i da se nesmetano bave porodicom i roditeljstvom.

Kako se navodi poziv za kompanije biće raspisan 1. septembra, a predsednica Vlade Ana Brnabić istakla je da će “Prijatelj porodice”, pored priznanja “Najbolje iz Srbije”, suštinski definisati ono što jeste najbolje iz naše zemlje.

“Velika privilegija će biti za kompanije da ponesu ovu nagradu koji će moći da iskoriste uz svoj brend i ime kako bi potrošači i korisnici usluga znali da su to te kompanije koje najbolje usklađuju rad i roditeljstvo, posluju u skladu za zakonima, ali idu i dalje i omogućavaju roditeljima da razvijaju karijeru”, rekla je predsednica Vlade.

Ona je podsetila da je najvažnija mera za podsticaj za rađanje finansijska podrška, pa je izmenama Zakona o finansijskoj podršci porodici predviđeno da od 1. jula za prvorođeno dete majka dobija jednokratno 100.000 jednokratno, za drugo dete 10.000 dinara mesečno tokom dve godine, za treće dete 12.000 mesečno tokom 10 godina i za četvrto dete 18.000 dinara mesečno 10 godina.

Druga mera je ustanovljeno priznanje za kompanije koje najbolje usklađuju rad i roditeljstvo, podvukla je premijerka.

Brnabić je ukazala da negativan prirodni priraštaj nije problem samo Srbije, već skoro cele Evrope, ali da Srbija dnevno izgubi 107 ljudi, a godišnje grad Vrbasa ili Trstenika.

“Sve ostalo što vlada radi, a što su veliki prioriteti – rast plata, penzija, nova radna mesta, bolji kvalitet zdravstvenih usluga, bolje obrazovanje… na kraju krajeva ništa nam neće značiti, ako se ovakav trend nataliteta nastavi i ako danas ne uspemo nešto da promenimo”, podvukla je ona.

Ona je apelovala na privrednike da razmisle kako usklađuju rad i roditeljstvo i kako, ne da ne kažnjavaju mlade roditelje, već kako da ih podstiču ili da ostanu na poslu ili da rade od kuće.

Očekuje se da prva priznanja budu dodeljena u novembru, a biće dodeljena u tri kategorije – mala i srednja preduzeća, velike kompanije i javna preduzeća.

Predsednik PKS Marko Čadež istakao je da je cilj PKS da uvođenjem priznanja doprinese efikasnijem sprovođenju populacione politike, jačanju svesti o potrebi usilađivanja poridičnog života i obaveza i stvaranju “family friendly” kompanija koji zaposlenima, osim dobih uslova rada i zarade, omoguće da usklade porodične i poslovne obaveze.

“Iz ugla privrede, ukoliko ne ulažemo u ljudske kapacitete, u očuvanje telenata u svojim kompanijama, teško da možemo da računamo na dobre poslovne rezultate”, rekao je Čadež.

I on je ukazao da je Srbija sve malobrojnija i starija, što je i ekonomsko pitanje, jer bez ljudi, koji stvaraju novu vrednost, neće biti ni ekonomskog napretka ni borbe protiv nezaposlenosti i siromaštva.

Ministarka zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Ðukić Dejanović rekla je da timski rad na aktivnostima koje se odnose na populacionu politiku obuhvataju sve veći broj subjekata, ne samo u vladi, veći i mnogi drugi prepoznaju značaj sopstvenih aktivnosti u borbi za bolju demografsku budućnost.

Podsetila je da je cilj nedavnog istraživanja bio da se vidi šta u zakonima treba da se menja kako bi usklađivanje rada i roditeljstva donelo veći profit poslodavcima, a roditeljima olakšalo poziciju u porodici i odluku da da postanu roditelji i da imaju više dece.

Cilj je, podvukla je, da “Prijatelja porodice” bude što više i ne samo u privrednim subjektima, nego i u javnim preduzećima, finansijskim institucijama.

“Jedino zaposleni koji brine i o svojoj porodici, može imati visok stepen odgovornosti za sve zadatke u procesu rada. To je jedinstven proces”, rekla je ministarka.

Čadež je pojasnio da će poziv biti objavljen 1. septembra, kako bi se kompanijama dalo vreme da se pripreme i uvedu dobre prakse.

Kriterijumi za dobijanje nagrade biće, između ostalog, flesksibilnost u pogledu korišćenja slobodnih dana i odmora, u poglednu radnog vremena, briga o deci zaposlenih, podsticanje rađanja, podrška porodici, smanjenje stresa kao najvažniji, kao i tržišni finansijski pokazatelji i percepscija stručne i opšte javnosti.

PKS, dodao je, može da obezbedi delom i novčanu nagradu, ali je ukazao da je važan i žig koji dobija kompanija, što je dobro iskustvo sa priznanjem “Najbolje iz Srbije”, koje firme koriste na reklama.

Jedna od mogućnosti biće i da se kompanijama daje određeni broj bodova prilikom poziva na tendere, ali se o tome još razgovara.

grb grada valjeva

Ovaj projekat sufinansiran je sredstvima iz budžeta grada Valjeva

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *