Valjevo obeležilo gradsku slavu

Svetom arhijerejskom liturgijom u Hramu Vaskrsenja Hristovog koju je služio episkop valjevski Milutin i episkop australijsko-novozelandski Siluan sa sveštenstvom i litijom centralnim gradskim ulicama, danas je obeležena slava grada Valjeva Duhovski ponedeljak – Druge trojice. Liturgija je počela u 8.30 časova, a potom je oko 10.00 časova krenula litija od Hrama Sinđelićevom ulicom, Karađorđevom i Ulicom Vojvode Mišića do crkve Pokrova Presvete Bogorodice, čime je simbolično zatvoren krug.

slava grada valjeva 4

U grad na Kolubari je stigao delić moštiju Svetog Nektarija Eginskog čudotvorca, koji je bio izložen tokom liturgije i nošen u slavskoj litiji ulicama grada. Nakon slavske povorke, biće donet u crkvu Svetog Nektarija, gde će trajno i ostati.

U litiji su bili predstavnici grada, vojske, policije, kulturno-umetnička društva, sportskih klubova, Doma zdravlja i Opšte bolnice, predškolska deca, učenici valjevskih škola i mnogobrojni sugrađani. U dugoj povorci koja se kretala ustaljenom trasom su se vijorile zastave, nošene su ikone i žito i druga crkvena obeležja.

U porti crkve Pokrova Presvete Bogorodice je obavljen čin lomljenja slavskog kolača i urezivanje zapisa. Gradonačelnik Valjeva dr Slobodan Gvozdenović je zajedno sa predstavnicima Grada obavio čin lomljenja slavskog kolača, kao deo tradicionalnog obeležja slave, a urezivanje zapisa je obavio australijsko-novozelandski episkop Siluan.

slava grada valjeva 2

Okupljenim mnogobrojnim građanima u porti crkve obratio se i slavu čestitao gradonačelnik Valjeva dr Slobodan Gvozdenović istakavši sledeće: „Upravo naša vera i naša crkva su ono vezivno tkivo koje neraskidivo spaja srpski narod i koji je garant da nećemo ponoviti neke greške iz prošlosti i da više Srbin ne sme dići ruku na Srbina u ime ma koje vere i ma koje ideologije. Sada kada smo prolazili pored spomenika proti Mateji Nenadoviću, kada se preosvećeni pomolio za duše palih ratnika želim da ponovim ono što često kažem da su srpsku državu pravili svetitelji i vojnici. Svetitelji su sejali seme vere, a vojnici su odlazili u smrt znajući da je život jeftiniji od onog što brane. Zato i kad zlo prekipi i kad se čaša žuči prelije, često su crkve postajale kasarne, o čemu nam svedoče i freske u Visokim Dečanima“, rekao je gradonačelnik Gvozdenović.

„Draga braćo i sestre, srećna slava, daj bože svakog zdravlja, napretka i veselja“ poručio je prisutnima gradonačelnik Gvozdenović

Srećnu slavu građanima Valjeva čestitao je i episkop valjevski Milutin uz podsećanje da će danas u hramu Nektarija Eginskog biti položen deo moštiju ovog svetitelja. „To je velika čast za nas jer je došao treći svetitelj. Pored Nikolaja i Justina evo nam i svetog Nektarija, jednog od najvećih čudotvoraca, koji leči najteže i neizlečive bolesti. Hram će biti otvoren do večeras, tako da građani mošti mogu celivati, a one će trajno ostati u crkvi Svetog Nektarija“, rekao je episkop Milutin.

slava grada valjeva 3

U kulturnom-umetničkom programu u porti crkve je igrom Kulturno umetničkog duštva „Abrašević“ završen program.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *